Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Få din egen cloudserver

Del med venner og slægtninge, og få adgang til dine filer fra internettet.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Glem modeordet ”cloud” et øjeblik. Vil du dele din musiksamling med dine venner? Synkronisere billede med familien uden at være afhængig af en web- baseret tjeneste? Få adgang til dine vigtige filer fra en hvilken som helst computer på internettet? Det er nogle af de ting, du kan gøre med Tonido.

Sikker deling

Med Tonido kan du dele filer af enhver art på computeren. Det prikker også hul i routerens firewall og giver adgang til disse filer fra intranettet eller internettet ved hjælp af en webbrowser eller en smartphone. Der er ingen lageromkostninger, og dataene er helt sikre, fordi de aldrig forlader ens computer. Med Tonido bliver ens delte data uafhængige af placeringen. De bliver anbragt i en ”cloud”, men det er stadig dig, der styrer sagerne.

Læs også: Få en gratis server i skyen

Du kan få Tonido som gratis download, og du kan installere det på Windows, Linux og Mac OS X. Du kan styre det fra en hvilken som helst browser. Når det er oppe at køre, er tiden inde til at dele. Tonidos vigtigste funktion er at håndtere filer. Det gør den pc, det er installeret på, til en nas-enhed. Tonidos grænseflade er delt op i to felter.

Når du vil have adgang til filer på din maskine, skal du gå til ’My Computer’ i navigationsfeltet til venstre. Maksimer det, så du kan se drevene på din computer i en trævisning. Foruden standardvisningen kan du også få vist filerne i en gallerivisning eller en musikvisning. De er ideelle værktøjer til at få et smugkig på billeder og musik.

Med Tonido Explorer kan du udføre almindelige filopgaver, og du kan downloade, kopiere, omdøbe og slette filer. Du kan oprette nye mapper og uploade filer på afstand.

Den bedste del af Tonido er dets evne til at oprette url’er til filer og mapper. Klik blot på ikonet ’Share file’ i Tonido Explorer, så genererer Tonido en praktisk url, som du kan dele med enhver på internettet. Med Tonido Explorer kan du også sende den til Twitter eller Facebook.

Læs også: Sådan konfigurerer du en torrent-server

I standardudgaven er den delte fil tilgængelig for enhver, der har url’en. Man kan vælge at begrænse adgangen ved at gå til linket ’My shared files’ i navigationsmenuen. Det åbner applikationen WebShare. Den opregner alle de filer og mapper, man har delt. Klik på ’User access’ ved siden af for at dele og vælge de gæstebrugere, du vil dele filen med. Hvis du deler en mappe, kan du også give gæstebrugere tilladelse til at uploade filer i den mappe.

Du kan desuden redigere en bestemt deling, modificere dens navn og fastsætte en udløbsdato, hvorefter delingen bliver utilgængelig. Du kan også slette en deling. Den pågældende fil eller mappe bliver ikke slettet, kun url’en.

Hvis du ikke har lyst til at få adgang til filer fra browseren, kan du købe en Pro-udgave af WebShare. Med den kan du håndtere de delte filer og mapper som et lokalt drev ved hjælp af protokollen WebDAV. Når det er gjort, kan du trække og slippe filer i delingen, ligesom du ville gøre det på et drev i din computer.

Synkroniser med grupper

Tonido opretter sit eget peer to peer-netværk mellem brugere af softwaren. Det kan du bruge til at flytte og synkronisere filer på tværs af computere. Det fungerer ens på tværs af platforme, og du kan for eksempel bruge det til at dele fotos med venner og slægtninge.

Hvis du vil dele filer ned andre Tonido-brugere, skal du blot oprette en gruppe og invitere dem indenfor. Når de accepterer din invitation, skal du vælge det indhold, du vil synkronisere med dem.

Når du vil oprette en gruppe, går du til ’Tools | Manage Tonido groups’. Klik på knappen ’Create group’, og skriv gruppeoplysninger såsom navn og en kort beskrivelse. Med Tonido kan du oprette to slags grupper. Standardvalget er ’Open group’, og her kan ethvert gruppemedlem invitere andre til at deltage.

