Computere fra victoriatiden

Computere fra victoriatiden

Var der virkelig computere i victoriatiden? Nej, selvfølgelig ikke. Men 1800-tallet lever videre i en ny mode, steampunk, hvor moderne it pakkes ind i en klædedragt fra længst svundne tider

Steampunk hedder en noget speciel designmode, der kører for fuld damp lige nu, og som går ud på at give nutidens teknik et udseende som fra fortiden – dengang damp og fjedertræk var de fremherskende drivværker.

Designere verden over har kastet sig over lommeure, mobiltelefoner, musikanlæg, kameraer og robotlegetøj, ja, sågar elektriske guitarer er blevet formgivet tro mod fortidens mekaniske design-idealer.

It-verdenen er naturligvis heller ikke gået ram forbi. Der findes ligefrem firmaer, der har specialiseret sig i at levere computere, skærme, mus osv. i victoriansk retrodesign. Nogle tilbyder endda at bygge folks egne computer om til gedigen, fortidig møbelmekanik, der ligner noget fra engelsk kolonitid.

Mange finder stilen lidt smagløs eller nærmest uhyggelig som taget ud af et science fiction-mareridt, men anderledes er disse apparater og maskiner unægtelig.

Denne desktopcomputer var en af den slags pc’er, som hotelgæster utvivlsomt fik stillet til rådighed, da 1800-tallet lakkede mod sin ende.

Victoria-pc

 

Klassisk bordcomputer. Bemærk den vipbare skærm. Sådan noget kan en Samsung eller andre af de store skærmproducenter ikke levere i dag.

Klassisk-bordcomputer

 

Når laptoppen ligner et smykkeskrin, tyder noget på, at ejeren kunne være en kvinde.

Smykkeskrin

 

Det kan godt være, at dronning Victoria ikke brugte USB-nøgler. Men havde hun gjort det, havde de nok set sådan ud.

Victoria-usb

 

Her er såmænd en klassiker i sig selv, en Commodore Amiga – og så i steampunk-udgave.

Amiga-i-steampunkudgave

 

Mange vil nok foretrække deres mobil i en mere nutidig udgave, men smag og behag …

Steampunk-mobil

 

Computere er ikke det eneste, steampunk-entusiaster tager under behandling. Musikanlæg er heller ikke gået ram forbi.

Steampunk-musikanlaeg

 

De mest entusiastiske steampunk-freaks holder sig ikke tilbage for komplette datastationer med alskens finurlige instrumenter. Nogle komplet med ”hornhøjttalere” som pc-monitorer.

Steampunk-datastation

 

Steampunk-bølgen har ikke ligefrem gjort udstyret mindre, som denne MP3-afspiller er et tungt bevis på.

Speampunk-mp3-afspiller

 

Computertastatur opbygget med taster fra en gammel typografmaskine. Den steampunk-glade konstruktør kalder selv sin kreation for en ”datamancer”.

Datamancer

 

Ikke alle steampunk-byggere sværger til kabinetter af ædeltræ, men foretrækker et mere råt look med guldforsiringer.

Guldforsiringer

 

Del denne