Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Byg en billig gaming-PC

Vi smider en håndfuld komponenter i en billig maskine for at se, hvor stor skade de kan forvolde på konsolindustrien.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Da den eksisterende generation af konsoller først blev lanceret, konstaterede vi med interesse, at de blot var svage pc’er i diminutive kabinetter. Vi fik ondt af de stakler, der købte billige spillemaskiner for at spille de seneste spil ved gode framerates.

Og her lå netop problemet for os normale pc-folk. De nye konsoller var i grunden enkle pc’er, men de ud-gjorde den slags billige gaming-maskiner, som vi havde døjet med selv at samle uden at have Sony eller Microsoft i ryggen.

Tidligere var det hinsides hjemme-pc-byggerens formåen at lave en pc, der kunne kaste rundt med de nyeste spil ved fuld 1080p-opløsning på fjernsynet, for de cirka 3200 kroner, man kan få en ny konsol for. Men nyere udviklinger af pc’en har gjort det muligt i dag. Vi har altid vidst, at pc-kraft ville nå det rette prisleje og slå konsollerne – vi havde blot ikke forventet, at det ville ske så hurtigt.

Det første stykke hardware, der satte gang i den udvikling, var desktopudgaven af AMD’s Kabini-platform. Både Xbox One og PlayStation 4 kører modificerede ottekerne-udgaver af Kabini-chippen, og selvom den kommercielt tilgængelige version er begrænset til kun fire Jaguar-kerner, er den alligevel en strålende kombination af bundkort og cpu, og den giver mulighed for forbindelser til rigtige pci-e-baserede grafikkort.

Disse svage cpu-kerner begrænser hastigheden for dyre, diskrete gpu’er, men en eller anden intiativrig gpu-producent må da snart finde på et godt, strømbesparende og billigt grafikkort, der kan spille med her, ikke?

Så kom Nvidia ind på scenen med sit imponerende første Maxwell-drevne grafikkort. GTX 750 Ti fik en ret nedtonet lancering. Det var første gang, en ny gpu-arkitektur blev lanceret i den billige ende og under samme navn som den foregående generation.

Kortet fik dog en god modtagelse – en billig gpu, der blev drevet udelukkende fra selve pci-e-stikket, og som ikke desto mindre leverede en konkurrencedygtig ydelse med de højeste indstillinger ved 1080p. Vi har altså her at gøre med fundamentet til en god spillemaskine til lavpris.

AMD og Nvidia lever i harmoni på vores bundkort. Men det er ikke hele historien. Intel, der generelt ikke er interesseret i pc-gaming til lavpris, har netop lanceret en ulåst dual core-Haswell-processor til blot 500 kroner. Vi har altså noget at vælge imellem. Lad os se, hvad vi kan stykke sammen til en pris, der svarer til de nyeste konsoller.

De rette valg til vores ideelle gaming-maskine

Cpu AMD Athlon 5350

Kabini-chippen i desktop-udgave har halvt så mange kerner, som man finder i Sonys og Microsofts konsoller, men i en gaming-pc har grafikkortet større indflydelse på spil-ydelsen. De svage cpu-kerner i Kabini-processoren er dog ikke i stand til at sende data så hurtigt til gpu’en, at den kan fungere ved sin højeste ydelse. Det betyder, at et hvilket som helst grafikkort vil yde langsommere på Athlon 5350 end på en hurtigere cpu.

Pointen her er den utroligt lave pris. I kombination med det endnu billigere bundkort er Kabini en meget imponerende, billig og strømbesparende platform, og med support af pci-e-grafikkort og traditionelle pc-komponenter er der tale om et godt grundlag for en billig pc.

Til 280 kroner bliver det svært at finde et andet bundkort, der giver så megen komponent-support for så få penge.
Naturligvis kræver det kompromiser at lave så billigt et kort, men det er blot, hvad man må forvente med så enkel en platform som det AM1 AMD-chipsæt, der er brugt til Kabini.

Selvom man får understøttelse af både USB 3.0 og SATA 6 Gbps, er pci-e-forbindelsen kun pci-e 2.0 med blot en x4-båndbredde på trods af et komplet x16-stik. Men det er et fikst lille kort, der kan rumme Athlon 5350 og give mulighed for at få mest muligt ud af denne billige kombination.

