Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Avanceret backup til både store og små

Backup kan være besværligt, ikke mindst for små firmaer eller firmaer med mange små afdelinger rundtomkring i landet. Men SonicWALL har en løsning, der måske kan gøre livet lidt lettere for it-administratoren.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Navnet er SonicWALL CDP 220, og af udseende ligner den alle de andre appliances, vi har set fra SonicWALL. En aflang kasse i aluminium. Men den gemmer på nogle lidt andre teknologier, end vi har set før.

Det er nemlig en såkaldt CDP-enhed, eller også kaldet for Continious Data Protection, hvilket på dansk kan oversættes til løbende databeskyttelse. Beskyttelsen består i dette tilfælde af en løbende backup af data, så det handler altså ikke om, at der er nogen form for antivirus eller malwarebeskyttelse i enheden.

Men backup er vigtigt, og vi kiggede lidt nærmere på, hvad CDP 220 kan tilbyde.

Hele setup-processen minder meget om andre SonicWALL-produkter, hvilket betyder, at du faktisk ikke kan bruge det, før du har registreret og aktiveret det online.

Når registreringen er på plads, så kobler du en computer op mod enheden via et medfølgende cross over-kabel. Herefter kan du lave de indledende opsætninger af enheden, ikke mindst bestemme tidspunkter for backup, om det skal være løbende backup eller en tidsbestemt backup.

Du skal også lige sørge for, at dens ip-adresse kommer til at passe ind i rækken af ip-adresser i virksomheden, ellers vil du ikke kunne få adgang til den over netværket.

Herefter kobler du den fra computeren og slutter den til netværket. Nu kan du så igen logge ind på den og aktivere den.

Brugeren skal intet gøre

Det eneste, der kræves på de computere, der skal laves backup fra, er, at der bliver installeret en lille klient på dem. Når den først er aktiv, så kan du gå ind på CDP 220 og bestemme, hvordan backup skal køre.

Brugerne skal intet gøre selv, hvilket sikrer, at backup ikke bliver glemt, heller ikke af data, der ikke ligger på serveren.

En af de rigtig smarte ting ved CDP 220 er, at den også kan lave backup ”off-site”, hvilket vil sige, at du kan lave backup af computere, der ikke er på samme fysiske netværk.

Hvis dit firma har en ekstern afdeling eller måske har oprettet en hjemmearbejdsplads til dine medarbejdere, så kan der også laves backup af disse computere. Det kræver en anelse mere opsætning, men ikke noget, som en god it-administrator ikke kan finde ud af at lave.

Et par smarte funktioner

En af de ting, som vi fandt smarte, er, at det er muligt at genskabe data på meget lavt niveau. Et eksempel er, at du kan gå ned på e-mail-niveau og hente bestemte e-mails ud. Du behøver således ikke genskabe en hel mailboks, hvis det kun er en bestemt e-mail, du skal bruge.

Du kan også give brugerne adgang til selv at genskabe egne data. Det betyder, at du som it-administrator ikke behøver at bruge tid på at genskabe filer for brugerne. Langt hen ad vejen kan de klare sig selv.

En af de andre ting, som vi godt kunne lide ved CDP 220, var muligheden for at lave et fuldt spejl af en Windows-server eller -klient. På den måde kan en hel maskine genskabes uden de store armbevægelser. Naturligvis begrænser lagerkapaciteten på CDP 220, hvor mange maskiner du kan lave det stunt på, men for en eller to meget vigtige maskiner er det en god funktion at have med.

Som standard er CDP 220 født med 2TB lagerkapacitet, hvilket ifølge SonicWALL betyder, at der kan gemmes op til 3,4TB data på den. Det er den indbyggede komprimering, der gør, at datakapaciteten næsten fordobles.

CDP 220 er ikke en kompliceret enhed at bruge, men den kræver dog stadig, at du holder tungen lige i munden. Administrationsinterfacet er ikke det mest venlige, der findes, men omvendt så er der alt det, du skal bruge der. Og hvis du er en erfaren it-administrator, så er det stadig en let enhed at arbejde med.