Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Encellet flashdrev

Flashbaserede drev er sædvanligvis hurtige, robuste og de
vinder efterhånden stor indpas især i erhvervslivet. Der er dog forskelle, og
denne her er hurtig.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Solid State Drive Pro 7000 32GB

Flashdrev vil sikkert en dag fortrænge harddisken som hovedlagringsmedie, i hvert fald i sammenhænge hvor robusthed og hastighed spiller en stor rolle. Indtil videre er de deres egen største fjende. Prisen på Solid State drev som Imation SSD Pro 7000 vil nok få langt de fleste til at tænke sig om en ekstra gang, inden de surt opsparede penge brændes af på et drev med en sølle kapacitet på 32GB.

Imation SSD Pro 7000-serien er da også rettet mod professionelt brug i erhvervslivet, hvor der er stadig er behov for hurtige drev til serverapplikationer såsom databaser og lignende. Imation SSD Pro 7000 serien fås i kapaciteter fra 16GB til 64GB og i to forskellige formater 2,5” samt 3,5” drev. Den vi kigger lidt over skuldrende her er et 2,5” drev med en kapacitet på 32GB, hvilket er den største kapacitet deres 2,5” SSD drev besidder. Fælles for alle modeller er, at selve chassiset, som flashrammen er indkapslet i, består af børstet aluminium. En anden og bestemt ikke uvæsentlig forskel er, at drevene er fremstillet ved hjælp af singlecellet teknologi.

Den lille forskel

Flashram er enten fremstillet i multi-level celle (MLC), eller ved hjælp af Single-level celleteknologi (SLC). Multi level celle flashram er langt den mest udbredte, og blandt andet den teknologi man ser anvendt i usbnøgler. Men mange SSD-drev er ligeledes fremstillet ved hjælp af MLC-metoden, årsagen er ganske simpel, at det er meget billigere at fremstille end SLC flashram. Det er også årsagen til, at flere SSD-drev i mange testsammenhænge har haltet langt efter den ydelsesmæssige formåen, som flashdrev potentielt besidder. MLC flashram gemmer flere bit i samme hukommelsescelle. Multi-level henviser i den sammenhæng til de forskellige niveauer af elektriske spændinger, det er nødvendigt at anvende for at lagre flere bits i samme celle. SLC flashram gemmer derimod kun en enkelt bit i hver celle, hvilket gør, at teknologien tilbyder større overførselshastigheder, mindre strømforbrug såvel som øget robusthed. Prisen man må betale for dette er, ja en højere pris da produktionsomkostningerne er højere end ved MLC flashram.

Drevet flashes

SSD-drevet fra Imation benytter sig af SATA 1,5Gb/s interface og kan anvendes med pio mode 0-4, dma mode 0-2 samt ultra dma mose 0-6. Drevene er, som man kan forvente ved flashdrev, yderst modstandsdygtige over for eksterne påvirkninger, op til 1500G stødpåvirkning og med en forventet levetid på 140 år ved daglig skrivning af 50GB til drevet. Af gode årsager tror vi på det og sætter ikke en stakkels praktikant til at efterprøve dette. Hvad vi ved er, at garantien er på fem år. Det tyder på, at producenten selv tror på produktets robusthed. Hvad vi kan er at måle på hastigheden for læse- og skriveoperationer, samt finde den gennemsnitlige søgetid for drevet. Ved hjælp af HD Tune 3.10 Pro er det heller ikke noget problem. Det viser, at producentens angivelser ikke er helt ved siden af. Overførselshastigheden ved læseoperationer ligger på cirka 117MB/s og skriveoperationer på cirka 100MB/s. Søgetiden er som forventet for et flashdrev voldsomt lave med tider i omegnen af 0,1ms.