Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Bedre søgning med Google

Google kan bruges til meget mere end at søge efter ord og sætninger. Vi har samlet et par smarte tricks, der gør det nemmere og hurtigere at finde nålen i høstakken.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Skriv et ord i Googles søgefelt, og søgemaskinen går i gang med at lede på internettet. Resultatet vises efter PageRank-algoritmen, som firmaet har betalt patent-haver Stanford University 336 millioner pund for i Google-aktier.

Algoritmen vægter resultaterne efter deres formodede anvendelighed og lægger de mere nyttige øverst. Det virker temmelig godt, men kan give en strøm af oplysninger, som er svære at finkæmme. Skriver du ”ost” eller ”sokker” eller ”fiskehandler”, får du resultater om disse emner, men nogle gange betaler det sig at indsnævre søgningen, så du undgår at blive oversvømmet af resultater, som nok er relevante, men ikke præcis det, du ledte efter.

Heldigvis Google har flere indbyggede værktøjer, som kan hjælpe dig, og de er alle tilgæn-gelige fra søgefeltet, uden ekstra add-ons.

Egner sig til

Windows 10
Windows 8.1
Windows 8
Windows 7

Denne trin for trin-anvisning er udført i Windows 10

1. Hjemmeside-søgning

Kender du siden, du vil søge på, så brug ”site”-kommandoen. Skriv: ”site: datatid.dk Windows 10” for at søge på for eksempel Datatid TechLifes hjemmeside om Windows 10 eller ”site: .mil aliens” for at få resultater om udlændinge i amerikansk militærvaretægt. Udeluk udtryk med ”-”, for eksempel ”site: .mil aliens -conspiracy”.

2. Definitioner og beregninger

Kender du siden, du vil søge på, så brug ”site”-kommandoen. Skriv: ”site: datatid.dk Windows 10” for at søge på for eksempel Datatid TechLifes hjemmeside om Windows 10 eller ”site: .mil aliens” for at få resultater om udlændinge i amerikansk militærvaretægt. Udeluk udtryk med ”-”, for eksempel ”site: .mil aliens -conspiracy”.

3. Googles forudsigelser

Google kan fuldføre dine søgeord, mens du skriver, og forsøge at forudsige, hvad du vil skrive. Vi besøger ofte techradar.com. Når vi skriver ”tech”, udfyldes det automatisk med navnet på webstedet og med ordet ”technology” (teknologi) længere nede på listen. Klik på ”Indstillinger” i bunden af Googles startside for at slå funktionen fra.

4. Tricks til billedsøgning

Googles søgeværktøj Billeder er smart til at opspore bestemte billeder. Skriv et søgeord, og få vist en skærm fyldt af billeder med de mest relevante i toppen. Når du ruller ned, er det ikke ualmindeligt at finde sære og upassende resultater. Klik på ”Indstillinger” nederst på Googles startside for at slå ”Filtre til Beskyttet søgning” til.

5. Avanceret billedsøgning

Har du krav til billedet, du leder efter, så besøg www.google.dk/advanced_image_search. Her kan du filtrere billeder efter størrelse, billedformat, farve og type. Du kan vælge ord, som skal udelades fra søgningen, kun at søge fra sider, du har besøgt, og sikre at billedet kan offentliggøres uden at krænke ophavsretten.

6. Omvendt billedsøgning

Vil du finde billeder, som minder om et, du allerede har, identificere kilden til et billede eller finde en større version, så klik på ”Billeder” oppe i højre hjørne, derefter på ikonet i søgefeltet, som ligner et kamera. Indsæt web-adressen på et billede eller træk og slip et fra din pc i søgefeltet. Klik på ”luppen” for at forfine søgningen.

7. Tids- og datointerval

Knappen ”Søgeværktøjer” er tilgængelig i enhver søgning. Klik på den for at indsnævre søgningen til for eksempel tid, sprog eller land. Åbn rullemenuen for ”Ethvert tidsinterval” for at indstille et interval, inden for hvilket dine resultater skal falde. Vælg ”Tilpasset tidsinterval”, og klik på knappen ”Søg” for at udføre søgningen.

8. Googles flyrejser

Søg efter flyrejser på www.google.dk/flights. Har du booket og tilladt Google at medtage private oplysninger i resultatet, kan du søge på flynummer og få vist afgangs- og landingstider. Hvis du har reserveret via Google Flight, eller har fået bekræftelsen sendt til en Gmail-konto, vil oplysningerne blive tilføjet din kalender.

9. Få ”Jeg prøver lykken” tilbage

Populært i Google var knappen ”Jeg prøver lykken”, der viser det første søgeresultat. Knappen er udvandet af, at Google Direkte konstant opdaterer dine resultater, og at mange søger med returtasten i stedet for. Få funktionen igen ved at slå Google Direkte-forudsigelser fra i ”Indstillinger > Søgeindstillinger”, gem og åbn google.dk.

10. Whois på nettet

Find ejeren af en hjemmeside med ”whois”-kommandoen. Skriv det foran adressen, for eksempel ”whois:techradar.com”, og klik på topresultatet. Eksemplet viser ikke noget usædvanligt, men mener du, at et web-sted laver fusk, vil en whois-søgning føre dig til en mail-adresse, så kan du anmelde det til domænets registrator.

Bedste tip

Vær omhyggelig med dine søgeord. Den bedste metode til at få relevante resultater i Google på er at være præcis. I stedet for ”nærmeste biograf” skriver du ”Imperial” eller ”Øst for Paradis”, eller ”hotel Odense c”, hvis du skal overnatte i centrum af Odense.

[irp]