Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danmark er langsom på nettet

Internethastighederne falder på verdensplan og særligt i Danmark er der sat bremsen i.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ifølge en State of The Internet-rapport, der måler hastigheden på internettet globalt, står det lidt stille på verdensplan og især i Danmark. Rapporten viser, at den gennemsnitlige internethastighed er faldet med 14 procent på verdensplan. Den var i slutningen af 2011 i snit 2,3Mbit/s.

Ser man alene på Danmark, har ”vi” et gennemsnit, der med 5,7Mbit/s ligger pænt over gennemsnittet på verdensplan. Men vi er kun nummer 9 i Europa, og stigningen er den tredjelaveste målt mod resten af Europa. – ”Vi” overgår her kun Rumænien og Frankrig. Generelt ligger Europa stadig højt, men sakker agterud i forhold til Asien og Nordamerika, der har en mere markant udvikling. På verdensplan ligger Danmark på en lun 12.-plads, når man ser på den gennemsnitlige hastighed. Det er lande som Irland, Tjekkiet og Holland, der på det seneste har overhalet Danmark.

For lavt ambitionsniveau i Danmark

Måler man på peakhastigheder, er Danmark på en 16.-plads i Europa med et gennemsnit på 18,7Mbit/s. Det er et fald på hele 7,6 procent på blot ét kvartal. Danmark er på dette felt den, der har det største fald i hele Europa.

Rapporten fremhæver, at et land som Estland har et mål om, at hele befolkningen har 100Mbit/s i 2015. I Danmark er ambitionen til sammenligning blot, at alle virksomheder og private har adgang til denne hastighed i 2010. Hos Dansk Energi, der er fiberbranchens talerør, mener man, at lande, der er ambitiøse om fibernet, ligger bedst placeret i rapporten – det er lande som Australien, hvor der er en stor fremgang som følge af regeringens strategi om at rulle fibernet ud til hele landet.

»Hvis Danmark fortsætter rutsjeturen ned ad rangstigerne, vil danskerne i fremtiden kunne kigge misundeligt på borgere i Sverige og andre lande og se de mange nye velfærdstilbud, de modtager, men som ikke kan lade sig gøre her, fordi vores digitale infrastruktur stagnerede fra 2011 og frem,« siger Mikael Bomholt Nielsen, konsulent hos Dansk Energi.

Akamai, der står bag rapporten, mener, at en af forklaringerne på, at der er et generelt fald i internethastighed i hele verden i andet kvartal 2011, kan være, at mange skifter til langsommere mobile forbindelser. Men også at mange har fjernet data fra mobilnet i deres måling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere