Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dyr fabriks-kalibrering

Philips’ nye 27”-computerskærm er kalibreret efter Adobe RGB-standarden. Det giver garanti for korrekte farver på udskrifter og tryksager.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du overvejer at investere i en skærm fra Philips, går det nemmere, hvis du er god til bogstavlege. Der kan siges meget om logikken eller manglen på samme i industriens produkt-navngivning, og hos denne skribent har Philips altid haft en suveræn rekord inden for modelnavne, som er umulige at huske.

Sidste år testede vi en 27”- skærm, som hed 272P4QPJKEB. Nu er turen kommet til 272P4APJKHB, som jeg for nemheds skyld vil kalde 272P4A. Skærmstørrelsen og den grundlæggende teknologi fortsætter uændret, men der er skruet nogle steder på billedgengivelsen – og prisen.

Dyr skærm

Lad os tage de dårlige nyheder med det samme. Gode computerskærme rasler ikke ned i pris som flad-tv’er – i hvert fald ikke lige nu. Den vejledende pris på 272P4A er sat til 4999 kroner, og så vil det normalt være nemt at finde den til en lavere pris. Ikke denne gang. Ifølge PriceRunner kan den fås 180 kroner billigere hos en enkelt forhandler, der ikke har den på lager, og ellers begynder priserne ved 5197 kroner.

Philips 272P4A ligner til forveksling sidste års model og har den samme fod med komplette justeringsmuligheder. Indvendigt er der sket flere forbedringer, hvoraf den vigtigste er en Adobe RGB-farveprofil til professionel tryksagsproduktion.

Denne situation kan skyldes, at den amerikanske dollar, i løbet af det seneste år fra april 2014 er steget fra 5,40 til næsten 7,00 kroner.

Farveprofiler

Et af dagens mantraer for computerskærme er fabrikskalibrering. Egentlig skulle man vel tro, at den slags var inkluderet i normal justering under produktionen og afsluttende kvalitetskontrol. Det nye er, at der medfølger et individuelt datablad med dokumentation for den aktuelle skærms præstationer.

Om 272P4A oplyser Philips bl.a., luminans (lysstyrke) ensartetheden skal ligge mellem 97 % og 102 %. Dette eksemplar rammer helt i plet med 100 % i samtlige 25 målepunkter. Mindst lige så interessant er det, at skærmen understøtter både Adobe RGB og sRGB-farveprofilen. Hvad betyder det?

Ganske kort er Adobe RGB udviklet af Adobe Systems til at rumme flest mulige farver fra farveprintere og trykkerimaskiner. Adobe-programmerne Lightroom, Elements og Photo-shop foretrækker af indlysende grunde Adobe RGB. sRGB er specificeret af en større gruppe virksomheder og benyttes i mange forskellige filformater. Denne farve-profil er skræddersyet til pc’er og giver generelt de flotteste farver til online-formål, hvor Adobe RGB kan virke noget mere afdæmpet.

sRGB er den mest udbredte farveprofil på pc-skærme. Selv bruger jeg denne profil på mine skærme, fordi den i mine øjne giver de behageligste billeder.

Kun Quad-HD

272P4A har en opløsning på 2560 x 1440 pixel, som kaldes Quad-HD og endelig ikke må forveksles med UHD/4K med 3840 x 2160 pixel. Du kan købe to 28” 4K-skærme af et andet anerkendt fabrikat for mindre, end Philips forlanger for denne luksusmodel. Hvorfor så ikke gøre det?

Den høje 4K-opløsning kan være en fordel til visning/redigering af fotos og 4K-video, men ellers skal man efter min mening over 30”, før 4K for alvor giver mening. Et vindue i 4A-størrelse fylder lige meget på en Quad-HD og en 4K-skærm.

Selve LCD-panelet på 272P4A er et af markedets bedste og har IPS-AHVA teknologi, som giver en bred betragtningsvinkel og en meget behagelig, totalt rolig billedgengivelse, som er utrættende for øjnene. Andre pluspunkter er de komplette justeringsmuligheder i bordfoden og drejning af skærmen til højformat, indbygget webkamera og mikrofoner, opdeling af skærmen i flere vinduer, USB 3.0-hub med tre porte og en lysstyrke på 350 cd/m2.

Mislyde

Lyden fra de to indbyggede højttalere kan beskrives med ét ord – hæslig. Der er en hovedtelefonudgang, men det havde været smart med en dedikeret audioudgang til et sæt aktive højttalere.

Skærmens højeste opløsning på 2560 x 1440 pixel kan ifølge Philips realiseres via dvi-tilslutningen og ved brug af et såkaldt dual link-kabel. Hverken det medfølgende kabel eller nogen af mine egne har gjort det muligt at komme højere op end 1920 x 1080 pixel, men heldigvis er der en displayport-tilslutning – anbefales! – og to HDMI-terminaler.

Der er dog synd, at strømforsyningen ikke er indbygget i skærmen, men kommer i løs vægt som en grimt designet sort boks.