Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Byg din egen Steam-PC

Valves lillebitte Steam-maskine er på vej, men vi viser, hvordan du kan lave din helt egen Steam-pc allerede nu.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Intet er helligt. Før kendte firmaerne deres plads. Hvis man laver computerspil, bliver man ved sin læst. Man begynder ikke at bygge et enormt imperium af digital distribution, som tårner sig op over konkurrenterne.

Man beslutter sig ikke for at træde op mod de tunge drenge inden for operativsystemer i den tro, at man kan gøre det bedre. Gratis. Og man giver afgjort ikke hardwarebranchen fingeren og begynder at lave sine egne pc’er.

Der er imidlertid folk i Seattle, der ikke har fået den besked, og der begynder at brede sig tentakler af Valveness på steder, hvor man aldrig havde forventet at se udvikleren af Half-Life føre sig frem, mens man tæskede headcrabs med et koben.

På den legendariske elektronikmesse CES-messen i Las Vegas i januar 2014 blev Alienware Steam Machine – Valves egne skræddersyede bud på en pc – endelig afsløret, og den skulle blive tilgængelig i løbet af sidste halvår af 2014.

Konsollen skulle blive af høj kvalitet, have et slankt design og give dig det lette ved en konsol kombineret med friheden fra en pc.
Bortset fra kabinettet bliver disse maskiner lavet af lagervarer, og de skal være fuldt konfigurer-bare og opgraderbare, når de bliver sluppet løs.
Det betyder, at vi kan tage fat på at lave vores egne versioner med det samme.

Men selv om du ikke vil løbe risikoen ved at satse på Valves Linux-baserede operativsystem, eller gerne vil have fuld adgang til det enorme bagkatalog af spil, som Steam har i sit stadig mere monstrøse bibliotek, vil den samme hardware fungere strålende i de velkendte Windows-omgivelser, og du kan få det lige så sjovt, når du er sluttet til tv-boksen.

Men hvordan griber man det an, når man vil samle de perfekte dele til en lille Steam-pc? Tillad os at demonstrere ...

Bagefter kan du læse en test af fem mini ITX-bundkort, der er oplagte som basis for at bygge din drømme-Steam-pc.

Det er altid fristende at smide alle de nye komponenter ind i kabinettet med det samme og trykke på knappen, men hvis der er noget i vejen, bliver det et bøvl at få det hele ud igen. Stil først bundkortet oven på æsken og tilslut cpu, ram og grafikkort før den første testboot.

På den måde kan du se, om nogen af de vigtigste komponenter har et problem, uden at spilde tid og ligevægt på at skrue ting ind i et diminutivt kabinet.

Med grafikkortet i det primære pci-e-slot kobler du strøm-kablerne til både bundkort og gpu. Du behøver ikke at tilslutte ssd’et endnu, for vi vil blot tjekke, at maskinen når til BIOS-stadiet.

Slut din skærm til grafikkortet, slut et tastatur til bundkortet og tænd for dit nøgne system. Hvis alt er godt, vågner skærmen til live, og du kan komme ind i BIOS. Sluk igen, og lad os bygge videre.

Hadron Air har en indbygget psu, men hvis dit nye kabinet ikke har det, er det klogt at sætte den ind først. Så er den største komponent af vejen. Put den ind og sørg for, at ventilatoren suger fra hullet bagest i kabinettet. Skru den fast bagfra.

Nu samler du alle kablerne bag psu’en og sørger for, at de ikke roder derinde. Du skulle nødig komme til at skrue bundkortet fast på noget andet ved en fejltagelse.

Forhåbentlig sidder kabinettets kobberledere på plads. Ellers skal du først montere dem. Det kan måske være nemmest først at fjerne køleren, men hvis du skal skrue den fast bagfra, er du nødt til at lade den sidde.

Du kan også lade din lavprofil-ram blive siddende. Sørg for, at du ikke dækker nogen kabler, for eksempel fra ventilatorer eller frontpanelet, og skru bundkortet fast.

