Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Den stille NAS

Så er ZyXel igen på banen med en NAS, denne gang kalder de
den for Medie Storage, og det er også, hvad enheden er beregnet til. Den gør
jobbet godt, men er en anelse mere kompliceret at arbejde med end andre NAS’er
til to harddiske.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Lad det være sagt med det samme – NSA-220 Plus er en fortrinlig NAS-enhed, den kan hvad den skal, og den er dejlig stille. Den vågne læser vil allerede nu have fornemmet, at der nok er et lille ’men’ et eller andet sted, der bare venter på at komme frem.

Det er også korrekt – det ’men’ som knytter sig til roserne er, at NSA-220 Plus ikke er helt så enkelt at sætte op, som nogle af de konkurrerende produkter vi i tidens løb har testet. Men omvendt så indeholder den alt det den skal, hvilket tæller godt op i bedømmelsen.

To mulige installationer

Der er i princippet ingen ben i at sætte en NAS op, hvilket næsten også gælder for NSA-220 Plus. Vi havde dog en anelse problemer med at få monteret vores harddiske på de slæder de skal spændes fast på. Det virkede som om de monteringshuller der var i dem, ikke var helt præcist placerede. Men det lykkedes dog uden at ty til hverken vold eller en større hammer.

Herefter var det ”business as usual.” Vi sluttede NAS’en til vores netværk og tændte for den. Derefter havde vi nu to valg. Vi kunne enten vælge at installere den ”NAS finder”-software der var med, eller vi kunne tilgå NAS’en direkte fra vores browser. Da der, ifølge manualen, ikke skulle være nogen forskel på de to metoder, valgte vi at undlade at svine vores computer til med unødvendig software, og loggede direkte på NSA-220 Plus via vores browser.

Her var det så at tingene blev lidt komplicerede. Altså – den bemærkning gælder ikke, for folk der tidligere har haft installeret en NAS, men hvis det er første gang du installerer sådan en tingest, så kræver det en del manuallæsning at få sat de rigtige elementer op.

Som sådan er der en meget overskuelig menu, men hvor starter man? Og hvad skal man vælge blandt for at få det ud af NSA-220 Plus som man gerne vil have?

Nuvel – vi startede med at sætte vores NSA-220 Plus op til at køre RAID 1, som giver den største sikkerhed, men også den langsomste hastighed. På to styk 500GB harddiske fik vi så en kapacitet på 457,97GB, da NAS’en var færdig med at formatere diskene.

Mange funktioner

Vi var som sådan køreklar nu, men der var mange andre spændende menuer vi lige måtte kigge grundigt igennem, ikke mindst er der kommet rigtig mange ”applikationer” i ZyXels NSA-220 Plus. Den har nu indbygget FTP-server, Media Server, Download Service, Web Publishing, Broadcatching og konfiguration af en ”copy/sync” knap der sidder på forsiden af enheden.

Derudover er der kommet Auto Upload til Flickr og YouTube samt til FTP-sites som du definerer. Filer du lægger over på NSA-220 Plus bliver automatisk uploadet til den ftp du angiver, hvilket er rigtig smart, specielt hvis man vedligeholder mange forskellige ftp-sites.

Den sidste funktion som vi blev fascinerede af, var ”Power Management.” Her kan du gå ind og sætte, hvornår din NAS skal tænde og slukke, skønt for os der gerne vil spare på strømmen, men som konsekvent glemmer at slukke for NAS’en.

Her på falderebet bør vi også lige nævne to meget vigtige ting, nemlig støj og varme. Under vores test holdt NSA-220 Plus sig konsekvent på en cpu-temperatur på 46 grader, hvilket gjorde, at blæseren stort set aldrig kørte, og dermed heller ikke larmede.