Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Derfor står der nu Microsoft på din hardware

I mange år rakte Microsofts hardware-ambitioner kun til mus og tastaturer. Men nu er softwarekæmpen gået ind på smartphone- og computermarkedet med store sko på.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

 Stemningen var elektrisk blandt de ellers så forvænte it-journalister, da Microsoft i oktober i New York afholdt sin hidtil største hardwarepræsentation – og softwarekæmpen skuffede ikke forsamlingen. Jublen nåede Apple-højder, da Microsofts første egentlige laptop, Surface Book, blev præsenteret. Det havde man ikke oplevet før. Ikke blot havde Bill Gates-slægten præsteret noget usædvanligt. Det var også et banebrydende produkt.

Laptoppen var ”en stor bule i universet”, som ærkekonkurrenten Steve Jobs ville have udtrykt sig. Men samtidig så vi en ny, stærk udgave af tablet-pc’en Surface Pro og nye, opsigtsvækkende Lumia-smartphones i seancen. Da arrangementet var slut, stod det klart, at Microsoft ikke længere ”kun” er en software-gigant, men at selskabet også er blevet en
ledestjerne på hardwaremarkedet og faktisk lidt trendy (hvem ville have troet det?).

Surface Book retter sig mod blandt andet kreative miljøer, hvor konkurrenterne først og fremmest er MacBook Pro og MacBook Air. Surface Book retter sig mod blandt andet kreative miljøer, hvor konkurrenterne først og fremmest er MacBook Pro og MacBook Air.

Det er ikke for meget at sige, at Microsoft den dag gav nyt liv til et – ud fra et innovationssynspunkt – lettere hensygnende Windows-marked og samtidig indirekte ruskede op i sine kunder og partnere blandt hardwareproducenterne, ikke mindst Dell og HP.

Men lad os først se på, hvad der gør de nye produkter så opsigtsvækkende, og hvad det betyder for dig som forbruger. Du skal vænne dig til at se Microsoft-logoet dukke op på flere og flere hårde varer, og det er godt for konkurrencen, men det er ikke sikkert, at du selv køber nyhederne. Dertil er de for dyre for de fleste af os forbrugere, og de kan meget mere, end du måske har brug for lige nu.

Windows slår gnister
Microsofts relativ nye topchef Satya Nardella har erklæret, at han vil flytte sine ”brugere fra et have behov for Windows … til at elske Windows”. Det er i det lys, man skal se den nye Surface Book, Microsofts første laptop. Det er først og fremmest et produkt, som designmæssigt imponerer – ultralet, ultratyndt, med et kabinet i lækker magnesium og et hængsel fra en anden verden, nærmest som en bølge i aluminium.

Hængslet består af flere led, næsten som en metaurrem fra Omega, så bagsiden af computeren rundes og skærmen lukkes op så elegant som aldrig set før. Skærmen kan naturligvis klikkes af – ligesom hos de tidligere Surface Pro tablet-pc’er – og fungere som en selvstændig tablet. Eneste ulempe er, at skærmdelen ikke lukker helt tæt til, når computeren klappes sammen.

Når skærmen er klikket på tastaturdelen, er skærmbilledet allermest imponerende, for så står displayet i forbindelse med Nvidia gpu’en (grafikkortet). Surface Book er så også i tegne-modus, og du kan benytte den særlige, bløde pen, som medfølger, til at udleve dine kunstner- eller arkitektdrømme på skærmen.

Hvis man piller disse raffinementer ud af Book, er den ”blot” en Surface Pro med et ekstra godt grafikkort. Men det er da også noget. Laptoppen er en fuldblods Windows-pc af ypperste klasse – og af den slags, man bare må have, når man ser den. Egentlig er det vel kun MacBook Pro og MacBook Air, der tidligere har kunnet fremkalde sådanne ejelængsler hos hårdkogte og blaserte computertestere.

På samme dag lancerede Microsoft tablet-pc’en Surface Pro 4 (til venstre) og den bærbare pc Surface Book. På samme dag lancerede Microsoft tablet-pc’en Surface Pro 4 (til venstre) og den bærbare pc Surface Book.

Desværre er dette guddommelige produkt endnu ikke i nærheden af at blive lanceret i Europa. Det kom på markedet i USA, og i løbet af de første par uger blev det revet væk trods prisen på 1500 dollar. Microsoft i Danmark kan ikke oplyse en lanceringsdag, og måske kommer vi slet ikke til at opleve Surface Book på den hjemlige scene, går rygterne i branchen. Produktet er lanceret for blandt andet at give modspil til Apple MacBook Pro, men det komme næppe til at ske herhjemme foreløbig. Måske skal vi vente indtil Surface Book 2, hvis der kommer sådan en.

