Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Det eksterne overblik

Indekseringsværktøj viser vej til lagrede data.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Fagre nye verden - vi er ved at drukne i billig lagringsplads til vores ”uundværlige” data af alskens typer og oprindelse. Det er dejligt ikke at skulle slette indhold konstant for at få plads til nyt indhold, men det har sin pris.

Det kan især være et problem at holde styr på indholdet på eksterne lagringsmedier såsom cd’er, dvd’er, Blu-ray medier eller på eksterne harddiske, hvis ikke de altid er koblet til computeren. Med nutidens store harddiske bruges optiske medier måske ikke så meget som decideret lagringsplads som før. Men de kan stadig være af stor gavn som backupmedier, eller blot generelt til vigtige data og programmer, som det ikke skal gå tabt.

Men udbredelsen af eksterne harddiske er steget, de er blevet billige og med enorme lagringskapaciteter. Hvis man har flere eksterne harddiske eller den ene ikke altid er sluttet til, kan det være svært at bevare overblikket over tid.

Visual CD 4.2 navngivningen lægger op til, at programmet specifikt er beregnet til cd’er eller i det mindste andre optiske medier. Men som sagt er programmet til Windows lige egnet til at indeksere indhold, uagtet om det befinder sig på optiske medier, eksterne harddiske, usb-nøgler, netværksdrev eller lokale harddiske. Det er også muligt at indeksere indhold i specifikke mapper på drevene, med andre ord er mulighederne ret fleksibelt anlagt.

Visual CD startes ganske enkelt, og brugeren skaber et nyt katalog over indholdet på det ønskede drev. Der vælges først en mappe, som de kategoriserede oversigter gemmes i, efter de er genereret. Det hele foregår ganske ligetil ved, at man ved åbningen af det nye katalog specificerer, hvad der skal katalogiseres. Det valgte drev scannes for indhold, hvilket går ret hurtigt når normalindstillingerne er valgt. Når scanningen er færdig præsenteres indholdet i to vinduer i form af en stifinder oversigt.

I højre vindue vises undermapperne og indhold til den mappe, som er markeret i venstre vindue. Herefter kan man gemme kataloget over det valgte drev, det er automatisk navngivet efter navnet på den lokalitet, der er blevet scannet. Næste gang programmet startes vises resultatet af sidste katalog, men der kan frit loades blandt de gemte kataloger. Søgninger på kataloger kan ligeledes filtreres. Så hvis man har et bestemt system og ved hvor man skal lede, er det muligt blot at søge i visse kataloger. Ellers kan man hente alle ens kataloger og søge på dem samtidigt.

De kataloger man oftest bruger kan tilføjes til ”Favoritter”, så der altid er nem tilgang til disse fra Virtual CD’s brugergrænseflade. Hvert katalog kan verificeres, og det kan sågar lade sig gøre at tildele et password, så indholdet ikke kan gennemses af alle.

Når der foretages ændringer eksempelvis på den eksterne harddisk, skal man blot åbne pågældende katalog og trykke på knappen ”Update”. Så er alle ændringer gemt og klar til søgninger fremover.

Programmet er meget fleksibelt, og der kan vælges hvilke pakkeformater det eventuelt skal gennemsøge. Det samme gælder for hvilke metadata der skal gennemsøges i processen. Selvfølgelig vil scanningen tage længere tid jo mere der skal gennemsøges. Derfor er det rart, at brugeren selv har styr over processen.

Virtiual CD har andre små finesser som vil blive opdaget og eventuelt blive brugt hen ad vejen efter behov, som man lærer programmet at kende.