Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Asus Sabertooth Z87

Dette kort må få ingeniørerne hos Asus’ konkurrenter til enten at banke
panden mod muren i frustration eller udvandre. Det må virkelig gøre
ondt. Vi er faldet helt for det nye Sabertooth Z87, ligesom vi gjorde det for dets forgænger.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I nogle henseender er Sabertooth ikke noget særligt. En kyniker ville sige: Tag et almindeligt bundkort. Dæk det til med nogle ligegyldige plastikstykker. Og sælg det så til toppris.

Og der er megen sandhed i denne tanke. Det kort, der ligger under Sabertooth, er ikke et raffineret topprodukt, og det er iklædt temmelig billige plastikpaneler. Topfunktioner som debug-LED-display, hardware-strømknapper, V-check-points? Glem det, det får man ikke. Men alligevel: Resultatet er bedre end summen af de enkelte dele.

Praktiske hensyn

Lad os begynde med indpakningen. Den har faktisk et formål, nemlig at holde støv væk fra kortet og ude af ubrugte porte og stik. Så er der metalbøjlen bagpå, der gør kortet fladt. Begge er fordele, hvis man vil beholde kortet i lang tid, for det er lidt mere sandsynligt, at det holder ud.

Asus hævder, at det gør komponenterne køligere på grund af bedre styring af luftstrømmen. Metalbøjlen har også varmpuder, der virker som en større køler. Vil du vide, hvor effektivt det er? Asus medleverer en applikation ved navn Thermal Radar og ni hardwire-temperatursensorer plus yderligere tre sensorer, man selv kan placere, hvis man vil kende kølingens effektivitet.

Så er der BIOS. Asus’ UEFI-BIOS er en af vores favoritter. Den er klar, den er nem at finde rundt i, og den er ikke unødigt smart. De mærker og navne, Asus bruger, er alle velkendte og giver mening, og der er alle de funktioner, man kan ønske sig.

Det er også svært at brokke sig over de ydelsestal, Saber-tooth præsterer. Det er ikke det hurtigste kort i vores test, men det er så tæt på, at det er ligegyldigt. Det bliver kun slået af det næsten mystisk hurtige MSI GD43 ved spil. Spørgsmålet er, om man kerer sig om, at kortet leverer 8,3 point i Cinebench eller 8.5.

Mere vigtigt er det, at det er fint til overclocking. Det når nemt 4.7 GHz med vores testchip, Intel Core i7-4770K. Ville kort som MSIs give en lidt højere maksimumydelse takket være finjustering fra en, der ved alt om overclocking? Sandsynligvis. Hvis det er dig, er MSI sikkert det bedste valg. Men for alle andre leverer Sabertooth hurtig, smertefri overclocking, som enhver kan finde ud af at udføre.

Så når vi til det eneste markante problem, vi har med Sabertooth Z87: prisen. Bevares, 1800 kroner betyder, at det er meget billigere end et rigtigt entusiast-bundkort – men det er stadig en høj pris for det, det er, nemlig et tunet mainstreamkort.