Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bedre bredbånd til samme pris

Den mobile datatrafik raser i vejret, og derfor arbejder Højteknologifonden på at finde den bedste måde at give god, men billig dækning.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Flere og flere mennesker bruger deres mobiltelefoner til at tjekke mail, Facebook, se tv og læse bøger med. Faktisk forventes det, at den mængde data, der bliver sendt over mobile netværk i 2020, vil være op til tusind gange større, end den var i 2010.

Det er både en velsignelse og en forbandelse for mobiloperatører. En velsignelse, fordi kunderne efterspørger operatørernes produkt, men en forbandelse, fordi reduktionen i prisen skal følge med den større efterspørgsel på data.

Et nyt erhvervs-postdoc-projekt støttet af Højteknologifonden med kinesiske Liang Hu i spidsen skal nu kortlægge, hvordan det bedst kan lade sig gøre at levere den nødvendige netværkskapacitet i 2020, så den mobile bredbåndskapacitet kan blive tusind gange større, uden at den bliver væsentligt dyrere. Professor Preben Mogensen ved Aalborg Universitet skal fungere som mentor for Liang Hu i projektet, der er et samarbejde mellem Aalborg Universitet og Nokia Siemens Network.

»Med projektet kan vi for eksempel finde ud af, om det er mest økonomisk at udbygge de basisstationer, som sidder i de nuværende sendemaster med nye avancerede antenneteknologier, så kapaciteten øges. Eller om det i stedet bedre kan betale sig at bygge flere mindre sendemaster i landskabet,« forklarer Preben Mogensen.

Små minibasisstationer på størrelse med en WiFi-router kan også vise sig at være løsningen på den kommende udfordring. Den skal være i hjemmet, på arbejdspladsen eller på skolen, så man i praksis har sin egen lille ”sendemast” tæt på, hvor en stor del af mobildataen hentes.

»Med projektet skal vi også finde ud af, om der er behov for nye frekvensbånd eller helt nye teknologier for at kunne imødekomme kundernes fremtidige behov for meget hurtigt mobil internet,« slutter Preben Mogensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere