Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

En iMac-killer wanna-be

MSI har mange spændende produkter, og deres idé med en
billig, men flot designet computer, i stil med Apple’s iMac er glimrende.
Desværre er der for mange ting der bare ikke rigtigt holder vand.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Da vi pakkede MSI’s Windtop ud, var vi umiddelbart imponerede. Windtop er klart designet til at være en iMac-killer (af den billige slags). Computer og skærm i en enhed. Skærmen har en hvid kant (som en iMac), og så har den fået tilført en klar plastkant udenom. Men ok – iMac’en er nu stadig flottere.

Tastaturet var ligeledes hvid, og et rigtig pænt design. Her havde MSI så også valgt at efterligne Apple (desværre) og levere et tastatur med ledning, hvorfor dog ikke lave et designer-produkt trådløst?

Musen var ligeledes en skuffende overraskelse, designet var som sådan godt nok, men da vi tog den i hånden, føltes den så meget som et billigt stykke plastik, at vi nær havde tabt den på gulvet.

Nuvel – alt i alt var computeren nu en udmærket (billig) designer pc, og hvis du ikke ønsker at punge minimum 8.500 gode danske inflationsramte kroner ud for en iMac, så får du en nogenlunde erstatning for 3.000 kroner mindre i Windtop.

Nu tester vi så

Nu handler alt jo ikke om udseendet, så vi gik i gang med at undersøge, hvad Windtop så kunne tilbyde. En af de ting som der bliver slået på, er at den har en berøringsfølsom skærm, og det måtte vi bare kigge nærmere på.

Efter en meget lang førstegangsinstallation, startede computeren op i Windows XP (den er baseret på en Atom processor, så det giver mening), og præsenterer brugeren for en kalibreringsskærm. Efter ni klik på skærmen, startede MSI’s brugergrænseflade op, som bruges til at styre computeren med, når du ikke lige ønsker at bruge musen.

Der var en række programmer præsenteret i fire forskellige kategorier, og et klik på de store ikoner starter programmerne. Først virkede det lidt underligt at sidde og prikke på skærmen, og i nogle af programmerne gik det slet ikke at bruge fingrene til at styre programmerne. Men alt i alt, virkede det faktisk ganske udmærket at betjene computeren med fingeren. Så point på den front.

Et computer bygget op over samme hardware som net netbook skal naturligvis også dømmes som en netbook, hvorfor vi heller ikke sendte den igennem samme testsuite som vores computere møder. I stedet testede vi den med SiSoftware Sandra 15,42, samt HD Tune 3.10 Pro. Det første for at få et overblik over, hvor god hardwareplatformen var, den anden for at tjekke harddisken.

Lad det være sagt med det samme – Windtop imponerede ikke i vores benchmark. SiSoftware Sandra viste en computer, der lå præcis på samme niveau som de fleste netbooks vi har testet gennem de sidste års tid. Med 3.94GPIS i Dhrystone ALU-testen og 3.36GFLOPS i Wheatstone iSSE3-testen var der intet der fik os løftet ud af stolen.

HD Tune viste en harddisk der faktisk var en anelse dårligere end gennemsnittet, og det eneste rigtigt positive ved den, var et meget lavt cpu-forbrug.

Til slut

Endelig bør vi også lige kommentere på støjniveauet, der faktisk er relativt højt, når blæseren kører (hvilket heldigvis ikke er hele tiden). Samtidig var der en fæl lugt fra udluftningskanalerne de første 10-15 minutter den var tændt. Men da det hurtigt forsvandt, går vi ud fra, at det var et tilfælde.

Alt i alt stod vi med en computer der rent ydelsesmæssigt var en anelse under par, og hvor den vigtigste parameter, nemlig designet, ikke var gennemført nok til at det hold vandt. Vi giver point for ideen, men må trække fra i udførelsen.