Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Business Intelligence til it-folket

DocCloud er et nyt værktøj til virksomhedernes it-driftsafdeling og giver mulighed for automatisk dokumentation af konfigurationsdata i realtid på tværs af hele it-installationen. Platformen er dansk udviklet og den første af sin art i verden.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Business Intelligence har ikke rigtig hørt hjemme i it-miljøerne. Men det gør det nu. Den danske virksomhed DocCloud har nemlig som de første i verden lanceret en løsning – eller rettere sagt en hel platform – der gør det muligt at vedligeholde en virksomheds it-infrastruktur på baggrund af data indsamlet i realtid på tværs af hele installationen. Nu er det normalt sådan, at jo flere data, man har at kigge på, jo mere kan man miste overblikket, og derfor er den helt store fordel ved DocCloud, at det er muligt at specificere lige præcis de dele af installationen, man over en given periode ønsker en status på.

Skåret helt ind til benet handler DocCloud om muligheden for at kunne dokumentere, hvad der sker af ændringer i en it-installation og handle derefter, hvis det er nødvendigt. Udover en række rapporteringsfaciliteter indeholder DocCloud endvidere forskellige monitorerings- og alarmeringsværktøjer, der intelligent kan reagere på en række foruddefinerede scenarier. Ofte kræver overvågning af en større it-installation uforholdsmæssigt store personaleressourcer, men med Doc-Cloud er det muligt så at sige at lade it-installationen overvåge sig selv.

Altid information i realtid

”Når der i en given situation skal tages aktion på en situation, er der med vores løsning tale om en it-dreven beslutningsproces, som bygger på et realtidsbillede af de aktuelle konfigurationsdata. I forhold til f.eks. traditionel eventlogging graver vi indtil flere spadestik dybere. Sagt populært kan man sige, at i stedet for blot at dokumentere, at der er sket en hændelse – eksempelvis et forsøg på hackning – inden for en given periode, kan vi dokumentere præcist, hvad der skete, hvor i installationen det skete, og hvornår det skete.

Hvis det f.eks. er en webserver, der er blevet kompromitteret, kan vi ikke blot identificere den enkelte server, men rent faktisk se, hvad der er sket på den, hvornår det er sket og sågar tracke eventuelle ændringer på de enkelte filer. Med DocCloud får vores kunder altså nogle klare pegepinde ind i systemet og langt bedre mulighed for at udpege ændringer helt præcist. Ud fra konfigurationen trackes de faktuelle ændringer, hvilket giver de bedst mulige forudsætninger for, at virksomheden kan komme videre.”

Unik tilgang til konfigurationsdata

Det siger Michael Busack Bertelsen, idémand bag DocCloud og teknisk direktør i virksomheden, der lancerede første version af løsningen for et års tid siden. I foråret kom en større opdatering, og her hen over vinteren lanceres yderligere en række nye moduler. Selv siger man, at man tilbyder en unik tilgang til måden, hvorpå der kan arbejdes med konfigurationsdata og måden, de præsenteres på.

Men selv om DocCloud byder på endog særdeles avanceret funktionalitet, er løsningen både enkel at komme i gang med og at benytte i det daglige. Ifølge den tekniske direktør tager det højest en halv times tid, så er virksomheden klar at opsamle data, og DocCloud tilbyder i øvrigt en 30 dages prøveversion, man kan få adgang til ved at rette henvendelse til virksomheden. Flere offentlige institutioner, blandt andre kommuner, har vist stor interesse, men målgruppen er i virkeligheden ganske bred, da løsningen kan tilpasses såvel mindre og mellemstore virksomheder som enterprisevirksomheder såsom Dansk Flygtningehjælp, der har mange lokationer over hele verden.

Dansk Flygtningehjælp udtaler:

Jørgen Skieller fra Dansk Flygtningehjælp siger: ”Ud over, at DocCloud BI Suite giver os dokumentation om vores IT infrastruktur sammen med en masse analyseværktøjer, får vi nu også konfigurationsdata og oplysninger om opsætning/ændringer fra decentrale servere fra vores missioner rundt om i verden, hvilket giver os en stærkere kontrol over, hvad der foregår på disse servere.”

