Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

DR streamer på alle platforme

DR NU skifter navn til DR TV. Den særlige version til smart-tv bliver nu en permanent del af public service-stationens tjenesteudbud.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vores allesammens Danmarks Radio har længe haft en public service-strategi gående ud på, at alle institutionens produkter skal være tilgængelige på alle relevante platforme.

Derfor betaler vi private brugere ikke længere en tv- eller radiolicens, men en medielicens, hvis vi ejer et licenspligtigt apparat. Det vil sige et tv eller en enhed med internetforbindelse såsom en computer, smartphone, tablet eller en anden enhed, som kan modtage indhold fra DR.

Brugere af computere og andre internetopkoblede enheder har længe kunnet følge DR på hjemmesiden DR NU. Denne tjeneste skiftede den 2. juni navn til DR TV og fik et nyt design. Samtidig blev der frigivet en ny app til iOS, Android og Windows, og senere i år skal DR TV dukke op på både Xbox og PlayStation.

DRs internet-tv på et almindeligt tv

DRs almindelige hjemmeside kan naturligvis også vises på et såkaldt smart-tv med internetopkobling, men det er ikke så enkelt at transformere en brugerflade med tastatur/mus og/eller touchskærm til en tv-fjernbetjening, og i begyndelsen havde smarte tv-apparater heller ikke tilnærmelsesvis den samme datakraft som selv en meget billig notebook.

Derfor blev der i 00’erne på tysk og fransk initiativ udviklet en teknologi til nem og økonomisk internetadgang via et tv. Løsningen kom til at hedde HbbTV (Hybrid broadband TV), og den bygger blandt andet på en CE (Consumer Electronics) version af det velkendte HTML-værktøj til programmering og strukturering af hjemmesider.

HbbTV blev lanceret i 2010, og det varede ikke længe, før DR officielt meldte ud, at man fandt teknologien interessant. I marts 2012 gik man i luften med et pilotprojekt, så man kunne få noget at evaluere. Erfaringerne har åbenbart været positive, for den 2. juni i år blev DR TV gjort til en permanent del af DRs produktudbud.

Hurtig adgang gennem den røde knap

For at kunne udnytte HbbTV fuldt ud skal et tv – ud over et antennesignal – have en kablet eller trådløs opkobling til et hjemmenetværk med internetadgang – ’a piece of cake’ i 2014 i Danmark.

DR TV kaldes frem med et tryk på den firkantede røde knap på fjernbetjeningen, der ellers bruges som funktions- eller genvejs-tast, for eksempel til tekst-tv.

Bortset fra at du kan tage fejl af denne knap og knappen med en rund rød cirkel til aktivering af optagefunktionen på nogle tv’er, kan det vist ikke gøres enklere.

Navigationen på skærmen foregår med piletasterne, en touchpad, en tryllestav, eller hvad tv-firmaet ellers har udstyret skærmen med af fjernbetjening.

På DR TV kan du naturligvis se live-tv, men på et rigtigt tv vil det nok være mere interessant at se eller gense tidligere sendte programmer. DR har en alfabetisk oversigt over alt tilgængeligt indhold samt på pc-platformen forslag under ’Se også’ og ’Mest sete’.

Tøvende opbakning fra dele af industrien

Initiativet til HbbTV kom først og fremmest fra de store tyske pu-blic service-stationer. De drømte om en mere sexet on demand-tjeneste end tekst-tv, og de havde for længst set truslen fra streaming dukke op i horisonten.

På hardwaresiden var opbakningen i begyndelsen beskeden og kom fra Loewe (Tysklands førende mærke med egen produktion i landet), Sharp (medejer af Loewe) og Philips (nu kontrolleret af TP Vision). Siden har blandt andre LG, Panasonic og Sony meldt sig ind i klubben, men giganten over dem alle, Samsung, har indtil videre holdt sig væk.

Denne tøven afspejler sig også i muligheden for at modtage HbbTV i Danmark.
Flatpanels.dk har udarbejdet en oversigt over, hvilke mærker og distributører der kan tilbyde tjenesten.

Er dit smart-tv fra Samsung, skal det være fra 2014, mens 2013-modellerne opdateres senere. LG, Panasonic og Sharp er med fra 2012, og Grundig, Loewe, Philips og Sony fik HbbTV i 2011.

Men det hjælper ikke meget, at dit smart-tv er HbbTV-ready, hvis din distributør ikke sender den nødvendige information. I skrivende stund er du kørende, hvis du modtager DR med egen antenne, altså fra Boxer. De to dominerende kabelselskaber – Stofa og YouSee – oplyser, at de sender HbbTV på forsøgsbasis.

