Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dual band-routere i duel

Alt om DATA har kigget på, hvor stor forskellen er på routere, der baserer sig på samme 802.11n-standard. Der er forskelle på ydelsen, antallet af features og brugertilgangen.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er igen blevet tid til at se på trådløse WiFi-routere. Denne gang kigger vi på 802.11n dual band-routere hjem til privaten. Testens routere kan således håndtere to forskellige netværk, nemlig et på 2,4GHz-frekvensbåndet og et på 5GHz-frekvensbåndet.

Denne type routere har den fordel, at man kan dele sine trådløse enheder op på de separate netværk. Den samlede trådløse båndbredde er større på denne type routere, og det er i hvert fald teoretisk lettere at administrere sine trådløse enheder optimalt.

Men routerne her er meget mere end det. Der er tale om 802.11n-routere, der byder på mangt og meget, hvad features og løsninger angår. Overordnet set er de gode bud på, hvor langt 802.11n-routerne er nået her i en brydningstid.

802.11ac-routerne, der er en videreudvikling af 802.11n-standarden, står på spring for at vinde indpas på markedet. Men det er anden gang, de forsøger på dette, og senere i tes-ten ser vi, hvor meget af det, de lover, disse nye vidundere holder.

Indledende testtanker

Da tidspunktet for testen oprandt, stod vi med syv WiFi-802.11n-routere. Det vil sige, vi havde seks dual band-routere, som testen skulle omhandle, og en enkelt 802.11n-router, der udelukkende kørte på 2,4GHz-frekvensbåndet. Den sidste router kan betragtes som et alternativ til dual band-routerne, altså et af vores ”skæve” indslag. Dermed deltog den ikke direkte i testen, men blev selvfølgelig bedømt for sine egenskaber, dog uden at kunne vinde eller få titlen ”Bedste køb”.

Det er ikke så længe siden, vi testede WiFi-adaptere. Enkelte af de anvendte routere går således også igen fra denne test.

Men denne gang ændrede vi angrebsvinkel og besluttede at se, hvorledes de deltagende routere klarede sig ved opkobling fra en almindelig bærbar computer i form af en Acer Aspire V3-571G.

Den udmærker sig ved, at Atheros AR5BWB222 802.11n-netværkskortet understøtter såvel 2,4GHz- som 5GHz-frekvensbåndene.

Sådan testede vi

De routere, der skulle testes, blev som altid placeret samme sted hver gang. Routeren blev hver gang forbundet til en bærbar computer og en stationær computer, der begge blev stilsluttet via 1Gbit/s-ethernet.

Det trådløse netværk var deaktiveret på den til routeren tilkoblede bærbare. Målingerne på det trådløse netværk blev foretaget med Acer Aspire V3-571G som basis i en afstand af henholdsvis 5 og 10 meters afstand af routeren.

Testprogrammet iperf blev anvendt til at simulere datatrafik og således finde frem til routernes evner udi at levere hurtige og stabile trådløse forbindelser. Den grafiske Java-baserede brugergrænseflade Jperf blev brugt som front-end til iperf, da den letter opgaven. Før testen blev påbegyndt, blev det undersøgt, om routeren havde den nyest tilgængelige firmware. Hvis ikke, blev der opdateret med denne. Testen blev altid foretaget med WPA2-personal sikkerhed slået til for at vise hastigheder for netværk, som vi har det i hjemmene med sikkerheden aktiveret.

De trådløse forbindelser blev altid sat til udelukkende at anvende n-netværks-enheder. Det resulterede i højere hastigheder end blandede netværksopsætninger, hvor 802.11g-enheder trækker hele netværkets hastighed ned.

Valg af kanal, som den trådløse forbindelse skulle foregå over, blev denne gang sat til auto. Dermed skulle de bedste forbindelseshastigheder opnås. Det gør opkoblingen ukompliceret. Men alt efter hvilken trådløs enhed man kobler til netværket, vil det kunne betale sig at finde lige den kanal, der sikrer den bedste forbindelse i dine omgivelser.

Netværket og dermed routeren blev målt for tcp-datapakker. Dette gav den almene vurdering af, hvor hurtigt man kunne overføre data fra en computer til en anden på det lokale netværk. Der blev også målt på udp-forbindelser. De er vigtige for spil, musik, VoIP og videostreaming.

Her måltes jitter (forsinkelse), der specielt er vigtig for førnævnte anvendelser og tab af datapakker. Målingerne over 5 meter foregik, således at der ingen forhindringer var i luftlinje mellem routeren og den bærbare. Den trådløse WiFi-forbindelse måltes fra. Målingerne over 10 meter foregik skråt gennem en skillevæg med monteret whiteboard. Hastigheden blev målt for såvel 2,4GHz-frekvensbåndet og 5GHz-frekvensbåndet, undtagen selvfølgelig vores skæve′D-Link-router, der jo kun havde 2,4GHz-frekvensbåndet.

Der blev ikke foretaget målinger af 2,4GHz-frekvensbåndet, på samme tid som 5GHz-frekvensbåndet blev anvendt. Det kunne ellers have været interessant. Men samtidig skal det siges, at de to netværk ligger på så forskellige frekvenser, at det er erfaringen, at de ikke generer hinanden.

Alle målinger blev foretaget i 60-minutters intervaller, og hver måling blev foretaget tre gange, hvorefter gennemsnittet af målingen blev noteret som resultat. Hastigheden på den trådløse forbindelse og evnen til at holde en hurtig forbindelse over afstand udgør 60 procent af den samlede score, men hver router blev også vurderet ud fra, hvor brugervenlig routerens webbaserede brugergrænseflade var.

Vi kiggede selvfølgelig også på, hvor mange features den enkelte router bød på. Features er en meget individuel bedømmelse. Alle routere i testen kan det, man forventer. Nogle har dog et behov over gennemsnittet. Endelig blev prisen som altid vurderet ud fra, hvor meget router man som forbruger ville få for det beløb, routeren var sat til.

Vi målte strømforbruget for hver router i normal tændt tilstand. Det indgår som et lille element under featurebedømmelsen.

Testene publiceres løbende i denne uge. Hold øje med boksen til højre.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs konklusionen her:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]