Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Computer fyldt med kerner

Processorerne knopskyder, de får flere og flere kerner. Denne desktopcomputer har seks af slagsen fra AMD, og prisen er meget interessant.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Stringent set, er der ikke noget, der hedder fremtidssikring i computersammenhæng. Processorerne får dog stadig flere kerner, og generelt kan de bearbejde stadig flere applikationstråde simultant.

Der kan være god mening i at investere i en computer, der har flest muligt cpu-kerner. Tendensen er klar og allerede delvist slået igennem, programmerne kan afvikle flere simultane procestråde.

Billig sekskernet processor

Valget faldt på denne desktopcomputer fra internet computershoppen Topdata, fordi den er udstyret med AMD’s relativt nye sekskernede Phenom II X6 1090T Black Edition processor på 3,20GHz.

Når man kender den arkitektur AMD’s Phenom grundlæggende baseres på, er der ingen tvivl om, at den er langsommere end en ens-taktet Intel Core i7 i sekskernet udgave og ofte ligeledes i forhold til en firekernet Core i7. Dog er der heller ikke tale om en svagelig processor.

Desuden er prisen på selve processoren uden konkurrence i forhold til Intels sekskernede udgaver, der koster mindst 4.000 kroner mere. Hvis man allerede har et AM3-baseret bundkort, vil denne processor være et oplagt opraderingsvalg.

Skal man købe ny computer, burde den lavere processorpris slå igennem i totalprisen. Det betyder, computeren kan anskaffes billigere, eller man kan investere i større grafikkort eller eventuelt anskaffe en med to grafikkort i CrossFireX opsætning.

Hvad det består af

Den samlede ydelse for computeren er lige netop, hvad der kigges på her i testen. Vores Topdata Ultimate testcomputer er konfigureret med førnævnte processor.

Desuden har den 8GB Kingston HyperX PC3-10066 ddr3 ram, to Western Digital 7.200rpm harddiske på hver 500GB i raid 0, et ATI Radeon HD5870 grafikkort med 1GB ram og samlet på et Gigabyte 890GPA-UD3H bundkort. Det betyder, at der blandt andet er adgang til usb 3.0-porte, sata forefindes stadig i 3.0Gb/s udgaven.


Endvidere er der e-sata stik. Det hele er monteret i et Cooler Master CM690 midtower computerkabinet. Kabinettet har desuden praktiske tilslutningsmuligheder på oversiden. Operativsystemet er Windows 7 Home Premium 64bit.

Hvad der mærkes og måles

Kabinettet er af god kvalitet, den er ikke eksklusiv men fornuftig af natur. Kabinettet er ikke voldsomt stort indeni, så det vil kunne mærkes, hvis der skal installeres yderligere hardware.

Dog er de fem 3,5" drevpladser vendt 90 grader, og harddiskene kan tages ud uden brug af skruer. Drevene er placeret bag frontens 120mm blæser, hvilket sikrer effektiv køling.

Endvidere er der fem 5,25" drevpladser oven over førnævnte. Der er monteret tre 120mm kabinetsblæsere, men der er faktisk plads til hele seks 120mm blæsere. Der er faktisk ikke brug for værktøj for at installere i kabinettet − en god ting.

Støjmæssigt giver kabinetblæserne lidt lyd fra sig, det er ikke påtrængende, men hørbart. Processor og strømforsyningens blæser kunne ikke høres under mellembelastning.

Ydelsen er blevet målt i PCMark Vantage 1.0.2, 3DMark Vantage 1.0.2 SiSoftware Sandra, Cinebench R11 samt HD Tune 4.50 Pro. Der er ikke plads til en uendelig opremsning, men her følger en opsummering.

Computeren klarer sig godt i Cinebench, hvor de seks kerner i cpu testen får 5,60 point mod 5,48 for Intels Core i7 960 med HyperThreading aktiveret. Harddiskene i raid 0 har en voldsom ydelse, læsetesten viser en overførselshastighed på gennemsnitlig 176,0MB/s.

I PCMark Vantage scores 8245 PCMark, resultatet var højt i produktivitets og kommunikations suiterne. 3DMark Vantage giver en samlet score på 12387 3DMarks i High. Energiforbruget er rimeligt, dog en anelse højt i standby med 2,4 watt og 102,4 watt i idle. Husk, at det er en 45nm processor, der sidder i.