En af de bedste ting ved Nvidias Maxwell-arkitektur er, at den ikke kræver eksterne pci-e-strømtilslutninger. Hertil kommer, at gpu’en kører så køligt som muligt under brug. Man kan faktisk køle kortet passivt, uden at der kommer forbrændinger på bundkortet. Hidtil har vi brugt gamle
Sapphire-kølere på vores referencekort, men Palit er det første firma, der markedsfører et passivt kølet GTX 750 Ti.

Kortet arbejder ved standard-clockfrekvens, og det kan levere imponerende framerates ved de fleste spil, der kører 1080p. Naturligvis begynder man at få problemer, hvis man prøver at tvinge opløsningen højere op, men ved standard-HD-opløsning vil de fleste spil køre fint tæt på deres højeste indstillinger.

Du må bære over med endnu et Gigabyte-produkt, denne gang fra GZ-M-serien. Den udvalgte fire i en-pakke er en af grundene til, at vores maskine ender på så utrolig en pris. Sættet omfatter et enkelt, sort pc-kabinet, en Gigabyte-strømforsyning på 450 W, et tastatur og en mus.

De strømsvage komponenter i denne maskine betyder, at man ikke behøver en enorm psu, men med de 450 W kan man opgradere grafikkortet til et, der kræver en ekstra seks-pin-strømforsyning. Det mangefarvede virvar af kabler gør ikke pc’ens indre smukt, men pyt.

Selve kabinettet er funktionelt og intet mere. Der er tre hdd-slot på 3,5” og en enkelt 2,5”-åbning. Kabinettet understøtter både de micro ATX-kort, vi har brugt her, og den mindre mini-ITX-variant. Hvad angår tastatur og mus, kan man overveje en opgradering engang i fremtiden.

Vi må hellere indrømme, at vi døjer med at bruge pc’er uden ssd’er. Kald os bare lagersnobber, men har man først prøvet at arbejde med ssd’er, er der ingen vej tilbage.
Crucial har indtaget lagerscenen med priser, der må være en udfordring for konkurrenterne. Foretagendets seneste drev hedder MX100. Det kan ikke prale af en ydelse som hos Samsungs 840 EVO, men det er det billigste 256 GB-ssd på markedet.

Det er halvt så meget lagerplads som i de nyeste konsoller, men det er 256 GB uden bevægelige dele over for 500 GB roterende plader. Windows fylder kun 30 GB, så der er god plads til spil. Og hvis man får brug for mere plads, kan man for cirka 400 kroner få en harddisk på 1 TB, der dækker alle ens lagerbehov.

En ganske hæderlig 22 nm Haswell-processor, der som standard kører med en clockfrekvens på 3,2 GHz. Og eftersom den kører et par af Intels nyeste cpu-kerner, bliver den heller ikke så varm – for engangs skyld er Intels standardkøler ikke på herrens mark, når den sidder inde i ens pc.

Det virkelig smukke ved Pentium Anniversary-chippen er, at eftersom de fleste moderne spil-engines faktisk kun kræver én hurtig kerne, mister man ikke for alvor gaming-ydelse sammenlignet med en cpu, der er tre gange så dyr. Kun BF4 markerer i øjeblikket en markant forskel mellem denne og en firkernet Core i5.

Der er ingen idé i at parre en Pentium Anniversary-chip til 490 kroner med et dyrt bundkort, og derfor udgør dette B85-kort en glimrende makker til Intels nye cpu. I modsætning til AM1-kortet har B85M-D2V et pci-e 3.0-slot i fuld længde og fuld båndbredde til grafikkortet, plus SATA- og USB-stik oveni. Den store bonus ved dette Gigabyte-kort er dog dets overclocking-ydelse.

Officielt understøtter B85-chipsættet ikke cpu-overclocking, men de fleste producenter har sænket grænserne, for at chipsæt kan overclocke. Og den seneste opdatering til B85M-D2V kan sagtens skubbe Pentium Anniversary-chippen godt op over 4 GHz med standardkøleren. Det eneste forbehold er her, at Intel risikerer at miste al den goodwill, hvis man stopper OC-support for alt, der ikke er et Z Series-chipsæt. Vi tror dog ikke, at det er sandsynligt i øjeblikket.

