Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Den vigtige mus

En af de vigtigste dele af din computer er din mus, specielt når du
spiller. Alt om DATA har kigget nærmere på tre mus, der alle er gearet
mod spilleren – en imponerer, en skuffer og en undrer vi os bare over.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du kender det garanteret godt. Du har købt en ny computer, måske har du endda ofret dig en rigtig smart og flot bærbar computer. Med følger der normalt altid en mus, for hvem kan bruge en computer i dag uden en mus?

Men musen er meget ofte af en yderst tvivlsom kvalitet, og helt sikkert en som en spilleentusiast ikke vil bruge. Men det er stadig de færreste, der skifter musen ud, hvilket kan undre. De to vigtigste input til din computer er musen og tastaturet, så når der nu lægges et fire eller femcifret beløb for det nye husalter, hvorfor så ikke ofre et par hundrede kroner på en ordentlig inputenhed, her snakker vi så om musen.

Hvor musen er vigtig, hvis du bruger den meget, når du arbejder med din computer, så er den livsvigtig i spil, og en god mus kan ofte være forskellen på liv eller død i spil som World of Warcraft, Crysis, Far Cry og så videre. Alt om DATA har sat sig for at tjekke, om disse mus nu også virkelig gør livet lettere for spilleren, samtidig med at de er gode mus at bruge til hverdag – for hvem pokker skifter mus ud, når man ikke lige bruger computeren til at spille på?

I vores test havde vi fået fat i tre mus, der alle hævdede, at de henvendte sig til computerspilleren. Det var Microsoft SideWinder X8, Raptor Gaming M3 Platinum og Verbatim Rapier V1, der indtog testbænken og vores stakkels testers tålmodighed.

En mus til en computerspiller skal opfylde et par simple, men alligevel avancerede, krav. Ikke mindst så skal den være programmerbar, hvilket vi brugte en stor del af testen på at undersøge, hvordan og hvor godt virkede med de forskellige mus.

Men vi var ikke tilfredse med at teste musens egenskaber som en spillemus. Vi ønskede også at kunne bruge musene til almindeligt brug, og derfor blev de også brugt som almindelige pegeredskaber, og vurderet ud fra hvor gode de var til denne hybridopgave.

Sådan testede vi

De mus, der var med i testen, blev testet for, hvor godt de gled på forskellige overflader, om det var muligt at give dem en anden glideflade, og hvor behagelig musen var at bruge. Herunder blev overfladebelægningen bemærket, og knappernes placering, samt hvor let de blev betjent.

Musene blev også undersøgt for, hvor god respons der var fra musen, og ikke mindst så tjekkede vi den medfølgende software for at se, hvor let det var at programmere musen.

Efter installation af den medfølgende software, var vi klar til en mus, der bærer et navn, der lover fart og spænding. Musen havde en klap i bunden, som kunne fjernes, og her var der fem lodder, der kunne tages ud efter behov for at gøre musen lettere. Men herudover var der intet, som vi kunne gøre, der ændrede ved musens fysiske opførsel, da der ikke var nogen mulighed for at ændre belægningen på de plader, der gled hen over vores musemåtte.

Rapier VI er udstyret med en fast usb-forbindelse til computeren (med guldbelægning, hvad siger du så?), og det viste sig hurtigt at være et problem. For ledningen var lavet af relativ stiv plastik, så musens bevægelser hurtigt blev hæmmede af den ledning. Irriterende og et klart minus.

Musen lå rigtig godt i hånden, og overfladen var behagelig at holde på, og så havde Verbatim valgt at flytte scroll-hjulet, der plejer at være placeret mellem de to musetaster, så det ligger midt i venstre musetast. Det krævede så en del tilvænning, men ideen er faktisk god.

Der er ikke mindre end syv knapper på musen, og de fem er lette at betjene. Men den knap, hvor følsomheden bliver justeret på, er placeret, så den er ret svær at skue op for følsomheden på. Den medfølgende software gav mulighed for at konfigurere de enkelte knapper, både til forskellige kendte funktioner, men også til at emulere tastaturet, andre input-enheder og ikke mindst afvikling af scripts. Selve scriptprogrammeringen finder sted i en anden del af softwaren, hvor brugeren vælger typen af input, og tildeler den et script.

