Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Elegant router til det simple og avancerede

Archer C9 er på mange områder et godt køb, den er forholdsmæssig prisvenlig, den ser ikke tosset ud, og den leverer det som en router skal.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

TP-Link Archer C9 er en 802.11ac-router, der som det fulde modelnavn angiver understøtter AC1900-hastigheder. Det er med andre ord en router, der såvel bør levere gode trådløse hastigheder og samtidig have en lang rækkevidde.

Det første indtryk af routeren er godt, der er tale om en opretstående model med tre eksterne antenner. Archer C9 er udført i hvidt plast med et bånd af gråt plast, der omkranser routeren, som går bagud nederst for at danne den støttefod, hvorpå routeren hviler.

Antennerne er der ganske vist, men det elegante design er nu meget vellykket, synes vi.

Fronten er skinnende hvid med otte LED-indikatorer øverst, der lyser, når de trådløse netværk er aktive, og der er etableret forbindelse med mere. Ellers er der tale om en klassisk routeropbygning med en 1 Gbit/s WAN-port, fire 1 Gbit/s LAN-porte. Udover dette er der en USB 2.0-port på bagsiden og en USB 3.0-port i højre side.

Archer C9 er udstyret med en dual core-processor på 1 GHz, og den understøtter hastigheder op til 1300 Mbit/s på 5 GHz frekvensbåndet og op til 600 Mbit/s på 2,4 GHz frekvensbåndet.

Begge frekvensbånd kan anvendes samtidigt. Hvis man af uvisse årsager ønsker det, kan man i routeren deaktivere det ene frekvensområde.

Rimelig pris

Routeren er måske ikke så billig i forhold til konkurrenterne som visse af TP-Links routere tidligere har været, men man får stadig fornuftigt meget router for pengene, og der er også features nok til at retfærdiggøre prisen.
Vi har målt hastigheden og rækkevidden over flere afstande på de to frekvensbånd, ved at anvende en AC1200 USB-adapter på en bærbar, og måle hastigheden over routeren til en computer forbundet til en 1 Gbit/s ethernetforbindelse.

Det kan toppes hastighedsmæsssigt, hvis man anvender en anden router i client mode, men det er et meget usædvanligt scenarie for en hjemmebruger.

På tæt afstand, det vil sige cirka fire meter i luftlinje, målte vi hastigheder på 107 Mbit/s over 2,4 GHz og 289 Mbit/s over 5 GHz. Det er ganske flot.
På mellemlang afstand i et andet lokale 8 meter væk var resultatet cirka 78 Mbit/s over 2,4 GHz og 201 Mbit/s over 5 GHz. Igen ganske respektabelt.

Den sidste måling foregik fra førstesal til kælder gennem et par gulve og skråt gennem vægge. Her faldt hastigheden betragteligt som ventet. Vi målte 25 Mbit/s over 2,4 GHz og 106 Mbit/s over 5 GHz.

Her skal man huske, at såvel adaptere, netværk og hjemlige forhold påvirker målingerne. Men Archer C9 klarede sig generelt meget godt.

Features med mere

Archer C9 er andet end flot indpakning og fine hastigheder. Routerens webbaserede grænse-flade er ikke så gennemført ikonbaseret og designet som hos visse andre producenter.

Men det er overskueligt, man kan vælge basal eller avanceret visning inklusive et kort over netværket. Der er også mulighed for hjælp, så alt i alt er der en god brugergrænseflade.

Archer C9 understøtter selvfølgelig WEP, WPA/WPA2 personal og og sågar enterprise. Der er indbygget SPI-firewall, man kan oprette en DMZ-zone, og så er det muligt at oprette virtuelle servere.

Vpn-forbindelser understøttes i PPTP-, IPSec- og L2TP- varianterne.
Man kan også oprette gæstenetværk, opsætte båndbreddekontrol, opsætte forældrekontrol med mere. Mulighederne er der for dem, der ønsker det, for andre er det bare en enkel router.