Så smøger vi ærmerne op

Da vi satte os for at sammensætte denne konsoltævende pc til lavpris, regnede vi med, at desktop-kombinationen Kabini/GTX 750 Ti skulle give hæderlig 1080p-gaming-ydelse oven i evnen til at fungere som standard-pc. Så kastede Intel sin Pentium Anniversary-bombe. De ekstra godt 200 kroner, man skal give for Intel cpu/bundkortkombinationen, vil give dig en langt bedre maskine, end den billigere – men svagere – Kabini-platform kan tilbyde.

Vi har gennemført en række grafik-, gaming- og platform-test med de to forskellige opsætninger, og Intel-udgaven fører over hele linjen, navnlig når man inddrager den utrolige overclocking-ydelse, som man kan vride ud af G3258 med det B85-bundkort, vi har brugt.

Alle vores gaming- og grafiktest blev gennemført ved de højest mulige 1080p-indstillinger med 4x anti-aliasing som standard. Her kan du se testresultaterne.

Intels billige

Ingen tvivl: Dette ender nok engang som en klar sejr for Intel/Nvidia-partnerskabet. Men hvis det ikke havde været for den pludselige fremkomst af Pentium Anniversary-cpu’en, ville intet af det have været muligt. Kabini-platformen var den første, der fik os til at tænke, at vi måske var nået til et niveau, hvor vi kunne samle en komplet pc, som kunne konkurrere på ydelsen med de nyeste konsoller og slå dem i funktionalitet til den samme pris. Og den klarer det ret godt, men de kompromiser, man indgår, når man satser på den platform, ender med at blive ret ekstreme.

De svage cpu-kerner betyder, at GTX 750 Ti får overladt alle de tunge opgaver, og uden tilstrækkelig cpu-opbakning døjer Kabini med at komme op på realistiske framerates. Øjenåbneren for os var Battlefield 4-testene. Vi vidste, at cpu’en ville døje med DICEs processor-intensive spil-engine, men vi var ikke forberedt på den beskedne mængde ekstra ydelse, vi kunne vride ud af opsætningen ved de laveste niveauer.

Over hele linjen gjorde Haswell-kernernes ekstra single-threadede ydelse i Pentium Anniversary-cpu’ens hjerte en enorm forskel i gaming-testene og systemtestene. Den gennemsnitlige framerate steg betydeligt, og stigningen i den minimale framerate var lige så markant. Det er i realiteten vigtigere for en gaming-pc at levere en gnidningsløs ydelse end blot en højere gennemsnitlig framerate.

Når du ser på testtallene her, bliver du måske ikke imponeret over disse maskiners gaming-ydelse. Men glem ikke, at disse test er blevet kørt ved de højeste og mest systemudfordrende 1080p-indstillinger, ligesom vi gør med enhver anden maskine, vi tester i Alt om DATA. Hvis vi skruer et hak ned for de ekstreme topindstillinger på Intel-maskinen, får vi gaming-framerates, der sætter et smørret grin på dit fjæs.

Interessant nok betyder den ekstra overclocking-ydelse hos Pentium G3258-processoren en relativt lille forskel mellem de højeste clockhastigheder og standardtallene. Vi har tidligere sammenlignet chippen med GTX 780 Ti, og selvom det næppe er fair at stille en dual core-chip over for et så højtydende kort ved standard-clockfrekvensen, er det en langt mere naturlig sammensætning med GTX 750 Ti. Vi har været inde på det før: Balancen er altafgørende, når man samler en gaming-pc.

Palit GTX 750 Ti fortjener også at blive omtalt. Det er det første kort, der bliver leveret med en helt passiv cpu-køler monteret. Sammen med et Gigabyte GZ M-kabinet giver det en næsten lydløs pc. Man kan knap høre, at maskinen kører, når man ser bort fra spillets lyde.

Selvom vi har lavet en komplet gaming-pc til 3400 kroner eller mindre, inklusiv en heftigt ssd på 256 GB, har vi ikke lagt et styresystem oven i prisen. En ekstra udgift på 800 kroner for Windows 8.1 presser prisen på Intel-maskinen op på 4260 kroner. Men med Linux som gaming-platform kan et gratis styresystem som Mint skaffe dig en alsidig, billig Steam-maskine uden licensudgiften.