Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bærbar computer mestrer forvandlingens kunst

Spændende 15,6" bærbar computer fra MEDION med Windows 8.1 i nyt design og formsprog, der bogstaveligt talt folder sig ud.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En af teserne om arternes evolution beskriver, hvorledes udviklingen foregår i ryk. Altså lange perioder, hvor der ikke sker nogen særlig udvikling efterfulgt af pludselige ryk, der forandrer alting.

Det er måske for stort anlagt en historie til at beskrive tilblivelsen af MEDION AKOYA S6212T MD99270 og så alligevel ikke. Denne 15,6" bærbare computer, der kommer til salg i danske ALDI butikker onsdag den 30. oktober for 3.999 kroner har nemlig mange af de samme kvaliteter.

MEDION AKOYA S6212T MD99270 er den første MEDION-computer, vi har testet, der bruger Windows 8.1. Det er nærmest at betragte som en mindre opgradering af Windows 8, der blandt andet skal rette en del kritikpunkter af Windows 8. Det varer ikke længe og Windows 8.1 vil være defacto standard, men lige her og nu er det nyt.

Det er så også langt fra den eneste nyhed, som MD99270 står for, en nyudvikling er ganske let at få øje på, når man pakker den bærbare computer ud af den kasse, den kommer i. Designet og materialevalget er ændret i denne bærbare computer i forhold til de tidligere bærbare computere fra MEDION. Det er en skønsom blanding af nyt design og materialeforarbejdning, der har transformeret denne bærbare computer, så den har et mere eksklusivt virkende look end sine forgængere, men mere herom senere.

En sidste nyhed for MEDION er, at skærmen kan foldes 300 grader bagud. Gøres det, kan den bærbare computer placeres på et fladt underlag, hvorved man kan betjene den 15,6" touchskærm, uden at man skal række hen over tastatur og touchpad for at betjene skærmen. Det er specielt en fordel, hvis man bruger apps på startsiden, hvor brugergrænsefladen typisk kan klares udelukkende via skærmberøring.

Et strejf af Ultrabook

MD99270 er ikke en Ultrabook per definition, dertil mangler den at opfylde nogle af kravene hertil. Den er for at nævne en enkelt blandt andet en anelse for tyk om livet. Men den minder i tilsnit om en 15,6" Ultrabook, den er også udstyret med en low voltage processor, så ydelsen er her heller ikke det vigtigste salgsargument.

Processoren i MD99270 er en Intel Core i3-4010U dual core-processor på 1,70 GHz, der er intet dedikeret grafikkort, og hukommelsen består af 4 GB ddr3L hukommelse på 1600 MHz. Processoren understøtter Hyper-Threading. Det vil sige, at processoren kan arbejde med fire tråde simultant, til gengæld understøttes Turbo Boost-funktionen ikke af denne processor. Taktfrekvensen vil med andre ord aldrig overstige 1,70 GHz.

Der er tale om en Intel Core processor af fjerde generation med kodeordet "Haswell", den har en integreret Intel HD Graphics 4400 DirectX 11 løsning med en maksimal dynamisk frekvens på 1 GHz, og den er i stand til at understøtte i alt op til tre skærme. Grafikken er blevet hurtigere siden sidste generation, den beregningsmæssige styrke er også styrket dog i langt mindre grad.

Den største fordel ved den mobile "Haswell" er den forbedrede batterilevetid, hvilket vi vender tilbage til senere.

En understregning af hvad vi har at gøre med rent hastighedsmæssigt vises af SiSoftware Sandra, hvor resultatet i den cpu aritmetiske test viser en akkumuleret score på 20,36 GOPS (Giga Operation Per Second), fordelt på en noget stærkere Integer ydeevne og generelt langsommere Floating Point scoringer. Det viser, at vi har med en bærbar computer at gøre, hvor batterilevetid vægtes højere end rå ydelse.

MD99270 vejer cirka 2,60 kg så den er ikke helt så let som en typisk Ultrabook med samme skærmstørrelse, selvom det for det meste blot er 400 grams forskel. Hvad den til gengæld kan, ligesom visse andre Ultrabooks, er, at skærmen kan vippes 300 bagud om sin akse.

Den kan ikke vippes hele vejen rundt, så at skærmen kommer til at dække tastaturet. I stedet stopper skærmen, når den når de 300 grader, den bærbare vendes med tastaturet nedad, og brugeren tilbydes en ret stabil touch-oplevelse, uden den giver efter. Selvfølgelig kan skærmen presses så hårdt, at den vil rokke, men med almindelig bløde touch-bevægelser sker dette ikke. Den bærbare har indeni små gummidupper, der hæver den bærbare fra underlaget, når den bruges i ovennævnte situation. Det tjener også med til at sikre, at skærmrammen og tastaturet i sammenklappet tilstand er længere fra hinanden end de ellers ville være, hvilket kun er en fordel.