Dokumentation pr. automatik

Professionshøjskolen UCC med fire lokationer i Storkøbenhavn samt på Bornholm er en af de virksomheder, der har investeret i DocCloud. Her er baggrunden et ønske om at have den bedst mulige dokumentation uden at skulle bruge medarbejderressourcer på det.

”Jeg har arbejdet med it-infrastruktur i en del år, og der har altid været problemer med dokumentationen. Dokumentation tager nemlig tid fra de projekter, som brugerne efterspørger. Desuden er de medarbejdere, der er gode til drift, ofte dårlige til dokumentation og bryder sig generelt ikke om det.

Derudover har det altid undret mig, at jeg ikke kunne få et automatiseret system, der lader udstyret fortælle, hvad der findes? For data findes jo. Nu er de blevet langt mere tilgængelige”, siger Jacob Sager, der er leder af campus infrastrukturen på Professionshøjskolen UCC, som tæller ca. 350 servere, 10.000 studerende og 1000 medarbejdere.

Eliminerer haderutinerne

Drift er én ting. Dokumentation en anden. Men selv om dokumentation bliver stadig mere vigtig, er det en opgave, der ofte forsømmes og manifesterer sig i støvede ringbind, der er håbløst forældede. Dokumentation er vigtig, fordi det derved er lettere at reetablere systemer efter et eventuelt nedbrud, fordi det er vigtigt at kunne levere relevant materiale til it-revisionen og ikke mindst for at kunne leve op til specifikke dokumentationskrav i EU’s persondataforordning, som træder i kraft i 2018. Af andre fordele kan nævnes muligheden for at opnå besparelser på driften, fordi man har et retvisende og aktuelt billede af driftssituationen og således kan træffe de optimale beslutninger.

DocCloud indsamler kontinuerligt alle konfigurationsdata i infrastrukturen og gør dem tilgængelige i moduler til forskellige analyseformål. DocCloud kan blandt andet anvendes til kvalitetssikring i servermiljøer, der er komplekse og til stadighed justeres, hvilket kan resultere i manglende overblik. Implementering af et Change Management framework som f.eks. ITIL hjælper med kontrol af ændringer, men sikrer ikke overvågning af den komplette konfiguration. DocCloud Change-modul kan levere dette overblik ved dagligt at levere informationer omkring alle konfigura-tionsændringer.

DocCloud Michael Busack Bertelsen deltog i efteråret på Microsoft Ignite-konferencen for at dyrke netværket. Flere højt placerede udviklere hos Microsoft viste stor interesse for DocCloud. Han er derfor sikker på, at man har ramt plet med en unik platform, ingen andre kan tilbyde.

Desuden har DocCloud sikkerheden i fokus, idet løsningen monitorerer, om servere er konfigureret således, at de er beskyttet mod hacking, malware, ransomware eller andre former for sårbarhed. Endelig henvender DocCloud sig til virksomheder inden for bank- og forsikringsverdenen samt offentlige institutioner, der arbejder med personfølsomme data, og hvor der således stilles særlige krav til it-løsningen.

Modulerne i DocCloud

DocCloud kan dokumentere konfigurationer på alle typer servere og services, blandt andre Active Directory Forest and Domains, Windows-servere, DNS-services, DHCP-services og Hyper-V-servere. Det sker i form af en agent, der installeres på alle servere. Agenten indsamler konfigurationsindstillinger, krypterer dem og uploader dem til enten en privat eller public cloud.

DocCloud rummer følgende moduler:
· Base-modulet indsamler hver nat konfigurationsdata fra servere samt services og gemmer ændringer.
· Change-modulet leverer dagligt informationer om konfigurationsændringer på servere og services, baseret på data fra Base-modulet.
· Analytics-modulet leverer dagligt opdaterede konfigurationsdata (CMDB) på servere og services, baseret på data fra Base-modulet.
· Dokumentations-modulet leverer dagligt opdaterede PDF-dokumentationsrapporter for konfigurationsdata på servere og services baseret på data fra Base-modulet.
· Compare-modulet er et let anvendeligt værktøj til sammenligning af serverkonfigurationer med identiske workloads, hvor data gøres tilgængelige i Excel.
· Compliance-modulet, der lanceres i første kvartal 2017, leverer dagligt informationer om konfigurations-compliance på servere og services, baseret på data fra Base-modulet og kundespecifikke compliance templates.