Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Computeren rykker ind i tv’et

De nymodens tv’er får mere og mere til fælles med computeren, og nu begynder den software, vi tidligere har kendt fra desktoppen, også at rykke ind i dagligstuens fladskærms-tv. I år vil du både kunne få Google, Linux og med al sandsynlighed også Apple ind på din flimmerkasse.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det gode gamle fjernsynsapparat undergår gevaldige forandringer i disse tider. Ikke nok med hd-kvalitet, 3D-billeder og oled-teknologi. Hele måden at interagere med tv’et forandres også og integreres mere og mere med internettet. Tv’et får således mere og mere til fælles med computeren. Megen af den teknologi, der sidder i apparatet, er da også præcis den samme. Mange af de store softwarebrands er derfor klar til at rykke ind på fladskærms-tv’et, og vi har flere spændende løsninger i vente …

Google TV endelig på vej til Danmark

Google TV blev allerede introduceret i 2010, men i første omgang kun i USA. Sony var som den første klar med et Google-baseret hd-tv, og det er således med et par års erfaringer i bagagen, at producenten kan lancere de første apparater med Google TV i Danmark. Det sker i juni 2012, hvor netværksmedieafspilleren NSZ-GS7 slippes fri, og august 2012, hvor blu-ray-afspilleren NSZ-GP9 kommer på markedet.

De nye afspillere byder på tv-udsendelser i hd-kvalitet, og med Google TV om bord er der adgang til et væld af multimedieunderholdning i høj kvalitet. Den superhurtige søgemaskine samler søgeresultater fra tv-programmer samt fra internetindhold, såsom YouTube, og viser dem i én samlet skærmvisning.

Med den seneste version af Google TV-platformen kan du også se indholdet af websites eller apps på skærmen, samtidig med at du ser tv. Brugere kan få glæde af mere end 2.000 apps fra Android Market til spil, musik, sport, nyheder og andet – herunder 50 apps, som er designet og særligt optimeret til tv-mediet.

Google TV indeholder også Sony Entertainment Network med Music Unlimited, der er Sonys nye cloudbaserede digitale musiktjeneste med et musikkatalog på mere end 12 millioner sange fra de store pladeselskaber såvel som de førende uafhængige pladeselskaber.

Næsten lige så bemærkelsesværdig som afspillerne er de tilhørende fjernbetjeninger, som har berøringsfølsom skærm, et fuldt baggrundsoplyst tastatur, mikrofon til stemmekontrol samt gamingoptimeret treakset bevægelsessensor, som ifølge Sony sikrer nem og intuitiv brugerkontrol.

Netværksmedieafspilleren NSZ-GS7 er tilgængelig fra juni 2012 til en vejledende udsalgspris af 1.600 kroner, og blu-ray-afspilleren NSZ-GP9 er tilgængelig fra august 2012 til en vejledende udsalgspris af 2.600 kroner.

Linux indtager dit tv

De nyeste tv’er har store processorkræfter, og det giver mulighed for at implementere styresystemer med flere funktioner end de gammeldags tv-menuer. Canonical har ikke været sen til at udnytte disse muligheder og er nu klar med et overraskende bud på en Linux-baseret tv-platform. Ubuntu TV skal binde tv sammen med videokameraer, smartphones og webindhold og rummer blandt andet en indbygget cloudtjeneste samt adgang til film, tv og anden underholdning.

Tv-producenterne får mulighed for at integrere en ”vanilla-version”, som anvender en Unity-brugergrænseflade i lighed med den, man kender fra Ubuntu.
Om der så er nogen producenter, der vil gøre det, er endnu uvist, men i modsætning til flere af de andre systemer er Ubuntu TV klar nu og helt frit tilgængeligt, så her har Canonical lige nu et forspring.

Æble-tv kan kickstarte markedet

Rygterne har svirret længe og i de seneste måneder taget kraftigt til. Tvivlen om, hvorvidt Apple vil lancere et tv, er efterhånden ganske lille, men som sædvanlig røber æblefarmen intet, før den selv er klar til det. Tv’et vil angiveligt hedde iTV, og med dette i vente kan vi forvente, at markedet for avancerede tv-apparater med computerteknologi vil få et ordentligt løft, præcis som vi har set med transportable musikafspillere, smartphones og tablets.

Hjemmesiden SmartHouse citerer kilder, som fortæller, at der skal komme tre størrelser af tv’et med en 32-tommers model som den mindste og en 55-tommers model som den største. Lanceringen skal ifølge samme kilder ske i sidste kvartal af 2012, og tv’et skal blandt andet byde på en brugergrænseflade baseret på Siri, som vi kender fra iPhone 4S samt en ny processor, i stil med den der sikker i den i iPad 3.