Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Computer- og tv-skærm

Det er ikke lige til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men Samsungs LD220HD er både en computer- og tv-skærm, og du kan snildt bruge den til begge dele samtidigt - næsten da.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=3ZNvpPSEwow[/embed]

Samsungs LD220HD er på så mange måder en fed skærm. Dels er det en 22" skærm i ægte hd-format, hvilket gør den til en meget bred skærm. Samtidig har Samsung fjernet den fod, der skal skrues på så mange computerskærme i dag.

I stedet er der en støtte, der klappes ud på bagsiden, og som giver skærmen en rigtig god støtte. Det gør det nemt at flytte rundt på skærmen og rigtigt let at pakke den sammen. Godt tænkt, Samsung.

Et kildevæld af muligheder

Et kig på bagsiden af denne skærm viser, hvor mange muligheder den indeholder. Der er tilslutning for antennestik (ja, der er indbygget tv-tuner i skærmen), du kan tilslutte dvi-stik, scart-kabel og hdmi-stik, og der er også mulighed for analog lyd, og ikke mindst så er der en optisk tilslutning for både lyd og video.

Endelig er det muligt at tilslutte den til computeren via et usb-kabel, så der er rigeligt med muligheder for at slutte alt muligt til skærmen.

Det, som Samsung her har gjort, er at fremstille en stor skærm, der samtidig er ideel at tage med, hvis du skal vise noget til et møde eller lignende og gerne vil bruge en stor skærm. Den er let at have med, og den kan tilsluttes computeren på mange måder.

Men faktisk har skærmen også en anden funktionsmulighed - nemlig at hænge på væggen. Slut dit tv-signal til den og slut samtidig din computer til den. Pludselig har du en skærm på væggen, som du både kan bruge sammen med din computer, og som du kan bruge til at se tv på.

Let betjening

Med skærmen følger en fjernbetjening fra hvilken, du betjener skærmen. Herfra bestemmer du, hvilket input du vil bruge på skærmen, du vælger også skærmformatet (16:9 eller 4:3), og så er der ellers et hav af mulige indstillinger, når det kommer til, hvordan billedet på skærmen skal præsentere sig.

Du kan for eksempel vælge, at skærmen selv skal forsøge at vælge de optimale indstillinger ud fra det billede, der er på skærmen, eller du kan selv vælge, om du arbejder med tekst, surfer på nettet eller måske ser en film.

En anden rigtig smart indstilling er, at du kan vælge betragtningsvinkel. Du kan fortælle skærmen, om du kigger direkte ind på den, om du ser på den lidt ovenfra, meget ovenfra eller lidt nedefra.

Det gør, at skærmen får en utrolig god betragtningsvinkel. Den menu, du bruger til at indstille skærmen på, er meget omfattende, og det er ikke altid du har lyst til at skulle rode så mange menupunkter igennem.

Det har Samsung nu også en løsning til. På fjernbetjeningen er der en knap til en hurtig menu, hvor du lige kan foretage de mest grundlæggende indstillinger for den funktion, du bruger skærmen til her og nu. Rigtig smart.

Skærmen har også et meget avanceret lydsystem indbygget, og at høre lyd over denne skærm er en fornøjelse. Naturligvis kan det ikke måle sig med et godt lydsystem, som det du har hjemme i stuen. Men du får faktisk et ret godt resultat her.

Alt i alt har vi ikke kunne undgå at være ret imponerede over skærmen i denne test.
Det sidste, vi gerne vil nævne her i testen, er, at skærmen har en maksimal opløsning på 1.920×1.080 pixel, hvilket gør, at skærmen kan vise fuld-hd.

Den har en lysstyrke på 300cd/m2 og en kontrast på 1.000:1. Betragtningsvinkel er på 170/160, og den har en responstid på 5ms.

Skærmen har været et eksempel på, hvordan brugervenlighed på en skærm bør være, og vi er ret kede af, at vi er nødt til at sende skærmen retur efter test.