Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ciscos servere flytter ind i Ballerupskyen

It-giganten Cisco melder sig nu for første gang som seriøs spiller på markedet for serverløsninger. For nylig åbnede Danmarks første installation af Cisco-servere i Ballerup, hvor et stort hostingcenter fungerer som en central del af den danske del af skyen.

Af Jan Dahlmann, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi bruger alle i stigende grad programmer og services, som ikke befinder sig fysisk i vores egne computere eller anden hardware. Kontorprogrammer opdateres løbende, og vores sociale liv integreres med platforme som Facebook, LinkedIn, Plaxo, Zyb og mange andre, der er afhængige af, at data hostes et sted i skyen.

I en nær fremtid, da de fleste konstant vil være koblet på op internettet via mobile platforme som iPads og smartphones etc. er det helt naturligt, at hostinginfrastrukturen i skyen bliver udbygget yderligere.

Hvis man for eksempel skulle udvikle en succesfuld applikation til iPad, ville man næppe bagefter have lyst til at gå i gang med at bruge tid og penge på at opbygge sin egen globale højeffektive hostinginfrastruktur – man ville købe sig ind i skyen.

Naturligt skridt

Det samme gør virksomheder, og det er målrettet dette vækstområde, at Cisco nu udvider deres infrastrukturløsninger med servere. De fleste kender Cisco for netværksprodukter, som bruges af langt de fleste større virksomheder og også udgør en væsentlig del af infrastrukturen bag internettet.

Men de færreste ved, at Cisco for nylig har udvidet sin forretning med produktion og salg af serverløsninger – kaldet UCS, Unified Computing System.

For Cisco ligger fremtiden i skyen og de hostede services, den tilbyder. Selvom skyen befinder sig langt væk fra, hvor tjenesterne benyttes, handler it-drift stadigvæk om, at der skal stå noget stabilt hardware et sikkert sted.

Med Cisco’s mangeårige erfaring med hardware- og netværksteknologi er det ikke overraskende, at it-giganten tager skridtet og sætter sine ressourcer ind på et af de centrale it-vækstområder; serverløsninger til skyen.

Fleksibilitet

Hos datacentervirksomheden Interxion i Ballerup har it-service-virksomheden Steria installeret Danmarks første installation af Cisco-servere. Sterias løsning gør det muligt for virksomhedskunderne at få adgang til fleksibel serverkapacitet, der matcher deres behov.

Internationalt set har Steria 17.000 ansatte, og firmaet er dermed en betydelig udbyder af it-services og -hosting i lande som Danmark. Firmaet har indgået en rammeaftale med Cisco, der betyder, at Steria på under en time kan levere serverkapacitet, bestilt af kunderne via internettet.

Denne fleksible form for bestilling af serverkapacitet er i sin forenklede form det, man refererer til som Cloud Computing eller på dansk slet og ret »skyen«.

Ofte vil serverkapaciteten blive leveret i form af applikationer, som kunderne kan bygge deres tjenester ovenpå, og applikationerne vil blive drevet med teknisk helpdesk og brugersupport og andre tjenester, som hostingpartneren har specialiseret sig i.

Skyen kan også rumme tjenester som back-up, streaming, telefonitjenster, datalinjer og meget andet, som overordnet kan betegnes infrastruktur og applikationer.

Administrerende direktør hos Interxion, Peder Bank fortæller, at der er mange forskellige begrundelser for, hvorfor kunderne vælger denne type tjenester. For ham er et begreb som skyen ikke centralt i hverdagens arbejde.

For selvom nye it-ord er gode til at betegne tendenser, så dækker de i et datacenter blot over en naturlig og løbende optimering af infrastrukturtjenester til seriøse danske og internationale virksomheder.

Peder Bank har arbejdet med optimering og sikkerhed i et halvt menneskeliv. Han kan således referere tilbage til 20 år som driftschef i større danske banker, hvor man på samme måde opbyggede kapacitet på infrastrukturen for dernæst at levere den i afmålte enheder til de afdelinger, der havde brug for den.

