Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Computerens sladderhank

Aflur din computers hemmeligheder og skyd genvej overalt i Windows.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hører du til den type, der godt kan lide at være informeret, vil System Spec 2.79 falde i god jord. Det er et såkaldt systemanalyseprogram, der analyserer hvad der befinder sig på computeren af hardware og software, samt oplyser hvad computeren er koblet op til.

Ikke nok med det. Programmet, der i sagens natur er gratis, har også andre tricks oppe i ærmet. System Spec 2.79 kan anvendes sammen med Windows versioner fra Windows 98 og frem og fungerer sammen med 64 udgaver af Windows operativsystemet.

Exe filen til programmet kan downloades fra producentens webside og anvendes direkte på computeren eller startes fra en usb-nøgle - der kræves nemlig ikke installation.

Inden der fortælles en anelse mere om programmets detaljer, så kommer lige en advarsel, der gælder hvis du anvender McAfee virusprogrammer. Angiveligt skulle disse melde, at programmet indeholder en trojansk hest, som findes via heuretisk genkendelse.

Det kan ske med den slags programmer, der går dybt ned og roder i systemets bestanddele. Det skal siges at scanning af programmet med vores egen sikkerhedssuite, der ligeledes stammer fra et af de store og anerkendte producenter ikke meldte, at der var noget mistænkeligt ved programmet. Men nu er advarslen faldet, så er det op til den enkelte at vurdere sagen.

System Spec 2.79 præsenterer efter starten brugeren for et overbliksbillede af, hvad der overordnet er at meddele om computerens bestanddele. Det inkluderer oplysninger om hardware samt bios information om computerens ip-adresse og mac-adresse.

Informationerne præsenteres i overskuelig tabelform, der er farveopdelt for overskuelighedens skyld. Programmets yderligere funktionalitet tilgås enten fra menulinjen, hvor der befinder sig otte menupunkter, eller, hvis man specifikt søger at få uddybet systeminformationerne om et specifikt delområde i ens computer, fra de 12 ikoner der befinder sig under menulinjen. Det 13. ikon gør ikke andet end at lukke programmet.

Informationerne om hardware, tilslutninger og software er samlet i logiske grupperinger, der hvert repræsenteres af et ikon. Eksempelvis kan man se hukommelsesinformationer, info om skærm, internet, processor og installeret software.

Det interessante ved System Spec 2.79 er de yderligere informationer som vises. Blandt andet hvor mange ramklodser der er installeret, koblet sammen med hvor stor udnyttelsesgrad man har af sine ram.

Her er det ikke helt så morsomt at sidde med 8GB ram på 32 bit Windows og få at vide, at man udnytter 41 procent af de installerede ram. Informationerne omhandlende netværk og internettet er også ret så informative.

Som sagt har System Spec også andre facetter at spille på. Via menulinjerne er det eksempelvis meget belejligt at hoppe til diverse systemindstillingsvinduer såsom ”Egenskaber for mus”, ”Egenskaber for skærm” og ”Egenskaber for system” blot for at nævne enkelte.

Men det er også muligt at hoppe direkte til dokumentmappen, søge efter filer, åbne Windows' jobliste og netværkssteder for at nævne nogle. Endelig er det muligt at starte nogle af Windows indbyggede værktøjer som Diagnosticeringsværktøj til DirectX, Sys Edit og Diskdefragmentering.

At finde alle disse muligheder kombineret i samme program er ganske interessant, især fordi det præsenteres overskueligt for brugeren.