Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Den trådløse router overrasker

D-Links trådløse n-router, DIR-600 var på mange måder en
fin router. Desværre skuffede den fælt på det vigtigste område, nemlig det
trådløse netværk.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

D-Links routere minder stort set alle om hinanden, og det er også tilfældet med DIR-600, som er en lille firkantet kasse, hvorpå du kan skrue en antenne. Den eneste designmæssige forskel er, at nu er kassen og antennen holdt helt i sort. Indpakningen af routeren lovede let installation, trådløst netværk på om til 150Mbps og ikke mindst automatisk QoS. Det lød forjættende, og vi gik fortrøstningsfulde i gang med at teste routeren.

Helt i vanlig D-Link-stil medfølger der en cd-rom, hvor installationen er forklaret i såvel tekst (på dansk) som billeder. Her skal D-Link have ros. Det er let at følge deres vejledning, og påstanden om, at du er på nettet i løbet af få minutter, er helt korrekt. Der gik knapt fem minutter, fra vi pakkede routeren ud, til vi havde etableret en internetforbindelse, og i processen havde vi også oprettet et trådløst netværk.

Men på intet tidspunkt var der spurgt til QoS, og vi var ikke helt sikre på, at påstanden om, at routeren automatisk prioriterede lyd, video og spil, bare sådan lige virkede. Derfor måtte vi lede i manualen for at finde ud af, hvordan vi loggede ind på routeren.

Gammelkendt interface

Ikke overraskende var det på adressen 192.168.0.1, vi skulle logge ind på routeren. Brugernavnet admin og det tomme kodeord var også kendt fra tidligere D-Link routere. Men at der også var en tekststreng, der blev genereret hver gang, og som skulle tastes ind for at logge ind på routeren, var lidt overraskende.

Vel logget ind på routeren kunne vi konstatere, at D-Link heller ikke har gjort det store ud af at ændre på deres brugergrænseflade, den mindede om de grænseflader, der har været på alle de D-Link routere, vi har testet gennem tiden.

Den har vi tidligere klandret for at være lidt brugerfjendsk, og dette gælder stadig. Men omvendt så er der så mange dejlige parametre at pille på, at vi, som de nørder vi nu en gang er, har en tendens til at tilgive D-Link den brugerfjendske adfærd.

Vi fandt hurtigt punktet med QoS - og ganske rigtigt - den funktion var ikke slået til. Det var dog stort set også det eneste, vi kunne der. Nemlig slå QoS til eller fra, nårh ja, vi kunne også indtaste hvor meget båndbredde, der måtte bruges til uplink. Den lod vi så bare stå på standardværdien.

Vi ville gerne have lidt mere kontrol over, hvilke protokoller og programmer (eller typer), der fik prioritet på vores netværk, men det var ikke noget, vi kunne klare under QoS-punktet. Vi fandt i stedet den funktion under »Application rules«, hvor vi kunne oprette regler for programmer. Enten kunne vi vælge mellem seks af deres indtastede programmer, eller vi kunne oprette vores eget. Her skulle vi vælge trigger-port og firewall-port, og vi kunne så også vælge mellem TCP og UDP protokoller. Det ville ikke nødvendigvis sikre os en bedre båndbredde men dog sikre, at de applikationer fik åbnet de korrekte porte i såvel router som firewall. Det er værd at bemærke, at det er muligt at oprette 24 af sådanne regler.

Hvad med det trådløse?

Som tidligere antydet, så er der rigtig mange ting at stille på i routeren, og det giver klart point til D-Link. Vi skal da heller ikke komme ind på dem alle her. Men blot konstatere at vi ikke rigtigt manglede noget i brugergrænsefladen - udover en bedre kontrol over QoS.

Derefter kiggede vi lidt på det trådløse netværk, eller rettere, vi forsøgte. For signalet var utrolig svagt. Vores testcomputer står noget væk fra det sted, routeren er placeret, men vores normale router giver alligevel en signalstyrke på omkring 50 procent.

Med DIR-600 var signalet næsten ikke-eksisterende, og de få gange vi fik lov til at koble på, blev vi kastet af næsten med det samme igen. Og i rigtig mange tilfælde kunne vi slet ikke se det trådløse netværk. Det endte med, at vi opgav og dumper routeren, når det handler om trådløst netværk.