Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Billig iPad-klon er noget sjusk

Hvor vi kun har set meget få, om nogen, kloner af Apples
iPod, så synes det at vælte frem med både direkte og indirekte ”kloner” af de
nyeste æbleskud, iPhone og iPad. Især iPad’en har tiltrukket sig opmærksomhed
og skabt en hel ”feber” i hardware-verdenen, hvor alt og alle skal lancere
tavle-pc’er i forskellige afskygninger.

Af Benny Christen Grandahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et enkelt firma ser ligefrem ud til at sælge en vare, hvor der stort set kun er indmaden til forskel, for selve ”tavlen” ligner en iPad på en prik – i hvert fald hvis man aldrig har stået med en rigtig iPad i hånden selv.

Tavlen, der sælges under det noget intetsigende navn UNIT, koster tilmed kun lige omkring en tredjedel af den ”ægte vare” og fås i flere forskellige skærmstørrelser. Så hvis du ikke synes, det er fedt at rende rundt med en tavle på 10”, så kan du vælge de mindre modeller med 7 og 8 tommer skærm i stedet – hvilket kun gør dem billigere.

Android-baseret iPad-klon

UNIT kører med Googles Android operativsystem, og hvis du kender det fra en mobiltelefon, så føler du dig med garanti hjemme fra dag 1. Den virker på nøjagtig samme måde, men i forhold til de Android-mobiler jeg har set, så er UNIT her lidt sløv i optrækket. Især opstarten!

Når først dyret er lukket ned, tager det op til lidt over et minut at få liv i den igen – ja, faktisk troede jeg ikke, at den virkede, første gang jeg skulle tænde den igen, efter at den gik i sleep-mode første gang for mig.

Men når først der er kommet liv i tavlen, så fungerer den nu ganske udmærket med et par enkelte hjertesuk. F.eks. tager det noget tid at vænne sig til at skrive på skærmtastaturet, og faktisk lykkedes det mig aldrig helt at få lært at ramme helt præcist – og det er ellers noget af en bedrift at ramme forkert på så stort et skærmtastatur – sammenlignet med hvor stort det er på en mobiltelefon.

Om det var noget med ”sporingen” på skærmens trykfølsomme del, skal jeg ikke kunne sige, for jeg fandt aldrig ud af at tilpasse den, men det var lidt mærkeligt, at man konsekvent skulle trykke lidt over tasterne, for at tastetrykkene blev registreret korrekt.

Genialt læseværktøj

Tavlen er rigtig genial at læse hjemmesider eller e-bøger på, ja, faktisk foretrak jeg at læse sider på nettet på den, frem for at læse dem på min ellers mange gange større computerskærm – måske fordi jeg så kunne fortrække til lænestolen, eller derhen hvor man ikke kan sende andre, når jeg skulle fordybe mig i læsningen.

Desværre greb den manglende Flash- og Javascript-understøttelse på den indbyggede Chrome-browser noget forstyrrende ind og umuliggjorde f.eks. at læse magasiner på Zinio, noget jeg ellers ville have været helt vild med. Men selvom jeg forsøgte, lykkedes det mig aldrig at få installeret et plugin, der kunne løse problemet. Øv!

Konceptet fejler ikke noget

Som sådan er UNIT 802 en genial følgesvend i hverdagen. Den er god at læse på, og via Android Market er der adgang til en masse smarte og brugbare apps, der udvider funktionaliteten på den lille tavle-pc, med f.eks. vejrudsigt, e-bogslæser og mange andre behageligheder.

Men den er langsom at få liv i og generelt lidt sløv og unøjagtig til at registrere tryk på den trykfølsomme skærm. Batterilevetiden er måske heller ikke helt på toppen, men i praksis kunne den sagtens holde til det brug, jeg nu havde for den i løbet af en arbejdsdag, hvorefter den så kunne overnatte i stikkontakten, så den var klar til næste dags udfordringer.

Så alt i alt må vurderingen herfra være, at hvis du kan leve med de ”daglige irritationsmomenter”, jeg har omtalt, så er UNIT 802 et prisbilligt alternativ til iPad’en. Den giver ikke den samme brugsfornemmelse, men den koster langt under halvdelen af den ægte vare.

DATATID MENER:

En billig efterligning af Apples iPad, noget langsom i opstarten, men fin til læsning og surf på nettet.