Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Det vrimler frem med ultrabooks

Har du tænkt dig at investere i en bærbar, er der rig mulighed for at vælge en lille og tynd af slagsen. Asus, Acer og Lenovo er allerede klar med modeller, og mange af konkurrenterne står klar med ultrabooks i nærmeste fremtid.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Fremtidens bærbar er tynd som en tændstik, men rummer kræfter, som snildt kan hamle op med forrige generationer samt teknologi, som gør det mobile liv til en leg. Det kan vi takke Intel for. Processorgiganten har skabt nye energibesparende processorer og defineret en ny standard for ultra- tynde og lette notebooks, som Asus, Acer og Lenovo allerede har indrettet sig efter. Nu følger endnu flere producenter trop. Her er de ultrabooks, du kan forvente at se på markedet i den kommende tid.

Flad Foolio

HP er blandt de producenter, som er klar til at springe på vognen. Inden længe kan du således udskifte dit gamle skrummel af en laptop med en designlækker Folio-ultrabook. HP har formået at klemme tykkelsen ned på 1,7 centimeter, og vægten overstiger kun lige med nød og næppe 1 kg.

Som de fleste af sine konkurrenter er maskinen designet i 13"-format, og maskin- kræften leveres af Core i3- og Core i5-proces- sorer. Data opbevares på en hurtig 128GB ssd, og arbejdshukommelsen håndteres af 4GB ram. Hdmi- og usb 3.0-porte gør det muligt at forbinde maskinen med andre apparater ved høj hastighed, mens batteriet holder maskinen kørende i over ni timer på en opladning.

HP Folio er på markedet nu og koster fra omkring 8.000 kroner og opefter.

Den tyndeste ultrabook

LG melder sig også under fanen med XNote Z330. Ligesom HP’s Folio har den en skærm på 13,3" samt processor i Core i5- og i7-klassen, ssd som lager og et fornuftigt udvalg af moderne tilslutningsmuligheder. Takket være Rapid Start Technology starter XNote Z330 op i Windows 7 på under 10 sekunder, og den smalle ramme giver dig udbytte af stort set hele skærmens størrelse.

Tykkelsen er ikke større end 14,7 mm, hvilket gør den til den mindste ultrabook, der er præsenteret – også når vi tæller Apples MacBook Air med. Maskinens vægt er også ganske beskeden – kun 1,82 kg skal du slæbe rundt på – men det er prisen til gengæld ikke. Faktisk er den endnu højere end prisen for MacBook Air, når man sammenligner priserne i Korea, som er første land, hvor computeren er sluppet ud.

Da der ingen officielle danske priser er angivet endnu, er det svært at vide, nøjagtig hvad vi kan forvente at betale herhjemme, men vi skal formentlig berede os på, at det billigste, vi kan slippe med, er omkring 8.500 kroner for en Core i5-model, og at vi skal helt op på omkring 13.000 kroner for en Core i7-model.

Vægtløs satellit

Vi har tidligere omtalt Toshibas ultrabook, men her var der tale om business-udgaven Portégé Z830. Producenten har imidlertid også sendt en mere forbrugerminded model på markedet. Den hedder Satellite Z830 og er allerede ude i Danmark. Med en tykkelse på 15,9 mm er den Toshibas hidtil tyndeste, og vægten ligger også i den absolut lave ende med blot 1,12 kg.

Specifikationerne adskiller sig ikke meget fra de øvrige ultrabooks, men det kan man nu heller ikke klage over, da der jo er tale om små kraftige maskiner. Satellite Z830 kombinerer den nyeste Intel Core i5-processor med omfattende tilslutningsmuligheder som usb 3.0, hdmi, WiFi/ethernet og bluetooth 3.0 samt en batterilevetid på op til en hel dag.

Der kan fyldes op til 6GB ram i maskinen, og computeren har lynhurtig lagerplads i form af en 128GB ssd. Billederne vises på en 13,3" refleksfri led-skærm med opløsning på 1.366×768 pixels, mens lyden gengives så godt, som det nu kan lade sig gøre fra sådan en lille sag med stereohøjttalere forstærket via Dolby Advanced Audio.

Satellite Z830 sælges for omkring 9.000 kroner.