Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Designer-nas med mange funktioner

En nas er ikke altid en nas, for eksempel er svenske Excito B3 både en hjemmeserver og en router. Funktioner er der nok af, og så ser den ret blæret ud samtidig.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En nas er ikke bare en nas, eller rettere det behøver den ikke at være. Her på redaktionen har vi testet rigtig mange nas-enheder gennem årene, og de har stort set alle været skåret over samme læst.

Ud over at være en lagerenhed til at koble på netværket har de haft nogle få funktioner indbygget, måske musikserver, måske torrent-server og måske ftp-server. Grundlæggende funktioner, som de mere eller mindre har delt med hinanden.

Fra svenske Excito er der nu kommet en nas, der gør op med, hvad sådan en egentlig skal indeholde. Navnet er Excito B3, og det, som Excito primært har gjort, er at smelte en router sammen med en nas.

Resultatet er en nas, der også fungerer som trådløs router, og som har en del af de funktioner indbygget, som du ofte kun finder i en router, såsom at kunne fungere som printerserver og brugeradministrator.

Samtidig har den bibeholdt mange af de funktioner, som vi forventer i en nas, herunder naturligvis muligheden for at lægge filer ud på et netværksdrev og at fungere som ftp-, Windows-file share- og uPnP-server.

Nyheder skal der også til

Excito har tydeligvis også tænkt, at de er nødt til at tilbyde brugerne andre funktioner, og derfor har man givet mulighed for, at nas’en kan fungere som e-mail-klient og derved hente dine mails ned til dig, mens du ikke er hjemme.

Den kan også fungere som Squeezebox-server og streame daap. Der er virkelig masser af spændende funktioner i denne enhed.

Men nyheder er en ting, noget helt andet er, om den så også er let at bruge, og om den er til at finde rundt i. Det er jo et hybridprodukt og som sådan også et produkt, der hurtigt kan blive forvirrende at arbejde med.

Let opsætning

Det var en utrolig behagelig oplevelse at installere B3; slut strøm til enheden, kobl den sammen med computere og indtast B3’s hjemmeside (192.168.10.1), og du kommer direkte ind på brugergrænsefladen, og en tretrins-guide starter automatisk op. I løbet af få minutter er du på nettet.

Hele interfacet er opbygget, så det er meget let at finde rundt i med store flotte ikoner og en minimal mængde tekst på hver side. Der er også hurtig adgang til hjælp, hvis der er noget, der driller.

Der skal lyde en stor ros for opbygningen af siderne, de kan overskues på selv små pc-skærme, og det er stort set ikke nødvendigt at scrolle på siderne. Det giver point her på redaktionen.

En ting, som er rigtig god, er faktisk også et af de svage punkter ved B3. Det er utrolig let at sætte funktioner som ftp- og uPnp-streaming, og der er ingen parametre, der skal skrues på. Det er så også svagheden, for hvis du ønsker at sætte specielle parametre op, så er det bare ikke en mulighed.

Det samme gør sig gældende ved ting som opsætning af det trådløse netværk. Du kan slå det til eller fra, angive SSID og kodeordet. Hvis du så klikker på ’Avancerede indstillinger’, får du et par indstillinger mere, blandt andet valget mellem 2,4GHz- og 5GHz-båndet, og hvilken type netværk du vil sætte op (802,11g/n-g eller kun n), og det er stort set det. Så at finpudse netværkets indstillinger er ikke noget, du skal tro, du kan få lov til på B3.

Fra hovedsiden har du let adgang til filer, musik, billeder, download, musik og dine egne indstillinger. Det er her, at B3 virkelig viser, at det er en enhed, der er let at betjene, og som henvender sig til folk, der vil have funktionalitet og ikke besværet med at bruge teknologien.

Her til sidst skal designet nævnes, for det er meget specielt. For det første er der ingen bevægelige dele i enheden, så ikke alene er den helt lydløs, der er heller ikke noget (ud over den indbyggede harddisk), der kan gå i stykker som følge af mekaniske problemer.

Ingen ventilator betyder også, at Excito har arbejdet med strømforbruget, og den bruger da heller ikke mere end 8W i drift. Det hele er bygget ind i et trykt aluminiumskabinet.