Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

EVGA Z87 Stinger

Stinger befinder sig i den dyre ende af skalaen, men ydelsen ligger på linje med et lavpris ATX-kort.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

EVGA har klaret sig godt med at gøre Stinger til et attraktivt mini-ITX-kort med røde og sorte detaljer og i/o-shielding, men hvis vi syntes, at RoG-kortet var dyrt, går EVGA endnu et skridt videre. Det kan lyde latterligt i betragtning af, at Stinger kun er en anelse dyrere end det imponerende Impact-kort, men dette bud fra EVGA har slet ikke den omfattende armering, som Asus har til rådighed.

Stinger ligger i samme prisklasse som RoG-kortet, men det tåler ikke sammenligning, når man ser på testresultaterne. Når det gælder regulær cpu- og hukommelsesydelse, er Stinger det langsomste af alle de Intel-kort, vi har testet her. Bevares, forskellen i den virkelige verden er til at overskue, men når man betaler mere for mindre, giver det simpelthen ikke mening. Den ydelse, vi fik ud af Stinger, var i langt højere grad på linje med de billige ATX-kort, vi har set i de seneste måneder.

Forskellen i ram-resultater er ganske markant, men igen taler vi ikke om en mærkbart langsommere ydelse i sammenligning med de andre kort. Disse syntetiske test giver os en forestilling om, hvor de forskellige bundkort adskiller sig fra hinanden, og selvom forskellen ikke er umiddelbart synlig, når man bruger maskinen, hjælper de med at skelne, når kortene udadtil synes at være på samme niveau.

Det er det, EVGA prøver at gøre med Stinger: få det til at fremstå som et seriøst topkort på samme niveau som RoG Impact. Det har en chipsætkøler, der ser imponerende ud, og det lille låg på i/o-portene får det til i højere grad at ligne et selvstændigt “produkt”, snarere end blot en komponent i et større produkt.

Et skridt bagefter

Imidlertid halter det ikke kun lidt bagefter i den syntetiske ydelse; det sakker også lidt bagud på funktioner. Der er ingen Wi-Fi-forbindelse, men der er dog en pci-e-connector. Vi må indrømme, at vi heller ikke er glødende fans af Stingers BIOS. Den ser ret smart ud, men i praksis fandt vi den lidt akavet, når vi for eksempel skulle have flere cpu-ventilatorer til at fungere dynamisk.

Der er dog nogle fikse detaljer. Kortets layout er smart, og der er plads til at montere en ordentlig køler på cpu’en, og vi kan vældig godt lide, at når kortet har gennemført sine POST-koder, bliver den digitale aflæsning til en cpu-tempera-turmonitor.

EVGA gør indhug i mini-pc-markedet i øjeblikket med det dejlige Hadron Air-kabinet, men dets mini-itx-bundkortpartner er ikke helt det bundkort, man har lyst til at lægge i det – og det er faktisk en skam. Hovedproblemet er simpelthen, at den samlede pakke ikke lever op til den smertefulde prissætning.

Hvis det lå i samme prisklasse som MSI-kortet, ville vi sandsynligvis hylde det som en tapper opkomling. Hvis det var tilfældet, ville de beskedne funktioner og den lidt svagere ydelse ikke været et større problem.