Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Batterilevetiden imponerer

MSIs nye lille netbook ligner på mange områder andre
netbooks, men på to områder skiller den sig ud fra mængden: En imponerende lang
batterilevetid og et i særklasse godt tastatur.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

MSI var ikke de første til at komme på banen med en netbook, men da de først kom på markedet, viste de virkelig, at de havde ekspertise i at fremstille bærbare computere. Deres Wind-serie blev hurtig populær, og nu har de så sendt sidste nye version på gaden - Wind u160.

Af ydre ligner den umiddelbart tidligere versioner. Men der er heller ikke så meget at lege med, for skærmen på 10” giver meget store begrænsninger i de designmæssige muligheder.

Men lidt er der nu alligevel sket, hvilket os, der har en Vaio-bærbar fra Sony, kan nikke genkendende til. Den er nemlig forsynet med en tænd/sluk- knap i hængslet til skærmen, og tastaturet har fået adskilte taster - igen som en Vaio. Måske et lidt billigt trick, men det virker. Helhedsindtrykket er en flot netbook, og tasterne er faktisk ret behagelige at skrive på til trods for den ringe størrelse.

Samtidig har MSI bygget den op over den nye version af Intels Atom-processor, N450, som skulle give den lidt flere hestekræfter, og den er udstyret med Windows 7 Basic som operativsystem og 802.11 b/g/n netværkskort. Alt i alt en fin lille sag som vi glædede os til at teste.

Masser af liv i batteriet

Access-tiden var på 64,3ms, og den brugte 31,8 procent af cpu’ens ressourcer, når den arbejdede på harddisken. Det var helt klart her, vi havde flaskehalsen i systemet. En meget langsom harddisk.

Den første test, vi satte gang i, var batterilevetiden, og det viste sig at være en god beslutning, for der skulle virkelig bruges lang tid på netop den test. Vores program, Battery Eater, blev først sat til at bruge løs af batteriet i den hårdest test, og vi havde på forhånd slået alle batteribesparende funktioner fra. Nu startede ventetiden så, og 5 timer og 20 minutter senere, løb den så tør for strøm.

Vi var passende imponerede, og vi satte nu computeren til at lade op igen. Det var så en proces, der tog næsten lige så længe som at aflade batteriet, hvilket var lidt irriterende.

Men endelig var batteriet ladet op, og vi satte nu Battery Eater til at pine computeren i den lette test - igen uden nogen former for batteribesparende funktioner slået til.

Ventetiden var igen lang - men ikke så lang som forventet. 6 timer og 24 minutter blev det til, og det undrede os noget. For her bliver computeren ikke belastet nær så meget.

Men resultatet stod ved magt også anden og tredje gang vi kørte testen igennem. Det er stadig en flot batterilevetid, men vi havde virkelig forventet, at den havde været markant længere i denne test.

Derefter gik vi i gang med de egentlige benchmarks, hvor vi brugte Sisoftware Sandra Lite samt HD Tune Pro. Vi var lidt bekymrede over ydelsen på forhånd, for det virkede som om, der gik meget lang tid, fra vi startede et program til det var aktivt på skærmen.

Umiddelbart var tallene dog ikke på vores side. Sisoftware Sandra Lite gav den 4,17GIPS i Dhrystone ALU og 3,56GFLOPS i Whetsottne iSSE3. Men det er måske værd at bemærke, at Windows Experience Index kun giver den 2,4.

Men vi kom et skridt nærmere til svaret på den lange reaktionstid, da vi kørte HD Tune Pro igennem. Her var mindste læsehastighed på harddisken 0MB/s (det har vi aldrig set før), og højeste var 71,6MB/s og et gennemsnit på 26,1MB/s. Det var meget lave tider, og det tyder på en meget langsom harddisk.

En sidste bemærkning

Det sidste, vi skal bemærke omkring Wind u160, er den touch pad, den er forsynet med. Den er nubret og umiddelbart virker det som en god idé.

Men ikke desto mindre skete der meget ofte det, at vi fik rørt ved den under brug af computeren, hvorefter musen skøjtede et andet sted hen på skærmen med uforudsigelige resultater til følge.

Når vi skulle dobbeltklikke på museknappen, var det også lidt besværligt, for vi kom ofte til at ramme touch pad’en i stedet.