Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Avanceret netværk fra Asus

Den ser ikke ud af meget, men der gemmer sig masser af
indstillingsmuligheder under overfladen på routeren RT-N11 fra Asus.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Umiddelbart ligner den alle andre routere, vi har haft fat i her på redaktionen. Det er en hvid flad kasse med to antenner monteret. På forsiden er der de vanlige lamper, der blinker og viser, hvad der er koblet til den, og naturligvis om der er strøm på den eller ej. Derudover så gør denne lille trådløse router udadtil ikke meget væsen af sig.

Men når der så først bliver åbnet op for konfigurationen af RT-N11, så viser alle mulighederne sig pludselig.

Umiddelbart er det en helt almindelig rutine med at sætte routeren op. Forsyne den med et SSID, angive passphrase og forbindelsestype til internettet, og voila, så er routeren faktisk klar til brug.

Men det stopper bare ikke her, for indstillingsmulighederne i routeren giver et væld af muligheder, som vi sjældent har set før samlet i en og samme router. Her vælger vi så at koncentrere os primært om de trådløse muligheder. Lad det være sagt med det samme, at vi kun skraber overfladen her, kigger på de mest spændende funktioner i RT-N11.

Det første vi faldt over, var muligheden for at vælge båndbredde, enten 40MHz/20MHz eller udelukkende 20MHz. Der kan være tilfælde, hvor det er ønskeligt at begrænse kommunikationen til 20MHz-bånden, og derfor er denne funktion god at have med.

Lad os bygge bro

Som en af de få routere vi har haft fat i her i nyere tid, så er der indbygget en bridge-funktion i RT-N11. Hermed bliver det muligt at bruge den som Wireless Distribution System, og forbinde til et eller flere AP’er trådløst.

Men der, hvor vi virkelig blev ekstra interesserede i denne router, var under indstillingerne for ”Multi-SSID”. Primært så betyder det, at din trådløse router kan lave op til fire forskellige trådløse netværk med hvert sit navn.

Som standard er denne funktionalitet slået til, men de tre ekstra trådløse netværk er dog slået fra. Det kræver kun ganske få museklik og en navngivning af de ekstra netværk, og du kan have op til fire trådløse netværk. Alle kan have WPA-kryptering på, og du kan naturligvis selv bestemme passphrase for dem.

Nu er det så, at genistregen kommer. For hvis du har brug for en vis båndbredde til din egen computer, så kobler du bare til din private del af det trådløse netværk, og inde under punktet ”VIP Zones” fortæller du routeren, hvor mange procent af den totale båndbredde de forskellige trådløse netværk må have.

Altså – hvis du har brug for rigtig meget båndbredde, så sætter du den for eksempel til 70 procent, og giver resten af båndbredden til de øvrige trådløse netværk.

Alt det øvrige

Herudover så finder du små perler inde i routeren, eksempelvis at du kan slå XBox-understøttelse fra, så dine børn ikke nødvendigvis kan spille natten lang på deres XBox, altså når vi snakke om netværksbaserede spil.

Indbygget i routeren er der også muligheder for at lave en Virtual Server. Det betyder i virkeligheden, at der er indbygget en simpel metode til at lave en server på det interne netværk, som så kan fremstå som en server på ydersiden af dit netværk. På den måde har du mulighed for at oprette en server til dit favoritspil, uden at du kompromitterer dit interne netværk. Smart siger vi bare.

Du har naturligvis også muligheden for at håndtere båndbredden på dit netværk, hvis du ikke ønsker at sætte forskellige trådløse netværk op. Her kan du så give mere eller mindre båndbredde til enkelte computere på dit interne netværk, og du kan bestemme, om der skal nogen form for QoS tilknyttes en bestemt computer.

Alt i alt må vi lette på hatten for RT-N11, det er en glimrende router med masser af muligheder for brugertilpasning. Den er også forbløffende let at forstå, alle indstillingsmulighederne er godt beskrevet i setup-delen, og det kræver kun et minimalt kendskab til en router for at få det til at virke.

Kvaliteten af signalet var hverken bedre eller dårligere end nogle af de routere, vi har testet. Men alle mulighederne i routeren giver den masser af point.