Når du en gang har brugt et ssd, er det slemt at gå tilbage til roterende plader. Derfor har vi satset på et Samsung EVO SSD (250 GB eller 1 TB afhængig af din pengepung). 250 GB er nok til et OS og nogle spil, og det er fint til en lille maskine.

Hadron Air har drevbakker med plads til både 3,5”- og 2,5”-drev, så der er også plads til en harddisk. Slut lageret til, forbind SATA-kablerne til kortet og ssd’et, og sæt strøm til.

Nu er vi meget tæt på slutningen, og tiden er inde til at indsætte den mest sexede af alle komponenterne – dit nye grafikkort. Det er sikkert også den største næst efter psu’en, og det er derfor, vi har gemt det til sidst.

Sørg for, at det sidder solidt i pci-e-slottet, og skru det fast i kabinettet, så det ikke bevæger sig. Det er klogt at sikre sig, at der ikke er nogen kabler, der blokerer ventilatorerne, for ellers kan det blive lovlig hedt.

Nu skal det hele sluttes til. Men en ting ad gangen – forbind kabinettets knapper og hubs med bundkortet. Vi har ofte samlet en maskine og glemt dette simple trin – og undret os over, at vi ikke kunne starte.

Dit bundkort viser dig, hvilke frontpanelkabler der skal hvorhen. Tilslut kontrol- og lyskablerne og eventuelle USB 2.0- eller eller 3.0-hubs plus lydstik. Dobbelttjek også strømkablerne til bundkortet og gpu’en.

Med alle komponenterne på plads i kabinettet og alt tilsluttet er det tid til lidt oprydning. Luftstrømmen i et lille kabinet er vigtig. Sørg for, at ingen kabler blokerer for ventilatorerne til cpu, gpu og kabinettet. Vent med kabinettets ene side, når du booter første gang.

Så kan du se, om de roterer, som de skal. Tilslut nu tastaturet, musen og skærmen, og start din nye maskine. Gå direkte til BIOS, indstil XMP til din ram, gem og begynd at boote fra dine OS-installationsmedier. Når dit OS kører, er din nye maskine parat til en omgang gaming.

1 Cpu: Intel Core i7-4770K (2400 kr.), Intel Core i5-4570 (1500 kr.)

Du vil bemærke, at vi ikke anbefaler AMD-cpu’er eller -APU’er her. De er billige – man kan lave en bundkort/APU-kombination for kun lidt mere, end en Core i5 alene koster – men de giver en langt svagere ydelse.

Vi må også skænke kompatibiliteten en tanke. AMD- processorer virker fint i Windows, og Win8.1 er forberedt på at drage fordel af deres teknologi, men i betragtning af, at den kommende Steam Machine bliver Intel-drevet, må det være klogest at satse på en Intel-cpu, hvis man vil være forberedt på SteamOS.

Vi har her valgt topmodellen 4770K, fordi man kan få seriøs overclocking ud af den chip og et Asus RoG-bundkort. Fordelen ved at satse på et større kabinet end Steam Machine-prototypen er, at man har mulighed for vandkøling, hvis man ønsker det, og man får hele 4,7 GHz ud af denne chip med en ordentlig closedloop-køler.

En anden mulighed er i5-4570, der giver strålende balance mellem pris og ydelse ved almindelige hastigheder. Hvis du satser på en almindelig, ydmyg cpu-luftkøler, skal du ikke overclocke, vel? Den har måske kun fire threads processorkraft, men de er fuldfede kerner – ikke noget med HyperThreading her.

2 Cpu-køler: Zalman LQ310 (600 kr.), Gelid SlimHero (250 kr.)

Den cpu-køler, du vælger til din Steam-pc, afhænger af dit valg af kabinet. I noget i retning af Valves prototype er der ikke plads til en ordentlig tower-køler eller en lille 120 mm vandradiator til en closedloop væskekøler. Her skal du bruge en beskeden køler, og Gelids SlimHero er en af de bedste.