Satellitudbyderne Canal Digital og Viasat siger nej, og det samme gælder TDC TV, Telia TV, Waoo! (foreløbig) og Watz Me Now.
Rent statistisk har du altså ikke de store chancer for at få DRs HbbTV-indhold direkte på dit store stuealter.

Casting og tålelig kvalitet

Casting er det nye ord for kortdistance-overførsel fra en mobilenhed til et tv via Wi-Fi – og en mulighed for at få HbbTV på et inkompatibelt tv. En del tv har indbygget Miracast og kan modtage billede og lyd fra en mobilenhed med et nyere Android, BlackBerry eller Windows styresystem.

Dette har vi prøvet med en LG-E975 smartphone og et spritnyt Philips 48PFS6719 smart-tv. Det havde været smart, hvis DR TV også understøttede den stadig mere populære Chromecast medieafspiller, men det er (endnu) ikke tilfældet.

Hvordan er kvaliteten så ved modtagelse af HbbTV på et smart-tv? Det korte svar er brugbar, men langt fra imponerende. Forklaringen er den enkle, at DR økonomiserer med båndbredden.

Under ’Ofte stillede spørgsmål’ står der på hjemmesiden: ”Videokvaliteten er den samme som på DR TV på computer, cirka 1,2 kbit/s (vi håber, at DR forhåbentlig mener 1,2 Mbit/s, red.). Det er ikke muligt selv at ændre videokvaliteten.”

Det er selvfølgelig fint, at bærbare enheder som smartphones eller tablets nemt kan streame programmer fra DR TV, men på en bare halvstor skærm kommer billedkvaliteten nemt til at minde om VHS-video eller videooptagelser fra et primitivt digitalkamera.

Bitrate og netforbindelse

DR1 HD blev i 2013 sendt med bitrater mellem godt 7 og næsten 14 Mbit/s, afhængig af platform. De højeste bitrater er tilgængelige via satellit og de laveste via telefon/tv/data-produkter som TDCs Home Trio pakke.
Som tommelfingerregel kræver streaming af film omkring 2 Mbit/s i SD-kvalitet, mindst det dobbelte, hvis det skal være HD. Netflix er begyndt at eksperimentere med at streame UHD-indhold ved op til 16 Mbit/s. Så er der ikke plads til meget andet på en typisk internetforbindelse.

Udtrykt på en anden måde kan man sige, at hvis du er vant til at se full HD på en 48”-skærm på tre meters afstand, giver HbbTV dig lyst til at rykke længere væk, meget længere.

Når vi ser DR TV på hele vores 30”-computerskærm, er det tydeligt, at der er skruet meget ned for skarpheden, og selv relativt langsomme bevægelser kommer nemt til at foregå i ryk. Er du fodboldfan, risikerer du at blive søsyg.

Efter vores vurdering er streaming fra en smartphone til et tv med Miracast en nødløsning. Den nævnte kombination af en LG-smartphone og et Philips-tv udnyttede kun omtrent halvdelen af tv’ets skærmareal, og billedet blev endnu grovere end med direkte HbbTV.

370.000 kompatible tv’er

HbbTV er en spændende teknologi, som de færreste kender til. BFE (Branchen ForbrugerElektronik) anslår, at der står omkring 370.000 HbbTV-kompatible tv’er i de danske hjem, men nogle af dem kan have behov for en softwareopgradering for at modtage DR TV-tjenesten.
Det er positivt, at DR giver adgang til både live- og arkiv-tv.

Søgefaciliteterne er blevet stærkt forbedret, så det er nemt at finde et program, hvis det er tilgængeligt.
Det største fremskridt ved DR TV er, at det samme indhold nu også er tilgængeligt på alle de populære mobile platforme. Vi synes, at skærmen på en iPhone er i underkanten til at se tv på, men på en tablet på 7” eller 8” går det meget bedre.

På minussiden er den lave billedkvalitet det værste. Med de skærmstørrelser og opløsninger, som i dag er standard på både tv’er og mobile enheder, ville det være rart med en højere bitrate eller en såkaldt adaptiv teknologi, som tilpasser bitraten efter internetforbindelsens båndbredde. Mulighed for at caste via en Chromecast-afspiller står også højt på ønskelisten.

Og endelig kunne vi tænke os at være fri for et almindeligt antennesignal og blot bruge en app på vores smart-tv til at få adgang til DR TV. Flere firmaer arbejder på at løse denne udfordring, og foreløbig har Sony lanceret en app, som giver adgang til arkivet i DR TV.