Hvis du vil styre muligheden for at invitere andre Tonido-brugere, skal du vælge ’Restricted group’. Efter at du har oprettet gruppen, går du til ’Invitations’ og kigger på knappen ’New invite’. Du kan sende en invitation til en e-mail-adresse eller direkte til en Tonido-bruger ved hjælp af brugerens Tonido-id. Hvis invitationerne bliver sendt direkte til en Tonido-bruger, bliver de vist i meddelelsen nederst på hovedsiden, ellers skal modtageren kopiere og indsætte invitationskoden i tekstboksen i sektionen ’Accept invite’.

Når du har oprettet en gruppe og tilføjet nogle brugere, synkroniserer Tonido automatisk indholdet af den delte folder med dem alle. De andre brugere kan også dele deres mapper med en via ’Share my photos | Add new share’. De skal vælge den mappe, de vil dele, og derefter udpege den gruppe, de vil dele den med. Det er alt. Nu bliver deres fotos synkroniseret og forekommer under ’Received photos’ i applikationen Tonido Photos.

Stream multimedia

Tonido har også en Jukebox-applikation, der håndterer lydfiler. Den understøtter kendte formater som mp3, wma, flac, ogg og m4a. Du kan bruge den til at spille musik i sin webbrowser eller mobiltelefon fra internettet.

Musikfiler fremstår i Tonido Workspace som enhver anden fil. Du kan skifte til ’Music View’ og få et hurtigt smugkig på lydfilerne, eller du kan gå til Jukebox og få mere styr på sagerne. Med Jukebox kan du søge i og tagge din musiksamling. Der er også en ID3-tageditor, der korrigerer og udfylder ukorrekt eller manglende tag-information. Du kan oprette playlister og føje tracks til dem med en drag and drop-grænseflade.

Ligesom med alle andre filtyper kan du bede Tonido dele Jukebox med gæstebrugere. Du kan også bruge forskellig afspilningskvalitet, hvis gæstebrugeren har fjernadgang til Jukebox.

Organiseret netværk

Foruden fildeling kan du bruge Tonido til at samarbejde med andre. Workspace er en personlig informationsmanager, hvormed du kan dele kontakter, kalendere, opgaver og filer. Du kan dele noter, arrangere diskussioner i forummet og udveksle meddelelser med andre medlemmer.

Det er navnlig praktisk, når brugerne er på forskellige platforme. Du skal blot oprette en gruppe og tilføje nogle medlemmer. Hver gruppe har sit eget Workspace, og du kan derfor køre forskellige Workspaces. Det fine er, at du også kan lade gæstebrugere få adgang til dit Workspace. Det betyder, at de slipper for at installere Tonido.

Hvis du vil dele et Workspace, skal du gå til ’Workspace’ i navigationssøjlen. Klik på ’Add/remove’. Nu får du en liste over alle tilgængelige workspaces. Klik på ’Enable Workspace’ under den pågældende workspace for en gruppe.

Herfra kan du bruge funktionen ’Invite Tonido contacts’ til at invitere andre Tonido-brugere ved at e-maile dem en invitation eller ved at sende den til deres Tonido-id. Brug funktionen ’Guest users’ til at udvælge de gæstebrugere, du vil give adgang til dit Workspace.

Alle komponenterne i Tonido Workspaces PIM er tæt integrerede. Hvis du uploader en fil, kan du knytte den til en opgave, angive dens prioritet, tilføje noter, kommentarer og tags eller linke den til en begivenhed.

Kør en blog

Tonido rummer også en bloggingtjeneste, der hedder Thots. Den har det hele: En stærk tekstbehandler, evnen til at tilføje billeder, support af poster via e-mail, evnen til at eksportere og importere poster i xml med mere.

Det er nemt at konfigurere Thots. Gå til ’Thots | Settings’, og skræddersy din blog ved at give den en header, og slå rss-feeds til. Hvis du ikke vil bruge den indbyggede tekstbehandler, kan du tilføje poster ved at e-maile dem til dit Tonido-id.