Den kan virke med en overclocket cpu, men du bør ikke køre med en høj overclock ret længe på grund af den varme, der bliver genereret i kabinettet. Ved almindelige hastigheder er SlimHero en fremragende køler. Den brede ventilator betyder også, at den er relativt tyst. Det er navnlig vigtigt, hvis du agter at placere din nye Steam-pc ved siden af fjernsynet i stuen.

Hvis du satser på et større kabinet (for eksempel Prodigy) og en Intel-cpu, der kan overclockes, bør du overveje en closedloop væskekøler. Zalman LQ310 er et røverkøb til ca. 600 kroner, og når den møder overclockede temperaturer, er den så god som nogle af de bedste 240 mm-kølere, selvom dens radiator er halvt så stor.

3 Grafikkort: Nvidia GTX 780 (5000 kr.), Nvidia GTX 650 Ti Boost (1200 kr.)

Man skal ikke nødvendigvis gøre noget, blot fordi man kan. Det er budskabet til alle, der tænker på at sætte et GTX Titan i deres Steam-pc.
Jo, det er muligt med det kabinet, vi her taler om, og også med nogle få heldige Valve-prototyper, men omkostningen ved at vælge det er absurd.

Det gælder navnlig, efter at Nvidia har skåret lidt af prisen af GTX 780 – et kort, der kan overtrumfe et Titan i spil med minimal justering.
GTX 780 er det vildeste, vi ville overveje at sætte i en Steam-pc. AMD døjer med at komme på banen, fordi vi ikke har fidus til deres Linux-driver.

Vi gætter på, at Valve også nærer nogen mistro, for de satser kun på Nvidia-gpu’er i deres prototyper – vores Linux-elskende venner siger, at de generelt er mere driftssikre.

Der er også den omstændighed, at selv om R9 290X og det endnu billigere R9 290 er to af de bedst ydende gpu’er i øjeblikket, er de også meget strømslugende og bliver meget, meget varme. I en lille maskine er ingen af de to egenskaber synderlig velkomne.

Der er nogle fremragende muligheder for at sætte et udmærket grafikkort i en billig maskine. GTX 650 Ti Boost koster kun1200 kroner og leverer fantastisk 1080p-spilydelse, og man kan hævde, at det er alt, hvad man har brug for i en pc, der skal sluttes til et tv, ikke til en skærm med høj opløsning.

4 Bundkort: Asus RoG Maximus VI Impact (1650 kr.), MSI Z87I (1000 kr.)

Man kan finde ret små kabinetter, der kan rumme et større mATX-kort såsom Bitfenix Prodigy M, men hvis du vil have et kabinet, der ligner Steam Machines replica chassis, skal du satse på et mini-itx-bundkort – et af de Asus- eller MSI-kort, vi ser på i dette nummer.

Asus’ Maximus VI Impact er kongen over alle mini-itx-kort, og har man penge nok, skal man vælge det. Det er så stærkt som stort set alt, hvad man kan finde i den fulde ATX-desktop-udgave, og foruden komponenter til seriøs overclocking rummer det et Wi-Fi-kort med en NGFF ssd-forbindelse og et dedikeret lydkort.

Det er dog mange penge, og her kommer MSI Z87I ind i billedet. Til kun cirka 1000 kroner er det rent røverkøb. Det er ikke helt så hurtigt som Asus-kortet, men det er tæt på, og det har imponerende specifikationer.

5 Strøm: Cooler Master GX Lite 500W (500 kr.)

Hvis du satser på EVGA Hadron Air-kabinettet, har du allerede en psu på 500 W indbygget i din maskine. Den psu er kraftig nok til selv GTX Titan-niveauer for spilydelse, og den har de fornødne pci-e-strømstik. Den er også udviklet til at fylde så lidt som muligt.

