Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Det universelle net - del 1

Sådan får man maskiner, der kører Vista, XP, Linux og OS X til at kommunikere med hinanden.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

På trods af hvad Microsoft vil bilde os ind, er Windows langt fra den eneste spiller på markedet. Og det vil vi gerne vise med denne artikel, der handler om, hvordan du får forskellige systemer til arbejde sammen.

Apple Macs sikre og stabile OS X-operativsystem har en flok ekstremt loyale brugere, og den brugervenlighed, man finder i Linux-distributioner, har overtalt mange Windowsbrugere til at udnytte de tilsyneladende endeløse forsyninger af gratis software.

Indtil nu har problemet ligget i at dele ressourcer mellem operativsystemerne, og både Linux og OS X bliver af den grund traditionelt anset for at være isoleret fra Windows. Det er imidlertid ikke længere tilfældet. Her kan du læse, hvordan man konfigurerer Linux, OS X og Windows, så de kan dele hinandens ressourcer og i nogle tilfælde logge ind hos hinanden.

Del OS X-mapper med Windows

OS X bruger den samme open sourcesoftware (Samba) som Linux til at dele data med Windowsmaskiner, og opsætningen er meget enkel. I OS X skal vi først oprette en konto, som brugere kan logge ind på.

Fra Applemenuen vælger man System Preferences. I Viewmenuen på det vindue, der kommer frem, skal vi vælge Accounts. Klik på »+«-knappen for at tilføje en ny bruger og angiv et komplet beskrivende navn og et kort navn. Det korte navn er det brugernavn, man skal skrive, når man logger ind på Mac’en. Skriv et kodeord, så er det overstået.

Nu vender vi os mod fildeling. Klik på »Sharing« i System Preferences. Nu kommer der en liste over alle de ressourcer, som OS X kan dele. Markér »File Sharing« og sørg for, at den er hakket af. Tryk på »Options«. Sørg for, at »Share files and folders using SMB« er hakket af, og vælg det brugernavn, som Windowsbrugere skal logge ind med til fildelingen. Klik så på »Done«.

Nu kan man tilføje mapper i listen »Shared Folders« ved at klikke på den tilsvarende »+«-knap. Man kan også tilføje brugere til »Users«-listen og bruge op- og nedpilene til at definere den adgang, de skal have til mappen.

Når man skal åbne den delte mappe i Vista, klikker man på Start og derefter på »Network«. Nu burde din Mac komme frem. Dobbeltklik på den, skriv brugernavnet og kodeordet til den konto, du har oprettet i OS X.

Nu skulle du kunne se indholdet af den delte mappe. I XP klikker man på Start og derefter på »Netværkssteder«. Under Netværksopgaver vælger man »Opret et netværkssted« for at starte wizard’en. Klik »Næste« og gennemgå nettet for at finde den delte OS X-mappe.

Del Windowsmapper med OS X

Det er også nemt at få adgang til Windowsdata i OS X. Først klikker man på Finder-ikonet i OS X. Klik så på trekanten ved siden af »Shared« i Findervinduet. Så kommer der en oversigt over alle de computere, der er koblet til nettet. Hvis du af en eller anden grund ikke kan se Windowscomputeren, kan du stadig prøve at forbinde dig direkte til de delte data.

I Finder skal du klikke på »Go« og dernæst på »Connect to Server«. I adressefeltet i vinduet »Connect to Server« skriver du url’en på alle de delte steder ved hjælp af syntaksen: smb://<server>/<share>/.

Hvis du for eksempel har en Vistamaskine ved navn »VSERVER«, og den deler en mappe, der hedder »almindelige_dok«, skriver du: smb://VSERVER/almindelige_dok/. Klik så på »Connect«. Nu beder OS X dig angive en workgroup, et brugernavn og et kodeord på den delte mappe, du vil forbindes med.

Det er værd at bemærke, at man kan bruge denne teknik til at koble på en anden Mac med fildeling slået til eller en Linuxmaskine, der deler filer ved hjælp af Linux’ egen Sambasoftware. På den måde kan man udveksle filer direkte mellem de to operativsystemer.

De fleste Linuxdistributioner til forbrugere bør have Samba installeret som standard, så det bliver hurtigt og enkelt at arbejde sammen med Windows. Man kan åbne delte Windowsmapper i Linux og dele sine Linuxmapper sikkert med Windowsmaskiner. Det kræver kun nogle få museklik. Hvis man kan se delte mapper på sin rigtige Windowscomputer fra sin Mac, burde man også kunne se delte mapper fra Linux og omvendt.

Log ind i Vista udefra

Man kan logge ind i enhver computer, der kører Windows Vista Ultimate, Enterprise eller Business fra både Windows XP Home og Professional ved hjælp af Remote Desktop Connection. Den følger med hvert af operativsystemerne.

Hvis den ikke er installeret, ligger den på din distributions-cd. Stik blot den i drevet, vent på, at autorun-softwaren tager over og klik på »Perform Additional Tasks« efterfulgt af »Install Desktop Connection«. Hvis du ikke har en distributions-cd, kan du gratis downloade og installere RDC-klientpakken fra Microsoft. Der er flere detaljer under Ressourcer. Når pakken er installeret, kan du finde programmet under »Communications« i mappen Accessories.

Skriv Vistamaskinens IP-adresse i boksen »Computer« og tryk [Enter]. Efter et par sekunder bør du se Vistas turkise logon-skærm. Skriv dit Vista-brugernavn og kodeord som sædvanlig og tryk [Enter] for at logge på. Du får nu skrivebordet med gadget-bar og det hele, ligesom hvis du sad foran en pc, der kørte Vista.

Samba er den software, der gør det muligt at integrere mange forskellige operativsystemer med Microsoft Windows. Det blev oprindelig skrevet af Andrew Tridgell, mens han var ph.d.-studerende på Australian National University. Det begyndte i 1991 som et projekt, der omfattede en netprotokol ved navn Pathworks, som blev brugt af DEC på firmaets Unix-arbejdsstationer.

Tridgell havde ingen oplysninger om Pathworks, og han skrev derfor et program, der »sniffede« hans netværk og gradvis afdækkede, hvad hver Pathworks-besked betød. Efterhånden som hans viden voksede, lærte han at skrive programmer, der brugte Pathworks til at hente diskplads fra en arbejdsstation til hans dos-pc.

Inden længe gjorde han sine programmer opensource, så andre pc-brugere kunne få adgang til Unix-diskplads. Protokollen mindede meget om Microsofts LAN Manager. Da Tridgell opdagede det, koncentrerede han sig om at implementere den underliggende SMB-protokol, så Linux kunne få adgang til Windows-data og -printere.

Sambas slogan er »Luk Windows op til en større verden«, og det gør programmet sandelig også. Det er blevet porteret til så forskelligartede operativsystemer som VME, der kører på IBM-mainframes, og AmigaDOS. Tridgell har også skrevet en artikel om, hvordan han skabte Samba: www.rxn.com/services/faq/smb/samba.history.txt.

Hvis du er meget opmærksom på sikkerheden og bruger en firewall til interne forbindelser, kan du komme ud for, at du ikke kan se Windowsressourcer fra Linux eller OS X (eller omvendt). Det kan skyldes, at du blokerer de porte, Samba bruger. På dine interne grænseflader skal du åbne TCP-portene 139 og 445 og UDP-portene 137 og 138. Det må du aldrig gøre på din internetforbindelse.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge…

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Ressourcer

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]