Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

AVG 2011 er fremtidens beskyttelse

Det populære antivirus-program AVG er ude i en ny udgave, som giver dig egenskaber designet til moderne computerbrug.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der findes mange gratis antivirus-løsninger, men AVG er den mest populære, og det kan man til en vis grad godt forstå, i hvert fald hvis man kigger på den seneste version, der er optimeret til den måde vi i dag bruger vores computere, og giver en række nye værktøjer, der kan skåner dig imod de farer der lurer i den moderne IT-verden.

Tiderne er nemlig forbi hvor virus var noget der slap ind på computeren via en diskette for at lave ravage i systemet. I dag er det primært noget, når man får ned via nettet, som hurtigt spreder sig via botnets og ondsindede hjemmesider og som typisk forsøger at stjæle personlige oplysninger.

Samtidig går vi nu også på nettet med andre apparater end vores store desktop-computer - ofte mindre apparater, som ikke har de store ressourcer. Dette må et moderne antivirus-program tage højde for, og det har AVG gjort på glimrende vis.

Din sikkerhedsvagt på nettet

En masse af det skidt vi får ned på computeren kommer fra hjemmesider som enten er designet til at distribuere virus eller hacket af it-kriminelle til samme formål. Når du søger i Google og bevæger dig rundt på nettet kan det således være svært at vide om de resultater du klikker på er sikre eller ej.

Derfor har AVG inkluderet den nye egenskab LinkScanner, der består af Search Shield og Surf Shield.

Search Shield scanner dine søgeresultater og viser om de er sikre. Det er en rigtig fin sikkerhed at have og egenskaben skulle også være integreret på Facebook og MySpace, selvom den nu ikke syntes at være tilgængelig, da vi testede.

Surf Shield undersøger om de hjemmesider du klikker ind på er sikre. Igen en rigtig god feature, der vil kunne spare dig for mange uheldige oplevelser.

Trækker få ressourcer

AVG 2011 har selvfølgelig stadig også stadigvæk sin velfungerende scanningsfunktion, som undersøger computeren for skadelige filer.

Sådan en scanning kan almindeligvis snuppe en del af maskinens ressourcer, men AVG har strammet op på motoren, så den for det første ved hvilke filer, der tidligere har været scannet og underlader at scanne dem, hvis de ikke har været ændret siden sidst, og for det andet justere ressource-forbruget i forhold til de andre programmer, der kører på computeren, så den ikke sluger al kraften, hvis du hellere vil bruge den på noget andet.

Du kan selv indstille, hvor høj prioritet scanningen skal have – hvis du gerne vil bruge computere til andre opgaver, kan du stille den til lav, og hvis du ikke bruger computeren, kan du sætte den høj, så du får en hurtigere scanning.

Vi testede AVG 2011 på en lille nettop med atom-processor, der bestemt ikke er en kraftig maskine, og her var en scanning ved laveste prioritet ikke noget der kunne mærkes synderligt.

Stærk opgradering

Hvor effektiv den nye AVG så er til at spotte virus vil vi ikke fælde nogen dom over i denne test. Et anti-virus-program udmærker sig jo netop ved først at komme til sin ret, når der er noget galt, og det var der tilsyneladende ikke på vores test-maskine.

Test af tidligere version har dog vist at AVG er udmærket, uden at være blandt de stærkeste, men motoren har fået en væsentlig opgradering i 2011, så forhåbentligt er der sket forbedringer på denne front.

Til sidst skal falde en ros til brugerfladen som er blevet overskuelig, nem at gå og langt fra så forvirrende, som mange andre lignende programmer.

Alt i alt er AVG 2011 således en effektiv og brugervenlig antivirus-løsning, der giver dig nogle yderst velkomne egenskaber til så computere og internetbrug. Er du AVG buger i forvejen kan det således godt betale sig at opgradere og har du endnu ikke prøvet programmet, var det måske nu du skulle gøre det.