Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Asus X99 TUF Sabertooth

Fiks, driftssikker, god.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Asus er kendt for sine fremragende komponenter. Bevares, de kan være pebrede, men pengene er ofte givet godt ud, hvis man vil have velfungerende og stabile produkter. Kan TUF’s seneste X99 Sabertooth-kort så leve op til forventningerne? I høj grad.

Siden lanceringen har Asus’ TUF-brand fokuseret på to ting: driftssikkerhed og konsistens. Og selvom RoG- og Workstation-serierne stadig besidder disse egenskaber, er det svært at være uenig i TUF’s omdømme som flokkens arbejdshest. I de tre år, der er gået siden det første Z77-chipsæt og firmaets første superkølede bundkort, har disse værdier været genstand for Asus’ aggressive fokus.

Dette kort er opsigtsvækkende. Langt hovedparten af de kulsorte kredsløb ligger under den termiske rustning. Det giver Sabertooth et utrolig rent look. Uanset om man tror på den varmeregulerende virkning af TUF’s lag af forstærket stål og plastik, kan man ikke nægte, at kortet ser forrygende ud.

Indvendig understøtter kortet tri-SLI og Crossfire takket være tre pci-e 3.0-lanes (til 16x16x8 eller 16x8x4, afhængig af, hvilket monster man slutter til den 2011-sokkel). Det giver tilstrækkelig med grafiske hestekræfter til, at man ikke fortrækker en mine, når man ser vores evige hovedfjende i øjnene – frame-rate. Hvad lager angår, er der support af M.2-pci-e.

Desuden er der adgang til en SATA Express-forbindelse ved siden af otte standard SATA-porte på 6 Gbps. Afsindigt nok er det lykkedes Asus at vride 11 ventilatorer ind på dette kort. Men det er sådan noget, vi efter-hånden forventer af Asus. Med funktioner som Fan Xpert II og TUF ICe chip-løsningen (der giver mulighed for yderligere fem PWM-styrede ventilatorer) overhaler X99 næsten alle konkurrenterne, når det gælder køle-kapacitet.

I/O på bagsiden rummer fire USB 2.0-porte og to af ASMedias nye 3.1-porte, der giver mulighed for overførselstransfer op til 10 Gbps. Desværre står der ikke noget om USB 3.1 Type C, for det ville ellers have været rart på så avanceret et kort. Audio bliver håndteret med den 5.1-standardopsætning, vi efterhånden forventer, med yderligere optisk output, som er adskilt fra resten af bundkortet. Den bliver understøttet af TUF’s audiohåndtering for at sikre, at der er så lidt elektromagnetisk interferens som muligt.

Masser af muskler

Blandt kernefunktionerne finder vi Asus’ aktuelle version af AI Suite og UEFI BIOS, alle iklædt TUF’s militærdesign med nemme, automatiserede overclockingfunktioner til de mere frygtsomme.

Hvad ydelsen angår, overclockede vi relativt nemt vores 5820K til et respektabelt niveau på 4,4 GHz ved 1,3 V, og vi fik nogle stærke testresultater. Sabertooth har også adgang til TUF Detective, der er en specialiseret USB-port i bagsidens I/O. Her kan man tilslutte en Android-enhed, der styrer bundkortet i realtid, ligesom RoG Extreme Front Base, men med udvidede funktioner og uden at være så bøvlet.

Dette Sabertooth-kort er imponerende. Dets kølepotentiale er uovertruffet, og der er fem års garanti. Det er der stil over. Æstetisk set er det en skønhed, og vi kan ikke vente med at bruge det i en selvbygget maskine. Vi medgiver, at det ikke er billigt, men hvis man anskaffer en af Extreme Edition-processorerne, er man vant til at betale for driftssikkerheden (og udseendet, hvis man går op i sådan noget). Hvis du vil have et kort, der er fermt til gaming og overclocking, plus en pålidelig arbejdsstation, er Sabertooth afgjort pengene værd.