Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Det er ikke størrelsen…

Eee Box fra Asus er en mini-computer, der virkelig viser,
at man ikke behøver at være stor for at være god.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Er behovet ikke til de store forkromede spillemonstre med vandkøling, støddæmpere og turbocharger, så skulle du måske vende blikket mod Asus’ lille Eee Box. Asus blev sidste år kendt for deres Eee PC, en superlille og let bærbar, og nu er de så på gaden med et nyt familiemedlem, Eee Box. Det er en stationær computer, der er så lille, at den uden problemer transporteres rundt.

Men størrelsen er ikke et udtryk for dens ydeevne, faktisk så har Asus formået at pakke ret mange hestekræfter ned i denne lille smarte ting, og den afvikler uden problemer Windows XP, afspiller film og spiller musik.

Kendte teknologi

Eee Box B204 er det fulde navn for denne mini-stationære computer, og den er langt hen ad vejen bygget op over samme teknologilæst som den bærbare variant. Således er den udstyret med en Intel Atom N270-processor, som giver den rimeligt med kræfter til at afvikle de gængse applikationer.

Den er udstyret med 1GB hukommelse og en harddisk på hele 160GB, og selvom det er en stationær computer er den udstyret med såvel Gigabit ethernet som 802.11 b/g/n trådløst netværk. Samtidig er der direkte tilslutning for SD/SDHC/MS og MS Pro hukommelseskort, sammen med de fire usb-porte og den enkelte HDMI-port.

De tekniske specifikationer ser således rigtig fine ud, og vi gik i gang med at kigge nærmere på den lille sag.

Det skal lige bemærkes med det samme, at den ikke er udstyret med en vga- eller dmi-port. Det vil sige, at den skærm, du ønsker at slutte til Eee Box B204, skal have en HDMI-tilslutning, ligesom det tastatur og den mus du vil tilslutte skal kunne tilkobles via usb-porten.

Men med de småting på plads, var det let at sætte computeren op, og få den tilsluttet det trådløse netværk. Derefter kiggede vi efter, hvilken slags software der kom med til den lille computer. Her har Asus gjort et godt arbejde med at levere software, der gør computeren let at bruge. Der er blandt andet en såkaldt Eee Bar, hvor du hurtigt kan starte de vigtigste programmer, så som Internet Explorer og den medfølgende software Eee Cinema, der bruges til at afspille såvel videoer som billeder og musik. En slags mini Media Center. Nu er Eee Box ikke udstyret med et cd eller dvd-drev, så alle film skal enten hentes over netværket eller fra den lokale harddisk, så man skal lige sørge for, at der ligger film, billeder og videoer, som programmet kan afspille.

Gratis kontorpakke

Lidt spændende er det, at Eee Box leveres med en fjernbetjening som kan styre Eee Cinema, så man kan sidde i sofaen, koble Eee Box til tv’et og så se film og billeder der.

Der er også en særlig Easy Mode, og når den aktiveres i Eee Bar, så skifter skærmen udseende, og du ser tre faner. En med ”fun”, en med ”work” og en med ”tools”. Herunder finder du de programmer, der passer under de kategorier, og et enkelt tryk starter dem.

Her skal det lige bemærkes, at Eee Box leveres med Star Office, så der er et fuldt køreklart og gratis kontorprogram med indeholdende regneark, tekstbehandling, tegningsprogram, præsentationer og en database.

Alt i alt har Eee Box imponeret os rimelig meget, ikke mindst da vi fandt ud af, at der følger et beslag med, som gør det muligt at montere selve Eee Box bag på de fleste almindelige fladskærme.

Den er ikke til dem, der vil spille computerspil, men den er fortrinlig til at se film på og til at surfe på nettet. Samtidig fylder den så lidt, at den er let at have med sig. En rigtig god computer til prisen.