Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Asus Z97-A

Hvorfor betale mere? Det er det, man spørger sig selv, når man
sammenligner Asus Z97-A med de andre Z97-udgaver, heriblandt Asus’ eget
Maximus VII Hero.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Strengt taget får man med Z97-A jo alt det vigtige, ikke? Der er Z97 chipsættet, og det vil sige fuld overclocking-support med Intels velsignelse. Og der er både SATA Express og M.2, som gør at man er dækket ind, hvad angår næstegenerationslager.

Umiddelbart ser bundkortet heller ikke så tosset ud med det smarte design i guld og sort med køling til både VRM’er og chipsæt. Der er sågar understøttelse af både Nvidia SLI- og AMD Crossfire-multi-gpu-grafik.
Det er et Asus-kort, og det betyder Asus-BIOS. Sandt at sige laver Asus markedets bedste BIOS-menuer. Så enkelt er det. I det hele taget ender vi med et enkelt spørgsmål: Min sjæl, hvad vil du mer? Er der virkelig noget vigtigt, man går glip af?

Svaret er, at man i stedet for at gå glip af noget faktisk får mere med Z97-A. Både det nævnte SATA Express-stik og Displayport-soklen på bagpa-nelet er detaljer, som Asus’ Hero desværre mangler. Det er ikke for meget sagt, at Z97-A’s bagpanel er stuvet til randen.

Imidlertid er der røget lidt ud ad vinduet i jagten på besparelser. Det første er materialekvalitet. Asus har sparet på lagene, og resultatet er et tyndere og mindre robust kort end fætter Hero. Adskillige top-klasse-detaljer som status-LED, fysiske knapper til strøm og reset og overvågning af spænding er også røget ud. Men det er ikke nogen stor overraskelse. Når det gælder standard-ydelsen, er Z97-A ikke ligefrem sindsoprivende. Hvad enten det gælder single- og multi-threaded cpu-ydelse i Cinebench, lagerydelse eller framerates i spil, er den gene-relle tendens stort set fra middel til god.

Men det gælder kun, indtil man kommer til overclocking og konstaterer, at den når helt til tops ved siden af Asrock Z97 Extreme4. Og det bliver bestemt ikke ringere af, at Asus’ BIOS gør overclocking både nem og sjov. BIOS-skærm-billederne er herligt intuitive og flotte at se på. Ikke ilde.

Det er dog ikke netop chokerende, at dette billige Asus Z97-kort er så attraktivt. Asus’ produkter i den lavere prisklasse har ofte skammet dyrere alternativer ud. Men nu virker det, som om Z97-A brillerer mere end nogensinde før.

Ved standardfrekvensen er ydelsen måske ikke til en verdensrekord, men den er aldeles tilstrækkelig. Når kortet bliver overclocket, sker der i-midlertid noget: Det leverer den bedste Cinebench-score blandt alle kortene. Og hvad angår de manglende funktioner, mister man ting, som man faktisk ikke har brug for (såsom en debug-LED og spændingsovervågning).

Til gengæld får man noget, som man en skønne dag kan blive meget taknemmelig for (SATA Express og Displayport). Når man hertil føjer det dejlige BIOS, er det tale om en fremragende allroundløsning.

Printkortets beskedne tykkelse og de forbehold, det rejser i forhold til langsigtet holdbarhed er det eneste, der kan få os til at hæve et øjenbryn.