Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Billedredigering med masser af muligheder

Photoscape er et imponerende billedredigeringsprogram, som giver utroligt mange features af et gratis program.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der findes masser af små gratis billedværktøjer, som er glimrende til at håndtere begrænsede redigeringsopgaver. Det er dog sjældent at man støder på så veludrustet et stykke gratis software som Photoscape. Foruden de gængse skalerings- og konverteringsopgaver finder du et væld af andre redigeringsmuligheder.

Programmet er simpelt og overskueligt sat op. Allerede første gang du åbner, er det nemt at finde rundt. Brugeren mødes af en hovedmenu, hvor alle værktøjerne er spredt ud i en cirkel. Afhængigt af opgaven du ønsker at udføre, klikker du dig ind via ikonerne.

”Rediger”-funktionen giver mulighed for at foretage almindelige redigeringsopgaver som skalering, beskæring, justering af farve- og kontrastforhold samt lidt mere utraditionelle – og nogle ville måske mene useriøse opgaver som tilføjelse af rammer, hjørner, tegneseriebilleder og talebobler med valgfri tekst samt omdannelse af billedet til mosaik. Til seriøs billedredigering er det næppe noget man får brug, men de forstyrrer ikke specielt, og de gængse skalerings- og justeringsfunktioner fungerer glimrende.

”Auto-opgaver” giver mulighed for at foretage fælles redigering af flere billeder på en gang, hvilket kan være smart, hvis man sidder med et projekt med mange billeder, der skal behandles på samme vis.

”Montage” giver mulighed for at sætte flere forskellige billeder sammen med et væld af forskellige skabeloner, der kan justeres med et udvalg af rammer og filtrer samt tilføjelse af hjørner, kanter og baggrund i valgfri farve.

”Kombiner billeder” er en lignende funktioner, der på lidt simplere vis tillader dig at sammensætte billeder ovenpå hinanden, sidelæns eller i en firkant, igen med mulighed for at tilføjelse af hjørner, kanter, filtrer m.m.

”Animeret gif” giver mulighed for at sætte billeder sammen til en gif-fil, der veksler imellem dem. Her kan blandt andet vælges tidsinterval og overgang imellem billederne.

Funktionen ”Udskriv” giver sig selv og klippebord er et lettere besynderligt værktøj, der deler billedet i felter og klipper det op. Det er svært at se den store anvendelighed i dette.

Til gengæld er ”Farvefanger” yderst smart. Denne funktion tillader dig at trække en pipette vilkårligt rundt på skærmen – på skrivebordet, ind i mapper og i åbne programmer – og udtrække farver som kan kopieres til udklipsholderen og bruges i andre sammenhænge i programmet.

Derudover giver programmet dig et simpelt værktøj til RAW-konvertering, så du kan konverterer billeder fra et DSLR-kamera til jpg-format, et værktøj til at omdøbe en eller flere billeder, en funktion, der kan printer kalendere og andre papirskabeloner (igen en lidt besynderlig funktion) samt en simpel billedfremviser.

Det er sandsynligvis ikke alle funktioner man vil få brugt, men heldigvis er det nemt at navigere uden om dem man ikke vil bruge og frem til dem man finder anvendelige.

Et lille minus er dog, at mange af funktionerne findes på kryds og tværs af de forskellige værktøjer. Også nogle steder, hvor de ikke giver særligt meget mening, som eksempelvis de lidt ”useriøse” funktioner i redigeringsdelen.

Heller ikke alle værktøjer har umiddelbart den helt store berettigelse i sig selv og kunne snildt være slået sammen med andre – som eksempelvis ”Montage” og ”Kombiner billede”.

Men det er skønhedsfejl, som man nemt kan se igennem fingre med, taget i betragtning af at man sidder med et program, der ikke koster en øre. Havde det ikke været gratis, havde vi sagt at man får rigtig meget for pengene.