Du kan også bruge en Firefox-plugin ved navn ClipThots til at lagre dine bogmærker. Efter at du har konfigureret den, kan du højreklikke på en side og tildele den et bogmærke, eller du kan kopiere tekst ind i Thots til senere brug.

Nu er det så bare i gang med din helt egen cloudserver.

1 Download
Du kan få Tonido-installationspakker til Windows, Mas OS X og adskillige populære Linux-distributioner, herunder Ubuntu, Fedora, OpenSUSE, Arch Linux og Mepis. Bortset fra kerneapplikationen kan du også hente add-on’erne TonidoFox og ClipThots til Firefox. På den måde udnytter du bedre de forskellige Tonido-applikationer.

2 Opret en profil
Efter at du har installeret softwaren, beder Tonido dig oprette en profil. Du skal specificere et unikt profilnavn, der udgør en del af den unikke url, du skal bruge til at få adgang til din Tonido-installation over internettet. Du bliver også afkrævet et administrationskodeord og en e-mail-adresse, der skal knyttes til din konto.

3 Mappe med brugerdata
Når du har oprettet din profil, skal du logge på Tonidos admin-grænseflade. Gå til ’Tools | Settings’, og klik på knappen ’Check for updates’ for at se, om der er nogen nye tilføjelser. Hvis du bruger TonidoPlug, skal du sikre dig, at dit usb-drev er sluttet til. Gå så til ’Account’, og sørg for, at ’User data directory’ peger på den.

4 Tilslut webadgang
Du skal kunne få adgang til Tonido fra internettet. Gå til ’Network’, og klik på linket ’Run web access setup wizard’. Hvis du ikke er voldsomt teknikkyndig, kan du også vælge muligheden for at bruge tjenesten Tonido Relay til at gå uden om firewalls og routere.

5 Opret grupper
Nu da din Tonido-installation er tilgængelig fra internettet, kan du oprette brugergrupper, som du kan synkronisere indhold med. Gå til ’Tools | Manage Tonido Groups’. Klik på knappen ‘Create Group’, og send invitationer til andre Tonido-brugere via e-mail eller til deres Tonido-id.

6 Gæstebrugere
Med Tonido kan du også dele materiale med venner på internettet. Du kan tilføje disse mennesker som gæstebrugere via ’Tools | manage guest users’. Så kan du styre, hvilken fil eller mappe der bliver delt med hvilken gæstebruger ved hjælp af knappen ’User access’, der befinder sig ved siden af en delt ressource under ’My shared files’.

Tonido er nem at bruge, men det kræver, at computeren er tændt hele tiden. Det kan fungere i et netværk med en server, der er online døgnet rundt, men hvis du er hjemmebruger, kan det være urealistisk at afsætte en computer til fildeling.

Det er her, TonidoPlug kommer ind i billedet. Det er en lille Arm-baseret computer, der bruger ganske lidt strøm, og som kan sluttes direkte til en stikkontakt. Den koster 99 pund, det vil sige cirka 900 kroner.

TonidoPlug har en Arm-baseret processor på 1,2GHx, 512MB ddr2-ram og 512MB flash-hukommelse med Ubuntu 0.04 og Tonido-applikationen forudinstalleret. TonidoPlug omfatter også applikationen WebsharePro til 29,99 pund, altså cirka 270 kroner plus en usb-port, således at du kan dele data fra et usb-drev.

Tonido er nem at bruge, men det kræver, at computeren er tændt hele tiden. Det kan fungere i et netværk med en server, der er online døgnet rundt, men hvis du er hjemmebruger, kan det være urealistisk at afsætte en computer til fildeling.

Det er her, TonidoPlug kommer ind i billedet. Det er en lille Arm-baseret computer, der bruger ganske lidt strøm, og som kan sluttes direkte til en stikkontakt. Den koster 99 pund, det vil sige cirka 900 kroner.

TonidoPlug har en Arm-baseret processor på 1,2GHx, 512MB ddr2-ram og 512MB flash-hukommelse med Ubuntu 0.04 og Tonido-applikationen forudinstalleret. TonidoPlug omfatter også applikationen WebsharePro til 29,99 pund, altså cirka 270 kroner plus en usb-port, således at du kan dele data fra et usb-drev.