Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danske højttalere kæmper om en plads i din stue

Tre danske producenter lover, at de med blot en enkelt trådløs højttaler kan fylde stuen med vellyd, uanset om du ser film eller hører musik. Det lod vi komme an på en test.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der skal meget til, før man skiller sig af med det kære gamle stereoanlæg i stuen, uanset hvor stort og klodset det så end måtte være. Er du nået dertil, hvor du higer efter moderne trådløse muligheder og samtidig søger et mere diskret højttaler-setup, så giver det dog mening at overveje en alt i en-løsning, der i en enkelt højttaler leverer alt, du skal bruge for at fylde stuen med vellyd.

Danmark er kendt for at levere højttalere af højeste klasse, så vi satte os for at finde ud af, hvor langt man kommer med tre trådløse løsninger fra danske producenter.

Til både Film og Musik

Med deres aflange design minder de tre højttalere om de såkaldte soundbars, der er skabt til at levere god lyd fra tv'et. Selvom det er en væsentligt del af hensigten med dem, så er højttalerne også skabt for at tilfredsstille behovet for kvalitetslyd, når der lyttes til musik i stuen. Således har vi at gøre med fuldblods stereohøjttalere, forsynet med komponenter af en kaliber, der er i stand til at dække frekvensspektret bredt.

Diva er iklædt det velkendte stofovertræk, man kender fra andre Libratone-højttalere.

Sammenlignet med den typiske soundbar, er de tre højttalere derfor lidt større af format, men kan fint klemmes under tv'et.
Med sit kantede design er Kubik One den mest anynome – og i vores optik kedeligste – af de tre højttalere. De andre to viser lidt større ambitioner på designfronten. Den runde Diva er iklædt det uldne stofovertræk, man kender fra andre Libratone-højttalere, mens TP200 forener moderne kurvede former med klassisk dansk aluminiumsdesign. Det er muligt at skifte coveret på alle tre højttalere til andre farver, så du kan tilpasse dem din indretning.

Med eller uden kabel

Højttalernes kraftfulde, analoge komponenter suppleres af digital forstærkerteknologi, som sikrer, at lyden fra computer, mobil og tv håndteres med mindst muligt tab, når tilkoblingen er digital. Samtidig sikrer den, at højttalerne er i stand til at håndtere digital lyd i høj kvalitet (op til 24-bit, 192 kHz).

Udvalget af tilslutningsmuligheder veksler lidt fra højttaler til højttaler. Kubik One er mest velforsynet, når det gælder analoge tilslutninger, mens Diva excellerer på trådløse tilslutninger. Fælles for de tre er indbygget Bluetooth, som gør det er muligt at tilkoble mobiler, computere og tablets trådløst.

Når vi er oppe i prisklassen 6-7000 kroner, kan man tillade sig at forvente en del af lyden. På hver sin måde spiller alle tre højttalere da også ganske flot. Kubik One er neutral og veldefineret i lyden, som en rigtig hi-fi-højttaler skal være, men også en anelse uengageret. Man føler ikke at, lyden kommer helt ud af pappet, når der lyttes til musik, eller at den går ned og tager ordentlig fat, når der ses film.

Diva giver en mere medrivende musikoplevelse. Den har et klart og åbent lydbillede med stor stereovidde. Dog kan den gå hen og bliver en anelse skinger i toppen. Selvom Libratone reklamerer med indbygget subwoofer (som i producentens verden er synonym med en 5"-basenhed), når Diva dog heller ikke helt derned, hvor man føler, at man bliver tromlet over (på den gode måde) af en hårdtpumpet actionfilm.

Der er noget moderne, men samtidig klassisk dansk over designet af TP200.

TP200 har en rund og varm lyd, der fungerer glimrende til både musik og film. Højttaleren går en anelse længere ned i de dybe frekvenser end de to andre og er derfor bedre i stand til at gengive den dybe rumlen, som gør filmen medrivende, og som giver musikken den grad af fylde, der gør den nærværende og kropslig. Med TP200 ville vi derfor have nemmere ved at leve uden en ekstern subwoofer end med de to andre, der begge ville have stor gavn af den ekstra basfylde.

Som en trumf i ærmet har TP200 indbygget HDSX-teknologi, som udvider lydbilledet. Almindeligvis er den slags teknologi kun velegnet som en slags surround-simulation til film, men HDSX fungerer faktisk rigtig godt til både film og musik. Den tilfører lydbilledet en mærkbart større vidde, uden at lyden tilmudres eller forvrænges.