For Microsoft er det vigtigste mål med den første Surface Book at vise nye veje, at få Windows til at slå gnister. Det mål er nået.

Surface Pro lever videre
Til gengæld kan vi få lov til at lege med noget, som er næsten ligeså godt, nemlig den seneste udgave af Surface Pro, produktet, der har været trædestenen, som Microsoft mellemlandede på for at nå frem til Surface Book.

Den nye Surface Pro 4 er ikke blot en galionsfigur, men et virkeligt butiksprodukt, som Microsoft ønsker at tjene penge på. 4’eren er den hidtil tyndeste udgave af denne tablet-pc og her kan du vælge imellem Core M-, i5- og i7-processorerne.

Tastaturet har altid været omstridt. Det er blevet forbedret, hver gang Surface-produkterne er blevet opgraderet, og denne gang er det helt nydesignet. Surface Pro 4 Type Cover fungerer også som cover, og det fås i en variant med fingeraftrykslæser. Den medfølgende Surface Pen har siden sidst fået ”viskelæder”, så man kan slette noter eller rette på forkerte streger.

Surface og Surface Pro-produkterne har været omdiskuterede. For er der tale om en tablet eller en pc? Microsoft fastholder vist mest det sidste, men trods et stigende salg af Surface-produkterne, er de ikke blevet et kæmpe hit. Dertil er de for kostbare (10.999 kroner for en Pro 4 med 256 GB lager, Core i5-processor og 8 GB ram) og for specielle – også selvom der er benyttet gode materialer, og hardwarefinishen er fornem.

De store pc-producenter som Dell og HP kan selvfølgelig ikke tilbagelænet betragte, hvordan deres vigtigste softwarepartner overhaler dem på innovation. Måske kan Microsofts blide spark bagi give ny energi, ligesom Intels Ultrabook-standard tidligere har gjort (se blot produkter som de ultraflade Dell XPS 13 og HP x360, der har ligheder med Surface-linjen).

Da Windows 8 kom, skabte det en bølge af nye produkttyper, konvertible pc’er, 2 i 1-pc’er og bærbare med touchskærm – og det hele blev taget pænt imod af os forbrugere. Mon ikke vi er klar til nye innovationer?

Windows kommer overalt

Windows 10 er på vej ud på alle Windows-enheder uanset, om det er en pc, en smartphone en tablet eller sågar spillekonsollen Xbox One. Som bruger vil du opleve det som blandt andet de samme ikoner, ens opbygning og funktioner, der går igen overalt.

Også spillekonsollen Xbox One bliver en del af Windows 10-miljøet. Også spillekonsollen Xbox One bliver en del af Windows 10-miljøet.

Selv brugerfladens menuer er de samme; selvfølgelig indrettet efter enhedens skærmformat og måde at blive brugt på. Det bliver lidt ligesom på streamingtjenesterne, hvor eksempelvis Netflix jo ser forskellig ud alt efter, om du bruger tjenesten i en browser eller på en iPad.

Derfor vil Windows 10 komme i forskellige udgaver, blandt Windows 10 Mobile.

Mobilen kan fungere som din eneste pc
Samtidig med Surface-nyhederne har Microsoft lanceret to nye, opsigtsvækkende smartphones i Lumia-familien, 950 og 950 XL. Disse mobiler kører på Windows 10 og er så kraftfulde, at de kan bruges som pc’er – blot du tilslutter et tastatur og så selvfølgelig en tilpas stor skærm.

De to nye pc-lignende mobiler kan selvfølgelig også bruges som ganske almindelige smartphones. Skærmstørrelsen er 5,2” og 5,7”. De to nye pc-lignende mobiler kan selvfølgelig også bruges som ganske almindelige smartphones. Skærmstørrelsen er 5,2” og 5,7”.

For at få det til at virke skal du indsætte en lille dock, Microsoft Display Dock, mellem Lumia’en og skærmen. Det er Microsofts Continuum-teknologi, som gør dette muligt. Teknologien kendes også fra Windows 10-tablets, hvor den blandt andet gør det muligt for enheden selv at finde ud af, om der er tilsluttet et tastatur og indrette skærmbillede, ikoner og menuerne derefter.