Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

De smarte ure er kommet

Smart-ure er spået til at blive det næste store gadget-hit. Men er der overhovedet nogen fornuft i at tage billeder, snakke i telefon eller få Facebook-beskeder direkte fra håndleddet? Vi ser nærmere på fænomenet og tester fire forskellige smart-ure.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et ur er ikke længere noget, du bare ser klokken på. Præcis som en mobiltelefon ikke kun er noget, du ringer fra. Nu er der også Bluetooth, apps og endda i visse tilfælde kamera i urene - i hvert fald, hvis du køber et af de nye smartwatches, som er det sidste nye påhit på gadget-fronten.

Om det så også bliver det næste store hit hos brugerne, må tiden vise. Vi har kastet os over fire ure fra forskellige producenter for at finde ud af, hvor godt de fungerer, og hvilke potentialer der ligger gemt i dem.

Din smartphone op på håndleddet

De fire ure i testen er vidt forskellige. Fælles for dem alle er dog, at de taler sammen med din smartphone via Bluetooth. Uden mobilen er de faktisk ikke meget værd, andet end lige til at se hvad klokken er.

Det er via mobilen alle de ”smarte” inputs kommer, såsom informationer om opkald, sms’er, e-mails eller Facebook-beskeder, og det er også herfra, du skal hente dine apps, hvis du vil udvide uret med nye funktioner.

Netop dette gør imidlertid urene afhængige af de platforme dagens smartphones er centreret omkring - med Android og iOS som de dominerende. Ikke nok med det udgør de også i sig selv deres eget lille økosystem med apps, der fungerer udelukkende til det pågældende ur. Således bidrager de små håndsledssmykker ikke ligefrem til at mindske fragmenteringen ude i mobilverdenen.

Stor forskel i funktioner

Design og features er også vidt forskellig fra ur til ur. Nogle har farveskærme, andre sort/hvid, nogle er touchstyrede, andre har knapper, nogle er i plastik, andre solidt designet, så de kan tåle hårde forhold osv.

Jo flere features jo flere muligheder er der selvsagt for udviklerne til at skabe nye apps og dermed nye funktioner. Her er Samsung længst fremme med både touchskærm, mikrofon, højttaler og kamera, men uret er paradoksalt nok det mest begrænsede i forhold til kompatibilitet. På nuværende tidspunkt fungerer det kun med de nyeste Samsung-mobiler og tablets.

Stadig et stykke igen

I deres nuværende form er urene således stadig præget af visse begrænsninger. Ikke blot i form af den svingende kompatibilitet. At der anvendes Bluetooth har samtidig den konsekvens, at du ikke kan bevæge dig længere væk end cirka 10 meter fra mobilen, hvis dit ur skal være ”smart”. Så der er altså ikke noget med at lade mobilen ligge hjemme og tro, at du blot kan bruge uret til at holde øje med e-mails og beskeder, mens du er ude at handle.

Batteritiden er også en faktor, du må tage i betragtning. Farveskærm, Bluetooth og processor sluger strøm, og derfor skal uret i opladeren engang imellem - så ofte som hver dag i værste tilfælde.

I den nuværende form vil urene således hovedsageligt appellere til de meget nysgerrige og dem, der simpelthen ikke kan få teknologien og internettets evige informationsstrøm tæt nok ind på livet.

Vi er dog ikke helt afvisende for, at de med tiden kan udvikle sig til noget ganske brugbart. Eksempelvis muligheden for at styre din musik, når mobilen ligger i lommen, har sine indlysende fordele. Kameraet i Samsungs ur viste sig også at have andet end skumle anvendelsesmuligheder.

Med den gratis app fra Vivino kan du tjekke, om en vin har fået god eller dårlig bedømmelse, ved at snuppe et hurtigt billede af den i supermarkedet.

Sony løber med sejren i denne omgang, da SmartWatch 2 lige nu står som den bedste allround-løsning i kraft af et fornuftigt udvalg af features, bred kompatibilitet, diskret og stilfuldt design samt ikke mindst en god pris.

Læs testene her:

Samsung Galaxy Gear

Pebble
Sony SmartWatch 2
Casio G-Shock GB-6900B