På TP200 er det desuden muligt at justere lyden med den såkaldte "Tone Tilt"-funktion, der ganske enkelt vipper frekvensbalancen i den ene eller den anden retning. Det er en fordel, da det ikke altid fungerer lige godt med samme indstillinger til musik og film.

Lyden i de to andre højttalere kan også indstilles i forskellig grad. Kubik One har en knap til aktivering af Bass Enhance og Bass Boost, der hæver bassen for at optimere lyden til det pågældende rum, højttaleren er placeret i.

Diva byder ikke på nogen fysisk kontrol af lyden. Kun når du har tilkoblet højttaleren via Wi-Fi, er der mulighed for at vælge forskellige lydprofiler og finindstillle lyden til højttalerens placering (dog er der infrarød modtager, så du kan styre højttalere med de fleste fjernbetjeninger).

En smartphone eller en tablet samt en Wi-Fi-opkobling kræves således for at få fuld adgang til alle funktioner i Diva. Til gengæld giver den mulighed for mere fleksible forbindelsesmuligheder og trådløs streaming i høj kvalitet.

De to andre testdeltagere kræver ingen andre enheder end højttaleren og den medfølgende fjernbetjening til kontrol. Det skulle man tro gav en mere simpel brugeroplevelse, men man overraskes faktisk over, hvor kompliceret de to producenter formår at gøre betjeningen.

Funktioner der almindeligvis kan klares med en enkelt knap, kræver to separate knapper hos Dali. På fjernbetjeningen er der ikke blot en on/off-knap, men en on-knap og en off-knap. På lignende vis skal du bruge én knap til at vælge funktionen og en anden til at bladre igennem udvalget, når der skal vælges kilde. Dali skal dog have ros for fjernbetjeningens designkvalitet, og for at højttaleren kan aktiveres ved at spille lyd fra den sidst valgte kilde.

Med sit kantede og aflange design ligner Kubik One en klassisk soundbar.

TP200 er mere minimalistisk, når det gælder betjeningen på selve højttaleren. Her er der kun tre knapper - lydstyrke op og ned samt en power-knap, der også bruges til at vælge kilde. Det er udført velfungerende, men du får ikke adgang til alle funktioner, medmindre du bruger fjernbetjeningen. Her kan du aktivere HDSX, justere "Tone Tilt" samt betjene højttalerens øvrige funktioner. Ikonerne er dog ikke logiske. Knappen til at skifte kilde har et power-symbol, så man tror, den tænder og slukker højttaleren, mens man skal have manualen frem for at finde ud af hvilke knapper, der justerer " Tone Tilt".

At højttaleren dertil reagerer ret sløvt på dine kommandoer, og fjernbetjeningen ingen visuel indikation giver på dine input, gør, at man hurtigt bliver i tvivl om, hvad man har trykket og må resette for at starte forfra. En opgradering af fjernbetjeningen ville gavne TP200 meget - ikke mindst fordi det billige plastikdesign er et dårligt match til den solide kvalitetshøjttaler.

Man skal ikke bilde sig ind, at en højttaler af denne type kan erstatte et klassisk stereoanlæg med to gode højttalere og en dedikeret forstærker. Men hvem havde også troet det?

Man kommer ikke uden om, at der er tale om et kompromis. Når alt kommer til alt, er det dog et absolut tåleligt kompromis, og for den, der ønsker et mere kompakt og minimalistisk setup med trådløse muligheder, er disse tre højttalere faktisk imponerende velfungeren-de løsninger.

Kubik One og TP200 har lidt udfordringer på betjeningen, men der er ingen, som tilnærmelsesvis dumper, når det kommer til lydkvalitet.
Alle tre højttalere lyder lækkert på hver sin måde, og er hver især et godt bevis på, at danskerne kan noget særligt, når det kommer til højttalerdesign.
Som en allround-højttaler, derbåde skal spille musik og give god lyd fra tv'et, udgør TP200 dog den mest komplette løsning. Lyden når bredere ud i spektret, og takket være tonekontrol og ikke mindst HDSX-teknologien, som udvider lyden på overbevisende manér, er man godt dækket ind i de fleste lyttesituationer.

Ønsker man mulighed for at streame over Wi-Fi og koble højttaleren til hjemmenetværket, er der dog ingen vej uden om Diva, som da også imponerer på lydkvalitet.

Kubik One leverer på sin vis den reneste lydoplevelse, men formår ikke helt på samme måde at rive lytteren med som de to andre højttalere.