Det smarte er, at disse scripts kan lagres i musen, så du kan tage den med til en anden computer og have adgang til dem uden at skulle installere softwaren til musen på den nye computer.

Musen er en udmærket mus og fin til prisen, men den vil aldrig blive vores foretrukne, når vi skal spille på den. Til almindelig brug er den fin, og absolut behagelig at bruge på grund af den fine pasform.

Denne mus var testens helt store positive overraskelse. Den var klart rettet mod gameren, og samtidig viste den sig at være en mus, som var god at bruge, også til hverdag.

For det første lå den utrolig godt i hånden, og det uanset om du har en stor eller lille hånd. Belægningen er af en meget behagelig karakter som gør, at det føles næsten skridsikkert og samtidig behageligt at holde på musen.

Ledningen er af blødt stof, så den følger godt med, og du kan selv bestemme, hvor på musen den skal komme ud. Der er ikke mindre end seks forskellige steder, hvor du kan lade ledningen føre ud.

Der er ikke så mange knapper på denne mus, her bliver antallet af programmerbare taster fem. Programmeringsinterfacet minder en del om Rapier VI, ja så meget, at man kan have dem mistænkt for at være i familie med hinanden. Men til forskel på denne og de to andre mus, kan du her selv bestemme, hvor hurtigt de forskellige trin i dpi skal være. Der er indbygget fire niveauer af følsomhed, men det er op til dig, hvor stor en dpi-værdi de enkelte trin skal have.

I bunden af musen er der to låger, hvorunder der findes små vægte, du kan tage ud og ændre musens vægt med. Lågerne kan også vendes, så du enten kan have små punkter som glideplader eller en stor flade. Denne kan samtidig beklædes med de overflader, som følger med musen. Endelig er det muligt at sætte en stor plade på musen, så hele hånden hviler på den under brug. Det kunne vi nu ikke rigtig vænne os til. Men tanken er der, og nogle vil nok kunne bruge den – hos os valgte vi dog at holde os langt fra den. Alt i alt var dette klart vores favorit i testen.

Igen startede vores test med at installere den medfølgende software, og mens det skete, sad vi og undrede os over, så stor SideWinder X8 er. Undertegnede har absolut ikke en lille hånd, men har stadig svært ved at have X8 i hånden. Nuvel, i forhold til tidligere versioner af X8 så vejer den rimelig godt til og bliver derved behagelig at bruge. Musens vægt kan ikke ændres, men med til musen er der to ekstra sæt glideplader, så man kan tilpasse musen til det underlag den skal bruges på, og til egne præferencer.
Musen skal også have point for at være en trådløs mus, det betyder, at der ikke er et generende kabel mellem mus og computer.

Til SideWinder X8 er der i stedet en oplader, som er en del af det kabel, der forbinder X8 til computeren. Dertil kan man koble musen, når den skal oplades – smart.
Generelt er det ikke ønskeligt at have en trådløs mus som gaming mus, men denne mus er så responsiv, at det ikke er noget problem. Vi oplevede i hvert fald ikke, at musen ikke reagerede hurtigt nok på vores bevægelser.

Scroll-hjulet skal dog have en rigtig negativ bemærkning med på vejen – for det er utrolig svært at bruge, stramt og ikke specielt let at rulle på. Umiddelbart er der kun fem knapper på denne mus, men da scroll-hjulet også kan vippe til siden, giver det også syv knapper, der alle kan programmeres. Her skal Microsoft have stor ros for deres inteface til makroprogrammering.

Du kan vælge enten at skrive din makro selv, med tilhørende tidsforsinkelser, eller du kan vælge at optage dem direkte i dit spil. Her er der en knap på musen, der sætter optageren i gang. De optagede makroer kan efterfølgende redigeres, både med hensyn til mus- og tastaturkommandoer, og tidsforsinkelser. Rigtig smart.