Nydelig og stille

MD99270 har først og fremmes undergået en udvikling i design og materialeforarbejdning i forhold til sine forgængere hos MEDION. Designet fremstår mere skarpt i et mere moderne, eller måske det rigtige ord er trimmet design. Kabinettet er stadig fremstillet af et plastkomposit matriale, men formsproget er blevet lidt mere forfinet med afrundinger, kurver og kanter, der mere minder om, hvad vi ser på bærbare med et metalchassis.

En design-filosofi siger, at et design ikke skal foregive at være noget, det ikke er, men i dette tilfælde er MEDION sluppet ganske godt af sted med det, og det virker. Plastmaterialet, der er anvendt til chassiset og låget, har et meget udpræget børstet metallisk udseende. Materialet har en funklende effekt, der gør at MD99270 skiller sig ud. Der er ikke noget billigt plastiklook her.

Skærmrammen er holdt i et mere traditionelt mat sort plastmateriale, skærmens panel er indlejret heri, således at panelet har en smal sort kant udenom billedarealet, hvor der ikke vises noget billede. Samlet giver det et bredere defacto skærmramme, men det virker ikke desto mindre lettere på en måde.

Et lille kritikpunkt er, at indlejringen på testeksemplaret ikke er indlejret i skærmrammen således, at der er nøjagtig samme afstand ud til den ydre skærmramme. Det er måske nok minimalt, men det burde være samme afstand hele vejen rundt langs kanten af panelet.

MD99270 er temmelig stille i drift og varmeudviklingen er også beskeden, det er også at forvente med den anvendte hardware. Når man ser på MD99270, bliver det hurtigt klart, at selv om den bærbare ikke er blandt de tyndeste 15,6" bærbare, vi har set, med en tykkelse på op til 28,5 mm, er det skærmen, der lægger en hel del millimeter til ligningen. Selve chassiset er faktisk slankt.

Chassiset er ganske stift, det anvendte materiale kan, hvis man bevidst pålægger det nok pres, give efter, men ved normalt brug vil det ikke være noget, man bemærker. Alt i alt er MD99270 en ganske godt afstivet bærbar.
Skærmkonstruktionen er halvstiv af natur, ligesom på mange andre notebooks på markedet. Hængslerne virker til at være meget solide, hvilket også er nødvendigt, da de skal kunne holde til den 300 graders rotation.

De nærmere erfaringer

MD99270 kommer med Windows 8.1, hvilket er en nyhed i skrivende stund, men operativsystemet vil hurtigt være at finde i andre computere. Den medfører nogle ændringer, der sikkert vil appellere til mange brugere med ting som en mere fleksibel startside. Der er også mulighed for at starte computeren direkte på skrivebordet, der er genindført en startknap med genveje til mange administrative Windows funktioner, hvilket utvivlsomt vil blive hilst velkommen af mange. Der er også bedre integration af SkyDrive og forbedrede søgefunktioner skulle også være en del af pakken.

MEDION MD99270 er beregnet til almindelig brug, det kan bestå af surfing, et bredt spektrum af produktivitets opgaver, underholdning og lettere gaming. Det er en bærbar, der er beregnet til de mange forskellige opgaver, man normalt får brug for at udføre på en computer i hverdagen. Er man powerbruger med hang til bærbare med masser af kraftoverskud er MD99270 ikke lige sagen, ellers vil det være en fin bærbar til de fleste opgaver og det til en fornuftig pris.

Vi har målt ydelsen med PCMark 7, her har den scoret 3297 PCMarks. Det er faktisk en fin score for en bærbar med en low voltage processor og uden dedikeret grafikkort. En computational score på 11811 er virkelig en fin score. En creativity score på 6273 point er også ganske godt. Ligesom en score for drevet på 3067 også er ok.

Vi målte også ydelsen for den 500 GB store hybrid harddisk, der har 8 GB indbygget flash-hukommelse. Det skete med HD Tune Pro 5.50, hvor vi har målt en gennemsnitlig læsehastighed på 88,7 MB/s over hele drevet. Fil-testen viste noget interessant, den sekventielle læsehastighed lå kun på 65 MB/s, mens den sekventielle skrivehastighed var meget hurtigere ved 113 MB/s. Dette ser ud til at de 8 GB flash-hukommelse speeder hastigheden på skriveoperationer op.

