Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

En optimeret søgefunktion giver gladere kunder

En netbutiks egen søgefunktion er afgørende for kundeoplevelsen – og
for butikkernes succes. Det viser en ny e-handelsrapport med fokus på
netop søgning. Rapporten udpeger faldgruberne, og den sætter fokus på de
fem kriterier for en succesfuld søgning i netbutikken.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Søgemaskiner har eksisteret i mere end 20 år, og nu om dage er langt de fleste danskere vant til at "google" alt mellem himmel og jord. Når de besøger en netbutik, er der imidlertid stadig en risiko for, at de farer vild på trods af butikkens søgefunktion.

Men hvor stor indflydelse har netbutikkernes egen søgefunktion på brugeroplevelsen, og hvilke kriterier kan butikkerne med fordel tænke ind i deres optimering, hvis de vil skabe den mest succesfulde søgning – både for kunden og deres egen bundlinje?

Centrale spørgsmål som disse bliver belyst af e-handelshuset Vertica i en dugfrisk rapport, der netop er gjort offentligt tilgængelig. Rapporten er baseret på resultaterne af "tænke højt-test" blandt typiske brugere af otte netbutikker kombineret med ekspertundersøgelser af netbutikkerne.

De forskellige test blev gennemført fra sommeren 2014 til foråret 2015 og omfattede netbutikker som Matas.dk, Coolshop.dk, Zalando.dk, Coop.dk og Ikea.dk.

"Ud fra rapportens datagrundlag tegner der sig et billede af, at en effektiv søgefunktion har en positiv indflydelse på brugeroplevelsen – og det kan smitte af på bundlinjen. To ud af tre testopgaver blev løst via søgning – men heraf var det kun i lige over halvdelen, at der blev fundet det, brugeren ledte efter. Hvis søgemaskinen ikke fungerer godt, er der en stor risiko for, at brugerne forlader butikken i den tro, at varen slet ikke indgår i sortimentet, siger digital forretningsudvikler i e-handelsbureauet Vertica, Jens Hofman.

Fem søgetip til netbutikker

Ifølge Jens Hofman understreger testresultaterne, at netbutikkerne med fordel kan forbedre deres søgefunktion, og den gode nyhed er, at selv små forbedringer lønner sig. "Søgekunder" konverterer nemlig bedre end andre kunder – de er typisk mere afklarede omkring deres behov og derfor tættere på at gennemføre et køb.

Rapportens konklusion kan ifølge Jens Hofman opsummeres i fem konkrete tip til netbutikker:

1. Søgeresultatet skal være relevant: Når brugeren søger, skal søgeresultatet være relevant. Relevans er dog en relativ størrelse, og derfor skal netbutikken kende sine brugere og undersøge, hvad der er relevant for dem.

2. Søgefeltet skal ligge centralt: Søgefeltet kan med fordel vises på alle netbutikkens sider – også på sider der ikke nødvendigvis indeholder produkter. Tænk over søgefeltets udformning og design. Først og fremmest skal det være tydeligt, at der er tale om et input-felt. Lav det gerne hvidt, lyst eller ”skåret ud” i brugergrænsefladen. En tydelig knap med teksten ”Søg” forstærker oplevelsen og tiltrækker brugerens opmærksomhed.

3. Efterfiltrering er mere brugervenligt end forfiltrering: Netbutikker bør ikke stille krav om, at brugeren vælger en afdeling eller kategori at søge i. Måske er brugeren ikke fortrolig med butikkens kategorisering, eller måske er et givet produkt kategoriseret forkert? Lad i stedet brugeren søge i alt indhold, og giv derefter mulighed for at filtrere og sortere resultaterne.

4. Søgningen skal være tolerant: Et af de vigtigste kriterier for e-handel er at forstå kundernes tankegang. Har brugerne særlige ønsker, behov, forventninger og udgangspunkter, skal søgefunktionen kunne håndtere det, som brugerne indtaster. Netbutikkens søgelog er en nyttig hjælp til at undersøge, hvad brugerne indtaster.

5. Undgå tomme søgeresultater: Giv aldrig tomme søgeresultatsider; hjælp i stedet brugeren med at komme videre til et relevant resultat. Det kan eksempelvis gøres ved at foreslå produkter inden for kategorier, der i nogen grad matcher det, der blev søgt på.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Fakta om søgebogen:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]