Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dobbelt router

To trådløse netværk på samme router. God idé, og langt hed
ad vejen godt implementeret. Men der er stadig plads til forbedringer.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der kan være mange gode grunde til at have flere trådløse netværk i huset. Personligt så er min bedste grund, at jeg på den måde kan have et netværk udelukkende til mine n-enheder, mens alle andre kan koble sig på et b/g-netværk, og på den måde ikke forstyrre driften at mit high-speed n-netværk.

Men den slags kræver en såkaldt dualband router, en router med to radiosendere/modtagere, så det er muligt at skabe to separate trådløse netværk. Det skal naturligvis gøres på to forskellige båndbredder for at forhindre interferens, og til det formål bruges 2,4GHz og 5GHz båndene.

En velkendt producent

Sitecom har netop lanceret en dualband router, og da vi endnu ikke har set så mange af dem på markedet, var det naturligt for os, at kaste os over den, og se på, hvad den nu kunne tilbyde os.

Som vanligt leverer Sitecom et produkt, der er ment at være let at sætte op. En stor folde-ud-seddel giver få trin til at sætte routeren, også burde man være klar. Hvilket langt hen ad vejen også er rigtigt – hvis man altså kan nøjes med fabriksindstillingerne, og ikke har brug for at justere, hvordan din router virker.

Som standard sætter routeren automatisk to netværk op, både et 2,4GHz og et 5GHz, begge er krypterede med WPA2 og du må leve med at de begge hedder noget med Sitecom, og naturligvis at du ikke kender kodeordet til dem.

Det kunne vi naturligvis ikke leve med, så vi loggede ind på routeren, via 192.168.0.1 (det ip-nummer måtte vi finde via ipconfig, da det ikke var nævnt i opsætningsguiden, nå ja – loginnavn og –kodeord er for resten admin/admin, hvilket vi fandt godt gemt i dokumentationen på cd’en.)

Logget ind på routeren, er der en del faner der bliver præsenteret for brugeren, blandt andet en Guide, der faktisk ikke gør noget, for den kender ikke danske teleudbydere. Men der er stadig meget guf at komme efter. Ikke mindst de to faner med 2,4GHz og 5GHz indstillingerne.

Begge typer trådløse netværk kan deaktiveres (eller aktiveres) efterbehov, og som noget vigtigt kan du vælge, hvilke netværksstandarder de skal understøtte. Således kan 2,4GHz understøtte b, g, b/g, n og b/g/n, mens 5GHz understøtter a, n og a/n. På den måde er det muligt at oprette et isoleret n-netværk på 5GHz-båndet og så et b/g netværk på 2,4GHZ nettet.

For begge netværkstyper kan du så stille krypteringstype, navn på SSID, antallet af SSID’er, Mac-adresse filtrering, og om WPS skal være slået til eller fra.

Alt det andet

Routeren har indbygget en Firewall som du igen kan aktivere eller deaktivere efter behov, Hvis du er lidt hardcore, kan du også lege med DMZ-indstillinger, DoS som du stort set kan stoppe, hvilket er smart, og så kan du naturligvis blokere for url’er, hvis du ikke ønsker bestemte sider kan vises på din computer.

For de virkelig harcore brugere, er der også mulighed for at lege med Portforwarding, virtuelle servere, uPnP, Quality of Service og meget mere.

Helt generelt er WL-328 en ret avanceret router, der både kan bruges direkte ud af boksen, men som også kan tilfredsstille de lidt mere krævende brugere.

Det fleste point skal den dog have på dualband delen, som efter en udskiftning af en defekt enhed, virkede upåklageligt.

Hvis vi skal snakke om dårlige ting ved WL-328, så er det interfacet. Selvom det kan stå på dansk, så er det ikke verdens mest brugervenlige, og med mindre man er vandt til at indstille en router, så kommer man ret hurtigt ud i hjørner, hvor man ikke lige kan bunde. Her kunne Sitecom godt gøre noget mere, specielt når de nu er så gode til deres vejledninger i øvrigt.