Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

En værdig afløser

Sitecom er nu klar med den nyeste version af deres
Gigabit-router, WL-351, og ganske som forgængeren formår den at imponere Alt om
DATA’s redaktion.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sitecom har ikke gjort meget for at ændre på deres design. Alle deres routere ligner hinanden, og hvis de endte i en bunke alle sammen, ville det være problematisk at finde en bestemt router.

En ting har dog ændret sig. Hvor forgængeren, som vi testede i Alt om DATA 17/2008, havde tre eksterne antenner, så har WL-351 tre interne antenner. Umiddelbart er der en potentiel risiko for, at det får negativ indflydelse på afstanden, hvormed netværket fra routeren kan ses, men det er ikke tilfældet her. Afstanden er høj, faktisk så oplevede vi intet sted i vores test-hjem, at vi ikke kunne få forbindelse.

Besvær under opsætningen

Det hele startede ellers ikke alt for godt. Den vejledning, der følger med Sitecom’s produkter, er meget simpel, men den er ikke specielt god. I tre trin får du godt nok din router til at virke, og via WPS kan du komme på det trådløse netværk. Men intet sted i den vejledning står der noget om, hvordan du kommer ind og indstiller routeren.

Hvis du før har installeret en Sitecom-router, så ved du, at de informationer står i bunden på den. Altså – her finder du ip-nummer, login-navn og kode. Alternativt skal du åbne den pdf-fil, der er på den medfølgende cd-rom. Et tip; ip-nummeret er 192.168.0.1 og bruger er admin, og kodeord er ligeledes admin. Behøver jeg sige, at du bør skifte koden så hurtigt som muligt?

Nu burde vi så være på den sikre side, men vi kom alligevel ikke rigtigt ind på routeren. Vi blev ved med at få en tom side. Det var først, da vi i desperation slog vores virusværn (Kaspersky 2010) fra, at vi fik lov til at logge ind på routeren. Vi dadler ikke routeren her - udelukkende Kaspersky.

Det er ikke kun design Sitecom ikke har ændret på. Selve grænsefladen er der heller ikke gjort noget ved. Det er faktisk en stor fordel for os, der før har arbejdet med en Sitecom router. Men indrømmet – den er ikke det ultimative i brugervenlighed, men alle de nødvendige indstillinger er der: Opsætning af hvilke typer netværk (b, g og n) du vil understøtte, sikkerhedsindstillinger, dmz-opsætning, DoS-beskyttelse, portforwarding, virtuelle servere, Application Layer Gateway, Quality of Service og en del andre ting.

Der er et par ting i routeren, der gør den til et rigtig spændende bekendtskab. Den første vi faldt over, var Application Layer Gateway. Sitecom har fundet ud af, at visse applikationer har brug for speciel support, når din router er sat op til NAT (hvilket er standard). Ved at sætte et flueben ud for de relevante, så klarer routeren den opsætning for dig. Det handler blandt andet om IPsec, ftp og Quake3 for at nævne et par stykker.

Hardware acceleration

Det er naturligvis også meget interessant, at denne router er en gigabit-router. Det er naturligvis kun interessant, når vi snakker kablede netværk, men hvis du skal streame video i HD-kvalitet, så er det nødvendigt med et gigabit-netværk.

Dog er der lige en lille ting, som du skal være opmærksom på. Nemlig at du skal slå hardware-acceleration til, hvis du ønsker netværkshastigheder i gigabit-klassen. Det er dog ikke lige til, for hvis du har en af de første routere, så er din firmware ikke den nyeste. Opgrader den og så har du adgang til at slå hardware acceleration til.

Men når den er slået til, så dirigerer routeren mere kraft ned til fra WAN-funktionen til LAN-funktionen. Og dermed kan routeren opnå hastigheder godt over de 700Mbps. Helt op på 1000Mbps når du ikke, men du kommer tæt på.

Dog skal du lige vide, at hvis du bruger hardware-acceleration, så bliver tjenester som QoS slået fra.