Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dit eget mørkekammer

Når du er en glad amatørfotograf, semi-professionel eller måske den virkelig seriøse fotograf, kan efterbehandling af billederne være nødvendig. Her kommer programmet Lightroom 3 fra Adobe ind i billedet. Det er dog hverken billigt eller let at bruge.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Lightroom er ikke noget nyt produkt fra Adobe. Det har været en fast del af porteføljen i mange år, og nu er programmet klar i version 3.

Det er langt fra en lille opdatering, faktisk er det lige før, du står med et helt nyt program her, og vi skal da heller ikke forsøge at komme ind på alle de ændringer og forbedringer, der er sket i programmet. Vi vil i stedet kigge på et par af dem, vi mener, hører til blandt de vigtigste eller mest spændende.

Direkte fra skud til computer

En af de nye ting er den såkaldte Tethered Capture, der, meget forenklet sagt, gør det muligt at sende billeder, der optages med kameraet, direkte over i computeren. Altså – ingen grund til at lagre billederne på kameraets hukommelseskort.

Fordelene her er kæmpestore for den fotograf, der ofte tager studiebilleder, eller den der gider slæbe den bærbare med ud på en fotoshoot.

Du kan direkte få placeret og navngivet billeder, som du ønsker, og du kan vælge hvilke »development«-indstillinger, de nye billeder skal pålægges.

Du kan også betjene kameraet direkte fra skærmen, så du slipper for at pille ved det, hvis du endelig har fået sat det rigtigt op på stativet.

Bedre detaljer

Lightroom 3 indeholder også en langt bedre algoritme til at »fremkalde« de digitale billeder med og indeholder nogle stærkt forbedre funktioner til at efterbehandle billederne med.

Her tænker jeg på Noise Reduction og Luminance-kontrollen. Ved at justere på dem, kan du få billeder, der før ville have været kornede til pludselig at fremstå langt flottere. Det er ret imponerende at se, hvordan selv billeder taget om natten bliver klare og flotte.

På samme måde har Light-room 3 også en fantastisk funktion til at rette op på de skævheder, som en linse kan tilføje et billede. Under »Lens correction« kan du vælge kamera og linsemodel, og vupti vil du se, hvordan dit billede bliver rettet op. Det typisk, hvis du tager billeder med en tydelig horisont, at du vil opleve ændringer, men så er den også markant.

Nu også til video

I takt med at de digitale spejlreflekskameraer er blevet i stand til at optage hd-video, er det også blevet nødvendigt for programmer som Lightroom at kunne behandle denne type digital information. I Lightroom 3 kan du således både importere og håndtere videofilm, du har optaget med dit digitale spejlreflekskamera.

Nu er Lightroom 3 ikke et program til videoredigering, så du er rimelig begrænset i dine muligheder, men du kan da se, hvad du optaget, og du kan afspille det. Men skal du redigere i disse videoer, så skal du have fat i programmer som Premiere.

Men lidt video skal du alligevel have lov til at lege med. For du har mulighed for at lave et såkaldt video-slideshow. Du vælger et antal billede og skifter så over til Slideshow-modulet. Her kan du sætte titler på, slå intro- og slutskærme til, og du kan lægge musik under dine billedshows.

Du tilpasser let musikken til dit slideshow, og til sidst kan du eksportere dit slideshow ud til en video. Rimelig smart.

En sidste smart detalje

Som en afsluttende bemærkning herfra, skal vi lige omtale det nye »multi-image print layout«. Her trækker du billeder over på et tomt ark, placerer dem som du lyster og giver dem den rette størrelse.

Det smarte er nu, at det layout, du laver her, kan du gemme, og så efterfølgende bare markere de billeder du vil bruge på det samme layout. Det er en lynhurtig måde at fremstille en flot præsentation af billederne på.