Den noget dårlige læsehastighed harmonerer dog ikke helt med, hvad vores fornemmelse har været, når vi brugte den bærbare, ligesom det heller ikke fuldstændigt harmonerer med scoren for drevet i PCMark7.

Den 15,6" LED-belyste multitouchskærm skal vi jo heller ikke glemme, den har blot en beskeden opløsning på 1366 x 768 pixels, hvilket selvfølgelig kunne have været ønsket højere. Dog er det stadig normalt for bærbare i dette prislag, og i MD99270 får man også en del andre features med i købet. Skærmen har en ikke antirefleksbehandling, så den er en smule følsom overfor indfaldende lys. Billedkvaliteten er fin, så længe brugeren sidder foran den bærbare, her viser displayet fine farver, der synes mere levende på grund af skærmens glarebelægning.

Den vertikale betragtningsvinkel er dog slet ikke god, det er ikke en skærm, hvor man ønsker at stå op bag en bruger, der sider ned, og kigge denne over skulderen. Dertil forvanskes farverne for meget.

Den berøringsfølsomme skærm har 10 berøringspunkter, og skærmen reagerer promte på input. Der er ingen tøven, og touchfunktionen er meget behagelig at bruge. MEDION har tilføjet en interessant tilføjelse til den nedre skærmkant. Der er en Windows 8 knap, der kan bruges som den på tastaturet, for at skifte mellem startsiden og Windows skrivebordet. Men der er også et volumenknap, som kan bruges til at justere volumen op og ned, når du for eksempel spiller en YouTube sang. Dette er selvfølgelig især praktisk, når skærmen er vendt 300 grader bagud og volumenknappen på tastaturet er ikke tilgængelig.

Tastaturet leveres med et integreret numerisk tastatur. Tastaturet er forsænket, så det er let at skrive uden at ramme nogen taster, der ikke må blive ramt. Tasterne på tastaturet er for det meste ret store med en pæn afstand mellem tasterne. Dette gør også, at skrivning bliver en del lettere, fordi det minimerer tastefejl. Tasterne har en mellemlang lodret bevægelse, når de aktiveres. De har ikke den kraftigste respons, den er lidt til den bløde side.

Den anvendte touchpad/clickpad på MD99270 er stor uden at være kæmpestor. Den har integreret museklik-funktioner, og derfor ingen særskilte museknapper. Touchpad er lidt forsænket i forhold til niveauet af håndledsstøtten. Overfladen er meget glat, hvilket vi normalt ikke foretrækker. I dette tilfælde virker kontrollen, man opnår med touchpad dog fint, med god kontrol over curseren på skærmen, også ved multitouch-operationer og ved Windows 8-gestures fungerer den upåklageligt. Ved museklik på denne touchpad/clickpad oplever man en temmelig lang vertikal bevægelse, når man skal højre- og venstre-klikke, men det fungerer heldigvis, som det skal.

Et af de punkter, hvor MD99270 gør et godt indtryk, er når det kommer til batteriets levetid. Hertil brugte vi Powermark. I den mere krævende afbalancerede test, som består af webbrowsing , video, spil og tekstbehandling varede batteriet 3 timer 34 minutter, mens den mere afslappede produktivitets test, som består af webbrowsing og tekstbehandling fik batteriet til at vare i 7 timer 5 minutter. Dette er faktisk meget flotte resultater. Husk at det optiske XL connect-drev kan demonteres og erstattes af et ekstra batteri ved behov, hvilket vil forbedre den allerede gode batterilevetid til noget virkelig stort.

Det førnævnte XL-drev er et dvd/cd-brænder-drev, foruden dette har MD99270 to USB 3.0-porte, to USB 2.0-porte, en HDMI-udgang og endda en mini displayport samt en kortlæser og en audio kombostik. Der er også et RJ45- stik til den integrerede 1 Gbit/s ethernet, der er 802.11n Wi-Fi, som understøtter Wi-Fi Direct, og der er naturligvis Bluetooth 4.0.

Den bærbare har en Dolby Digital Home Plus Theater certificering og to indbyggede højttalere. Lydkvaliteten er god størrelsen af den bærbare taget i betragtning. Lyden mangler selvfølgelig bas, men lyden er klar og blandt de bedre hørt på en MEDION bærbar.

Som altid er der gratis softwarepakker fra MEDION, denne gang primært MEDION Home Cinema Suite og MEDION MediaPack. Der er også en 30 dages gratis prøveversion af Office 365 og en 90 dages prøveversion af Kaspersky Internet Security. Det er en fordel, at MEDION vedlægger en Windows 8 recovery-dvd bare i tilfælde af gendannelsespartition kan ikke tilgås.