Det er den viden, han i dag trækker på i sit virke med at udbygge og forbedre infrastrukturen for virksomheder, der blandt andet opererer i skyen.

Samarbejde i skyen

- Samtidigt med, at flere og flere servere flytter i store datacentre og dermed skaber det, som man kalder skyen, så ser vi også et øget samarbejde mellem de virksomheder, som opererer fra skyen.

Det er en nyere og hurtigt accelererende proces. Det kan være udbydere, som trækker på lokationstjenester (tjenester der kobler vores fysiske placering med informationer og services) eller databaser hos andre udbydere.

Det kan være virksomheder, som køber backup, datalinjer eller kapacitet. Der opstår også virksomheder, der fungerer som mæglere mellem tjenester, så de bliver mere sammenlignelige og mere tilgængelige for flere kunder, fortæller Peder Bank.

For en billetudbyder, der til daglig håndterer en mængde billettransaktioner, men som i spidsbelastningsperioder oplever, at hele befolkningen vil til Bruce Springsteen-koncert, kan det være nærliggende at benytte sig af en sådan tjeneste.

For andre som for eksempel den finansielle sektor, hvor svartider på millisekunder er forskellen på succes og fiasko, kan der være enorme fordele i at lægge sig sammen i knudepunkter, hvor man kan kommunikere hurtigt og effektivt med hinanden.

I skyen køber man sig til datakraft og en effektiv infrastruktur. Servicevirksomheden Steria ser det samme billede.

- Vi oplever en stigende forretning i at hjælpe virksomhedskunder, der kommer til os for at få adgang til fleksibel infrastruktur. Vores kunder har en dagligdag, hvor de er presset af et konkurrencepræget og trængt marked.

De ønsker at være uafhængige af at skulle foretage massive investeringer i infrastruktur med serverparker, som i længden kan vise sig at være for små, for store eller for ufleksible, fortæller salgsdirektør Henrik Fugmann fra Steria.

Serverhoteller

Et billede på udviklingen kan man få ved at se på de datacentre, hvor løsningerne har til huse. Det er højt specialiserede serverhoteller, hvor kravene til strøm og kølekapacitet er mere en firedoblet inden for blot 10 år.

Internettrafikken fordobles cirka hver 9. måned, og kravene til sikre og hurtige datalinjer og servere, som skal levere datatrafikken, stiger tilsvarende.

Med introduktionen af servere fra Cisco har konkurrenterne fra HP, IBM, Dell og andre fået en seriøs, velpolstret og teknologisk stærk konkurrent at lægge arm med. Men i bund og grund er der jo ikke den helt store forskel på, hvad producenterne tilbyder på løsningsområdet.

Ciscos indtog i skyen er ikke en revolution på hardwareområdet. Det er snarere en understregning af, at det er på professionelle serverinstallationer i skyens datacentre, at der kan tjenes penge i fremtiden.

Alle de nævnte producenter har således højtydende virtualiserede løsninger, som er målrettet store højeffektive datacentre. Disse løsninger kræver en høj grad af specialviden på driften for at imødekomme de forretningskritiske behov for sikkerhed, datalinjer, backup, strøm og køl. Disse forhold betyder også, at færre og færre virksomheder reelt har ressourcer til at indkøbe og drive infrastruktur.

Om Ciscos servere så står i Ballerup eller Baltimore, og om producenten bag serverløsningen hedder Cisco, IBM, HP eller Dell kan for så vidt være underordnet for os, der må stole på, at de professionelle vælger de bedste steder og den bedste hardware.

Kan vi til gengæld stole på, at løsningerne, vi skal benytte os af til daglig, er bygget på en teknologi og infrastruktur, der sikrer os sikkerhed, fleksibilitet og en tryg nattesøvn, vil skyen give værdi til os alle.


[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Cloud computing for alle

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]