Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Eksistentialistisk sikkerhed

At træffe et valg eller ikke at træffe et valg - det er menneskets lod. I understående sikkerhedsprogram vælges graden af selvbestemmelse af brugen.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi testede internetsikkerhedssuiter her på AOD i sidste nummer, uheldet ville, at vi mod beregning ikke fik Norman med i denne test. Straks efter fik vi adgang til en version af Norman Security Suite, ganske vist i en beta-udgave.

Betasoftware er dog ofte en smule kildent at teste, det vides ikke, hvad der sker af uforudsete hændelser.

Som trofaste læsere sikkert vil vide, lod det i stortesten til, at den automatiske opsamling af ondsindede programmer ikke virkede.

Derfor må vi så kort tid efter desværre igen som udgangspunkt besinde os til, blot at vurdere Norman Security Suite ud fra betjeningsmæssige, ydelsesmæssige, featuremæssige samt prismæssige egenskaber.

En vaklende start

Første gang Norman Security Suite blev installeret blev den hurtige vej valgt i form af installation for uerfarne brugere. Man kan nemlig under installation vælge mellem, om man som bruger er erfaren eller uerfaren med henblik på at administrere sikkerhed.

Det resulterede i, at de fleste af programmets features ikke fremgik af programmets brugergrænseflade, og at de blev præsenteret som licenser, der kunne tilkøbes.

Det virkede en anelse forvirrende, men da det var en beta-version kunne det jo være årsagen.

Installationen blev foretaget på samme Windows 7 Home Premium computer, som stortesten med sikkerhedssuiter blev foretaget på. Uheldigvis kom programmet aldrig til at køre optimalt på Windows 7 computeren.

Efter endt installation ville Product Manager have, at computeren skulle genstartes for at færdiggøre installation eller opdateringer.

Problemet var, at dette kørte i ring uden nogensinde at slutte, Norman startede op og beskeden »Vent lidt systemet opdateres«, eller »der er ingen internetforbindelse« dukkede frem og blev stående, uden at programmet ville starte.

Internetforbindelsen forsvandt ganske rigtig også ofte ud i det blå, efter programmet var installeret. Problemerne syntes at være relateret til, at der var tale om en beta-udgave.

Men produktet kunne kun vurderes ud fra det stadie, det havde på tidspunktet.
På Windows 7 lykkedes det kun i en kort periode at få programmet til at virke, hvorpå det på tæppefald for testens færdiggørelse blev proklameret, at licenserne var udløbet.

Det har vi ikke oplevet før med testprodukter, der var jo ikke tale om, at vi havde haft det mellem hænderne ret længe. Kontaktmanden hos Norman var desværre først tilgængelig efter testens ophør, så der var ikke meget at gøre.

Et strejf af storhed

Efter installation af programmet på en Windows Vista computer lykkedes det bedre at få et glimt af programmets potentiale. Efter at have installeret programmet som erfaren bruger, åbnede der sig helt andre muligheder for brugeren.

Alle del-elementer af programmet var med i brugergrænsefladen. I denne modus virkede programmet til at være et slaraffenland for erfarne pc-brugere.

I indstillingen for erfarne brugere vil brugeren, hver gang et program eller tjeneste prøver at tilgå internettet, blive præsenteret for valgmulighed mellem at give adgang for denne session kun denne ene gang eller permanent.

Det er også muligt at vælge hvilke specifikke porte og computere, det skal gælde for.

Indledningsvis kan man fortælle programmet, hvilke programmer man bruger blandt forskellige programtyper ud fra alle de programmer, der er på computeren ved programmets installation.

Alle avancerede muligheder og teknologier, blev desværre ikke berørt grundet de notoriske problemer under testen.