Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

En lille, men god streaming-pc

Herren giver. Og Herren tager. Sådan er det med Intels NUC, der giver en herlig, kompromisløs computeroplevelse, men som stikker af med ens penge.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I fuldt udbygget tilstand er prisen vanvittig høj for det, der svarer til en laptop i den billige ende. Uden skærm.

NUC lader også døren stå åben for en alternativ ægte pc-løsning, der lægger Intels fuldfede Core-cpu-arkitektur i en lille æske uden at dræne ens bankkonto. Den dør skrider MSI fornøjet ind ad med Wind.

 

Her har vi at gøre med en tilsyneladende fuldt funktionel pc med en Intel Core-arkitektur-cpu, et Windows-operativsystem, systemhukommelse og rummeligt lager. Det hele er vredet ind i et lillebitte kabinet. Og man kan få hele herligheden for blot 2100 kroner. Det er et godt stykke under halvdelen af, hvad man skal give for en fuldt udbygget Intel NUC – hvor du jo selv skal købe licens og lagerplads. Bemærkelsesværdigt.

Det kan ikke undgås, at besparelserne medfører komprimiser. Når vi taler om Core-baserede cpu’er, er Winds Celeron 1037U-chip noget af en bundskraber med en clockfrekvens på blot 1,8 GHz. Den mangler også hyperthreading. Og alligevel er der tale om en rigtig dual core-chip fra Intels 22 nm Haswell-familie. Når det gælder cpu, gør det denne maskine til den stærkeste i testen, hvis vi ser bort fra den Core i3, der ligger i NUC.

Når vi ser på det videnskabelige mål for, hvordan Winds cpu klarer sig, scorer Celeron 1037U 115 point i Cinebench R15’s multi-threadede test. NUC i3 får 218 point. Det er en stor forskel, men Core i3 har også hyperthreading. Det single-threadede spænd i ydelse er meget mere snævert.

Vores testeksemplar rummede 4 GB ram og en harddisk på 500 GB. Det er sandsynligvis den sidstnævnte komponent, der er Winds akilleshæl. Det er et konventionelt magnetisk drev, og det er i sig selv galt nok i denne ssd-alder. Men endnu værre er det, at man af hensyn til Winds kompakte kabinet har valgt en 2,5”-enhed, og det går ud over ydelsen.

Resultatet er, at Wind føles forfærdelig langsom, når diskadgang har indflydelse på ydelsen. I praksis sker det meget ofte, og det betyder, at Wind er en skuffende allround-performer. Man får et fingerpeg, når man opdager, at MSI har droppet alle de visuelle lækkerier i Windows 8. Ydelsen er marginal.

Lagermystik

MSI tilbyder faktisk også en version af Wind med et ssd på 120 GB som et alternativ til nøjagtig samme pris. Derfor smed vi vores eget ssd ind (og det er dejlig enkelt, hvis du skulle spekulere på det) og opdagede, at ydelsen blev meget bedre. Af årsager, som vi ikke kan gennemskue, virker streaming af webvideo fra YouTube sågar også glattere, når der er et ssd i maskinen.

Indtrykket bliver dog bedre, når vi taler om Wind som streamingboks. Over ethernet, der er den eneste netværksstandard, eftersom W-iFi ikke er inkluderet, går det hurtigt, og vi målte omkring 40 til 50 ms forsinkelse i Valves In-Home-streaming, selv ved de højeste kvalitetsindstillinger. Det kan vi overføre til 1080p-gaming, der minder meget om 1080p, der bliver renderet på en pc. Når de kører side om side, skal man se grundigt efter for at skille værts-pc’en fra streamingboksen, baseret udelukkende på visuel kvalitet.

Naturligvis gælder begrænsningerne ved Windows-baserede streamingbokse også her. In-Home-streaming med Steam kan være usikker i forbindelse med spil. Det kan derfor være en idé at skifte til Linux for at opnå en bedre streamingoplevelse takket være Moonlight og Nvidia GameStream.

Først og fremmest vil vi dog anbefale, at man rynker på næsen ad denne 500 GB harddisk-Wind og i stedet satser på den mere tiltrækkende udgave med 120 GB ssd-lager. Den er ikke dyrere, men med et ssd kan man forløse Winds sande potentiale.