Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Browserne spæner om kap

Browsere skal ikke kun være brugervenlige og sikre. De skal også være hurtige. I øjeblikket kappes der heftigt om, hvem der kan løbe stærkest for at vise dine internetsider. Der er et tæt løb og førerpositionen skifter konstant.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Husker du stadig de dage, hvor du kunne nå at lave kaffe og læse morgenavisen, før din browser havde vist et lavt opløseligt jpg-billede? Sådan er det ikke længere.

Computerne er blevet kraftigere, internetforbindelserne er blevet bedre, og browserne er blevet hurtigere. Alligevel er hastigheden et af de højest prioriterede punkter, når der udvikles browsere, og der arbejdes konstant på at gøre ydelsen bedre.

Selvom det går meget hurtigere at være på nettet nu til dags, stiger kravene til indholdet nemlig hele tiden samtidig med at vores forbrug accelereres. I dag er der ikke blot tale om at skulle have vist et lavt opløseligt billede men også at kunne streame musik og film i høj kvalitet eller bladre igennem sider, der er plastret til med flash-reklamer.

Når vi samtidig bruger nettet i den grad, som mange af os efterhånden er vant til, hvor vi går på netbank, shopper, hører musik, ser film, læser avis, chatter med venner eller måske arbejder via nettet, kan det alligevel beløbe sig til en vis mængde spildtid, hvis browseren ikke arbejder hurtigt nok. Derfor står hastigheden stadig højt på prioriteringslisten, og noget der er magtpåliggende for browserne at markere sig på.

Skærpet konkurrence

Tidligere var det så nemt. Når man skulle på nettet, gjorde man det med Internet Explorer – altså efter de havde presset den hæderlige NetScape ud af markedet. Vi levede i tryg uvished om, at tingene kunne være anderledes, og at websurfing kunne gå hurtigere, mens Microsoft ikke havde grund til at stramme sig særligt an, når der alligevel ikke var nogen væsentlig konkurrence.

Tiderne er heldigvis skiftet, og Microsoft er langt fra de eneste på markedet længere. Safari er nu tilgængelig på Windows, Mozilla har stor succes med Firefox, og Google har givet os Chrome, mens Opera holder den skandinaviske fane højt, og niche-browsere dukker op hist og pist. Internet Explorer har fået stærke konkurrenter og er faldet håbløst bagud i hastighedskampløbet. Men hvem er så den hurtigste?

Evigt kapløb

I starten var det Safari, der tog førerpositionen. Chrome var dog ikke sen til at komme op i gear og lægge konkurrenterne bag sig. Med version 3, der udkom i efteråret, kunne de kalde sig den hurtigste browser. Det kunne de blandt andet takke den danske V8-motor for.

Ikke lang tid skulle der dog gå, før en gammel norsk kending krævede titlen. Opera version 10.50 udkom i starten af marts, og udviklerne hævdede, at de med denne opdatering havde begået intet mindre end »the fastest browser on Earth«. Det skulle en ny JavaScript-motor og renderingsmotor sørge for.

Blot et par måneder efter var Google-holdet på banen igen med Chrome 5, som har fået integreret flash-afspiller, der skal give hurtigere afvikling af webvideo og lignende indhold samt en optimeret motor, der skal forhøje hastigheden med 35 procent og sende Chrome tilbage på førstepladsen.

Nu er Opera ude med version 10.60 og en fin lille melding til Google om, at Chrome, da godt nok følger pænt med, men at Opera nu stadig er den hurtigste. Samtidig påstår Apple, at Safari fortsat er den hurtigste browser.

Så hvem kan man stole på? Hastighedstest viser, at Chrome ligger marginalt foran Opera, mens Safari også er godt med, og Firefox kun er et lille stykke foran Internet Explorer 8, som må affinde sig med en sørgelig sidsteplads.

Kan Internet Explorer gøre come back?

Det står således temmelig sløjt til for Internet Explorer, når den skal kappes med de unge og veltrimmede konkurrenter. Noget er dog i gære. Microsoft brygger på en ny version, og de har tilsyneladende strammet gevaldigt an på flere punkter. Ikke mindst på hastighedsfronten.

Microsoft har gjort meget ud af at fortælle, at hastigheden er betydeligt forbedret i forhold til den sidste udgave. Den nye version skulle være syv-otte gange hurtigere end IE8. Om det så er nok til at slå Opera og Chrome, skal blive spændende at se. En ting er dog sikker. Den store konkurrence har været sundt for den gamle kæmpe, som nu atter er tvunget i kamptrøjen for at vise sit værd.

Firefox 4 har fået ild i r****

Så sent som igår sendte Mozilla den første beta af Firefox 4 ud til offentligheden. Udover et mere overskueligt og strømlinet design, der minder ikke så lidt om Chrome, har den lille ildræv fået gevaldigt med fart på.

Uden at have nogen som helst for tekniske data til at bakke det op, er vores umiddelbare indtryk er at den nu er helt oppe blandt de hurtigste og vi registrere ikke nogen mærkbar hastighedsforskel mellem Chrome 5 og Firefox 4.

Hvis du selv vil se hvad den dur til kan du hente Firefox 4 her. Indtil videre er den kun tilgængelig på engelsk.