Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

De unge og innovative viser vejen på CeBIT

Den digitale transformation kan ligeså godt komme fra iværksætterne som fra de etablerede it-giganter. Det princip hylder CeBIT 2015 med en fremstilling af 50 virkeligt gode digitale ideer.

Af Jakob D. Lund, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De ligner det, de er. Tre unge mennesker, der via flid, gode hjerner og modet til at kaste sig ud i iværksætteri, i dag har skabt en spirende forretning på baggrund af en app. Folkene bag FOVEA-appen er med andre ord præcis det, alle samfund skriger på lige nu, fordi de bærer potentialet i sig til at gå forrest i den gennemgribende digitalisering af både samfund og erhvervsliv, som vi alle står over for i de kommende år.

Ideen til appen kom fra FOVEA administrerende direktør, Manfred Ide, som tidligere læste til skovtekniker. Under uddannelsen og de talløse ture ude i skoven studsede han over en meget specifik og tidskrævende udfordring. Når der bliver fældet store mængder træ, og træstammerne efterfølgende stables i enorme bunker, er det skovteknikeren eller skovfogedens opgave at tælle, præcis hvor mange træstammer der er i bunken.

“Jeg syntes, at det var åndssvagt,” siger Manfred Ide og peger ned på sin gamle værktøjskasse, hvor der stikker en sav, en vinkel, en hammer og andet manuelt grej op.

“Jeg har tidligeret beskæftiget mig med it, og jeg kom til at tænke på, at jeg jo havde en smartphone i lommen med et kamera, med navigationsudstyr og en processor indbygget. Det var sådan, ideen opstod.”

Succes

Manfred Ide tog kontakt til de to andre i teamet, Christopher Herbon, som tager sig af det tekniske, og Nadine Weiberg, som er grafisk designer. Sammen udviklede de i 2013 FOVEA-appen. Den fungerer ved, at man tager sin telefon, aktiverer appen, tager overlappende billeder af træbunken, og så beregner appen på meget kort tid, hvor mange stammer der ligger i bunken, og hvor mange rummeter træ, der er i alt. På den måde kan man arrangere transport og beregne den endelige salgspris. Enkelt, nemt og digitalt forandrende.

I dag har FOVEA-teamet (otte faste medarbejdere og seks freelancere) flere store kunder i Tyskland, Polen er næste land på tegnebrættet og derefter følger store skovnationer såsom USA, Canada, Rusland, New Zealand og Australien.

I alt blev 1,2 mia. træstammer talt op i 2014 i Tyskland og transporteret til ophugning i samlet set 3 mio. transportoperationer.

I 2013 stiftede tre danskere virksomheden AirHelp. AirHelp er lanceret i Storbritannien, USA, Tyskland, Rusland, Grækenland, Tyrkiet, Frankrig, Italien, Portugal, Schweiz, Østrig, Spanien, Polen, Finland, Sverige, Norge og Danmark og har pt. behandlet mere end 70.000 klagesager. Ideen med AirHelp er at automatisere den proces, det er at søge erstatning for en forsinkelse hos et luftfartsselskab. På virksomhedens hjemmeside kan man indtaste informationer om forsinkelsen. Lever den op til kravene, vil Airhelp søge erstatning på passagerens vegne. Airhelp tager en kommission på ca. 25 pct. For nylig blev AirHelp kåret til en af 25 mest ‹cool› iværksættervirksomheder af det britiske business-site Businessinsider.com.

• Digitsole er en interaktiv, connected og opvarmet indersål. Med et simpelt klik på smartphonen kan man tjekke sine fødders temperatur, hvor langt man har gået, og hvor mange kalorier man har forbrændt.

• Insulin Angel er en IoT-enhed, som er forbundet til en app via Blue-tooth. Insulin Angel hjælper diabetikere med at opbevare deres insulin ved den rigtige temperatur og aldrig glemme den.

• Carriots er en PaaS-løsning designet til IoT- og M2M-projekter. Det giver mulighed for at indsamle data fra forbundne enheder, opbevare data og nemt bygge applikationer.

• Contagt er en indendørsguide, som i stedet for traditionelle kort og skilte bruger mobile enheder, QR/NFC-tags til orientering. Målrettet bygningsansvarlige.

• Oden Technologies, som udstyrer maskiner på et produktionsbånd med sensorer, som rapporterer tilfælde af fejl tilbage til systemet i realtid.

• Relayr er et IoT-startkit til lynhurtig udvikling af udstyr og løsninger.