Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Billig versus dyr: Duel på tasterne

Her sætter vi en prisbillig bærbar pc op mod en langt dyrere ”kollega” for at sætte særlig fokus på kvaliteten af tastaturet – som er blandt de allervigtigste dele af en computer. Læs, hvor meget prisen betyder for din skriveglæde.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er da ikke den store forskel på det ene og det andet tastatur på bærbare computere – sådan er vi nok mange, der går og tænker. Bortset fra, at der kan være forskel i tastestørrelse og antallet af taster, er det ikke helt forkert.

De fleste tastaturer er skåret over samme læst og har stort set samme layout. Men når du går i gang med at skrive på dem, kan du ofte mærke forskel – en forskel, der kan have stor betydning, hvis du skriver meget.
For at undersøge kvalitetsforskellen på tastaturer nøjere har vi sat en testduel op mellem en relativ billig bærbar pc fra HP – den koster cirka 4000 kroner – og en luksusmaskine fra Lenovo til 19.000 kroner.

Billig – HP Pavilion 13a221no: Tasterne er helt firkantede, og vandringen er ikke så lang som på Lenovo-computeren. Det kan mærkes.

Forskel i mekanikken

Ved første øjekast er der ikke den helt store forskel. Begge maskiner har fuldt tastatur i normal størrelse. De har også funktionsknapper placeret i toppen af tastaturet, og i det hele taget minder de en del om hinanden, når vi lader øjnene glide hen over tastaturet.

HP's skærm kan vendes helt rundt, så du kan bruge den som en stor tablet.

Men tager du de skarpe briller på, vil du opdage, at tasterne på den dyre Lenovo har en lille hulning i midten, og at tasterne er rundede i bunden.
Lenovo kalder selv denne hulning for ”island”, altså det engelske ord for ”ø”, hvilket henviser til, at tasterne ligner små øer.

Hvad skal det så til for? Jo, hvis du har tendens til at ramme tasten ved siden af den ønskede, vil hulningen sikre, at det sker sjældnere. Du får en bedre fornemmelse af, hvor dine fingre befinder sig, og du har en større ”forgiveness zone” – altså et større område til at ramme lidt forkert, uden at du rammer tasten ved siden af.

Samtidig giver den lette skålform den fordel, at dine fingre kommer lidt ned i tasterne og derved ikke glider så let. På dette punkt minder island-tasterne
faktisk om tastaturet på en gammeldags skrivemaskine, hvor det var særlig vigtigt at ramme rigtigt (for ellers kunne armene med bogstaverne blive viklet ind i hinanden). Den billigere HP-computer har ikke denne finesse. Her får du helt ”almindelige”, kvadratiske taster uden skålform.

Under tasterne er de to duellanter ens. Her har man en såkaldt sakseopbygning, altså en mekanisk opbygning, der kan minde lidt om en saks, og som sikrer, at når du trykker tasten ned, aktiveres den altid uanset, om du rammer den på ydersiden eller i midten. ”Saksen” sikrer nemlig, at tasten bevæger sig lige ned.

I praktisk brug falder den billigere HP-computers tastatur dog ikke igennem. Det er fint at skrive på og giver god feedback.

Dyr – X1 Carbon Broadwell: Den tynde skærm har enorm opløsning og glider næsten i et med den diskrete ramme. Lækkert!

Men når du begynder at taste på Lenovo-computeren, oplever du en langt mere kontant fornemmelse i fingerspidserne. De skålformede taster giver en mere sikker følelse, men vandringen på tasterne er også længere, så du er aldrig i tvivl, om du har ramt rigtigt. Hos Lenovo har man en virkelig klar fornemmelse af, at tasten er trykket ned. Denne oplevelse er mere diffus hos HP.

Prisforskellen slår ikke kun igennem på tastaturet – men ligeså meget i konstruktionen under tastaturet. For selvom Lenovo er lavet af stærkt og let karbon, så er rammen under tastaturet yderligere styrket med magnesium. På den måde sikres det, at chassiset er så stift, at tastaturet ikke giver efter uanset, hvor hårdt du trykker.

Under hver Lenovo-tast er der en ”sakseform”, som sikrer, at trykket fordeles jævnt over hele fladen, også selvom du skulle ramme tasten yderligt.

På nogle billigere computere oplever man ofte, at hele computeren giver efter, når du trykker tasterne kraftigt ned. Det er trods den fine pris heldigvis ikke tilfældet med den testede HP, som virker tilpas afstivet.
Havde vi taget en billigere Lenovo ThinkPad – helt ned til 4000-5000 kroner – ville vi få samme tastatur som i den testede, kostbare model. ThinkPad-serien er lavet til professionelt brug, og det afspejles overalt, også i en touchpad, hvor funktionsknapperne er rykket op foroven, hvilket kræver lidt tilvænning.

Men fint er det da, at du kan lave om på disse tasters funktion i BIOS-opsætningen, især hvis du kommer fra en computer med et andet tastaturlayout og ikke kan vænne dig til den nye fordeling.

Som Skoda versus Ferrari

Med en så stor prisforskel er det ikke mærkeligt, at de to maskiner generelt opleves meget forskellige.

Lenovo er meget lækker og samtidig funktionel. Den næsten rammeløse skærm har ekstrem høj opløsning. Og ”motoren” har en ydelse, der ligger næsten dobbelt så højt som HP-maskinens. Det er noget, der kan mærkes. Det går imponerende hurtigt, når vi starter programmer op, afvikler tunge opgaver eller overfører filer. Det er ret imponerende.

Der skal også være forskel – ligesom en Skoda kan være en fornuftig bil, mens en Ferrari er grænseløst kræs. For de fleste af os vil Skoda’en være det helt rigtige valg, hvis der kun var de to muligheder. Den kan, hvad du har brug for, og måske er der nogle raffinementer, som giver lidt luksusfornemmelse alligevel. HP’en har ligesom Lenovo-maskinen trykfølsom skærm – om end med noget lavere opløsning, så billedet er ikke ligeså detaljeret.

Lenovo-tasterne er skålformet og har lang vandring, to faktorer, der giver en bedre skriveoplevelse.

Og du kan vende skærmen hele vejen rundt om tastaturdelen, så laptoppen er forvandlet til en – om end lidt tyk – tablet.
HP’en vinder ikke denne test. Det gør Lenovo’en selvfølgelig. Men vi kan ikke give denne luksuscomputer en udmærkelse som Testvinder – dertil er prisforskellen mellem duellanterne for stor.

Vi kan heller ikke give Lenovo-computeren en Anbefaling – dertil er den alt for dyr og kun henvendt til den kompromisløse pc-bruger. Skulle vi skrive en roman, ville denne computer med sit lækre tastatur være et oplagt valg, men måske ville det alligevel være klogere at gå efter en billigere ThinkPad med det samme tastatur..