Hvis du har satset på enten en Cooler Master eller et Bitfenix-kabinet, skal du finde en god ATX-strømforsyning til dine komponenter. Du kan lade det blive i familien med en Cooler Master-psu. GX Lite 500 W har mere end kapacitet nok til de bedste gpu’er, og den har også de nødvendige kabler. Ellers find en nyere version.

6 Lager: Samsung 840 Evo 1TB (4500 kr.), Samsung 840 Evo 250GB (1400 kr.)

Jep, Samsung sidder solidt på ssd-markedet med sin Evo-serie af drev til meget fornuftige priser. I en lille maskine vil man ideelt set have et tyst ssd uden bevægelige dele. Det laver hverken støj eller varme som en stor harddisk, og man kan få aldeles udmærket lagerplads til relativt få penge.

Vi vil mene, at 250 GB er en fornuftig mængde plads til en lille pc, der skal bruges i dagligstuen. Hvis den er din primære maskine, skal du bruge betydelig mere plads, og du kan også få hele1 TB med Samsungs Evo-serie.

Det kabinet, vi har anbefalet her, kan også rumme en komplet 3,5”-harddisk. Du kan altså satse på en kombination af et 250 GB ssd og en harddisk på 2 TB, for eksempel Seagates Barracuda 2TB til 700 kroner.

7 Hukommelse: Crucial Ballistix Tactical LP 8GB (650 kr.)

Vi anbefaler kun ét ram-sæt til vores Steam-pc. Med så begrænset plads skal du ikke have et monster af en dimm med ekstern varmespreder til at fylde op, og hvis du vælger for eksempel en SlimHero-køler, skal du virkelig slås for at få plads til hukommelsen på bundkortet bag den.

De problemer får du ikke med en closedloop køler, for cpu’ens vandblok kommer ikke i vejen. Men Tactical LP-sættets lave strøm betyder, at det kører køligere end visse 1,65 V-moduler, og enhver reduktion i varme er velkommen i små maskiner.

Du skal finde et dobbelt modulsæt – lad være med at købe en enkelt 8 GB dimm i stedet for et par 4 GB-moduler. Med de dualchannel-kort, vi her taler om, vil du i realiteten halvere den hukommelsesbåndbredde, der er til rådighed for dit system, med ét slag.

8 Kabinet: EVGA Hadron Air (1800 kr.), Cooler Master Elite 120 Advanced (450 kr.)

Kabinettet er den mest kritiske del af maskinen på grund af det skræddersyede kabinet, Valve laver til sin prototype. Alt drejer sig om højde, idet man agter at lægge en komplet pc ind i en enhed, der kun er tre tommer høj. Gabe Newell fra Valve vil lave en pc på størrelse med Xbox One, men med grafikkraft.

Så snart prototypen er kommet, frigiver Valve tegningerne til kabinettet, så man selv kan lave et. Vi kan næsten garantere, at der i løbet af kort tid kommer et kabinet på markedet med de samme dimensioner.

Lige nu er der ikke noget kabinet, som vil lade dig lægge et riser-kort i pci-e-slottet og rumme en gpu i fuld højde på samme plan som bundkortet. Vi må satse på standardlayoutet. Der findes dog nogle fine små kabinetter på markedet, og EVGA’s Hadron Air er et af de mest sexede. Ligesom Bitfenix Prodigy er det et neddroslet towerkabinet. Hvis du er bekymret for prisen, så husk, at Hadron har sin egen indbyggede psu på 500 W.

Vil du have noget meget billigere, kan Cooler Masters Elite 120 Advanced give plads til mini-itx-kort med grafikkort i fuld størrelse og strømforsyning.

Her kan du læse en test af fem mini ITX-bundkort, der er oplagte som basis for at bygge din drømme-Steam-pc:

Asus RoG Maximus VI Impact
EVGA Z87 Stinger
Gigabyte F2A85XN-WIFI
Gigabyte G1.Sniper M5
MSI Z87I

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Toptips

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]